Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

AP’de Türkiye raporu oylanacak

Avrupa Parlamentosu, Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu bugün Genel Kurulda tartışarak oylayacak. AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, raporun önceki yıllarda olduğu gibi “objektif ve âdil olacağını” söyledi.

AP Dış İlişkiler Komitesinde daha önce 4 çekimser oya karşı 48 oyla kabul edilen rapor ve rapora bağlı tavsiye karar tasarısında, Türk hükümetinin reform sürecine bağlı kalacağı yolundaki açıklamasından memnuniyet duyulduğu vurgulanıyor ve hükümetin yeni bir anayasa hazırlama girişimi olumlu karşılanıyor.

Raporda, ‘’Yeni Türk hükümetinin temel insan haklarını ve özgürlükleri koruyacak yeni ve sivil bir anayasa niyeti memnuniyetle karşılanır. Yeni anayasada Türkiye’nin demokratik ve laik karakterini garanti altına alacak denetleme ve dengeleme sisteminin kurulması ihtiyacının altı çizilir. Tüm siyasi partilere, açık ve uzlaşıya dayalı anayasal süreci desteklemeleri çağrısı yapılır. Bu kapsamda daha önceki seçim barajı (düşürülmesi) önerisi hatırlatılır. Anayasa projesinin TCK 301 başta olmak üzere acil reformları ertelememesi gereği vurgulanır’’ deniliyor.

AB üyesi ülkelere, teknik hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz, enerji faslında Türkiye ile müzakereleri başlatmaları çağrısı yapılan metinde, transit geçiş noktası olarak Türkiye’nin önemine vurgu yapılıyor.

Hükümetin ‘’Kürt sorununa kalıcı çözüm bulunması için siyasi girişim başlatması’’ gereğinin dile getirildiği metinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün güneydoğu Anadolu gezisinden memnuniyet duyulduğu belirtiliyor.

Terör örgütü PKK’ya da eylemlerine son vermesi çağrısının yapıldığı metinde, Türk hükümetinden ve Irak’taki tüm siyasi güçlerden, ‘’terörizmle mücadelede ve terörizmi önlemede işbirliğini güçlendirmeleri’’ talep ediliyor. Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm için taraflara ‘’BM sürecine yapıcı yaklaşın’’ çağrısı yapıldı. Karar tasarısında, serbest ve adil bir ortamda yapılan genel seçimlerin TBMM’de daha geniş temsil olanağı sunması memnuniyetle karşılanırken, milletvekillerine “Türkiye’nin istikrarlı bir demokrasiye dönüşümüne” katkı yapmaları çağrısı yer alıyor.

Seçimlerden oyunu artırarak daha güçlü bir yetkiyle çıkan hükümetin reform sürecini hızlandırması istenen tasarıda, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyasi sürece tekrar tekrar müdahalesinden endişe duyulduğu” belirtiliyor.

“Ordu üzerinde sivillerin tam kontrolü için daha fazla çaba gösterilmesi” gereği vurgulanan metinde, ulusal güvenlik stratejisinin belirlenmesi ve uygulanmasının sivil yetkililerin sorumluluğunda olması ve orduyla savunma politikasının TBMM’nin tam denetimine açılması isteniyor.

Türkiye’ye Ortaklık ve Ek Protokolden kaynaklanan yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi çağrısı yapılan tasarıda, Türk Ceza Kanununun 301’inci maddesinin değiştirilmesi ve Vakıflar Kanununun onaylanması talep ediliyor. AP’nin Türkiye hakkındaki karar tasarısında, Hrant Dink cinayeti, Malatya’da 3 Hristiyanın öldürülmesi ve Ankara’daki terör saldırısı şiddetle kınanıyor.

Karadeniz’de ve Orta Asya ülkeleriyle olan ilişkilerde Türkiye’nin önemine vurgu yapılan metinde, AB Komisyonundan, bu bölgelerle ilgili dış politikasını Türkiye ile işbirliğini güçlendirerek yürütmesi talep ediliyor.

Rehn: İlerleme raporu objektif ve adil olacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye’ye ilişkin açıklanacak ilerleme raporunun önceki yıllarda olduğu gibi “objektif ve adil olacağını” söyledi. Rehn, Avrupa Birliği’ne ilişkin haberlere yer veren EurActiv.com adlı sitenin sorularını cevapladı. Sitenin ilerleme raporuna ilişkin sorduğu bir soruya, “İlerleme raporuna ilişkin merakınızı anlıyorum ama rapor hala hazırlanıyor. Komiserler Koleji de rapora son halini verene kadar yorum yapamam. Ancak, rapor önceki yıllarda olduğu gibi objektif ve adil olacak.” dedi. Cumhurbaşkanı seçimi ve genel seçimlerle Türkiye’nin anayasal krizi atlattığını belirten Rehn, yeni hükümetin AB reformlarına öncelik verdiğini kaydetti. Fin komiser Rehn, reformlarda önceliğin ifade özgürlüğünde olduğunu söyledi. İfade özgürlüğünün açık, demokrat ve kendine güvenen toplumun temeli olduğunu vurgulayan Rehn, “Bunun anlamı 301. madde ya kaldırılmalı ya da değiştirilmeli.” dedi.

/ STRASBOURG- BRÜKSEL

24.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Babacan: Komşulardan destek bekliyoruz

  AP’de Türkiye raporu oylanacak

  ABD, PKK hedeflerini vuracak

  Holokost’u reddeden Nejad Ermeni iddialarına destek çıktı

  Sarkozy, Olmert’i mest etti

  Bush-Pelosi arasında savaş polemiği

  ABD, yine çocukları öldürdü

  Debbağ: Türkiye’nin jandarması olmayacağız

  Papa’ya bir mektup daha

  Farklı dinler ortak duâda buluştu

  Amerika’da Hindistanlı vali konuşuluyor

  Çin radyosunun Türkçe servisi 50 yaşında

  Mekke-Medine arasında hızlı tren yapılacak


 Son Dakika Haberleri