Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mevlânâ'da kendini buldu

İran’da doğan ve 29 yıldır ülkesinden uzak kalan ünlü oyuncu Shohreh Angdashloo, 44. Altın Portakal Film Festivali için geldiği Antalya’da tanıştığı Mevlânâ felsefesinde kendini bulduğunu söyledi.

ABD’de yaşayan Müslüman bir kadın olarak giderek Batıya yöneldiğini ifade eden Aghdashloo, İran’da ‘’kız kardeşlerim’’ diye nitelendirdiği kadınlar için de neler yapabileceğinin çalışması içinde olduğunu söyledi. Aghdashloo, ‘’Biz kadınlar olarak Batı dünyasına şunu göstermek istiyoruz: Batı’daki kadınlarla omuz omuza çalışıyoruz. Onlarla bir farkımız olmadığını göstermenin çabasındayız. Ben, sen, Batılı kadın arasında bir fark yok’’ diye konuştu.

Ne Batılı ne de Doğulu olduğunu ifade eden Aghdashloo, Antalya’da bulunduğu süre içinde tanıştığı Mevlânâ felsefesinde kendini bulduğunu ifade etti. Aghdashloo, şunları söyledi:

“Beni yetiştiren bütün kültürlere saygı duyuyorum. Bu kültürlerin bazılarının izlerini hâlâ taşıyorum. Ama her geçen yıl kendimi daha çok Batıya dönmüş hissediyorum. Kızıma ve kendime zaman zaman kim olduğumu ve İran’dan geldiğimi hatırlatıyorum. Kızım, Los Angles’te bir hastanede doğdu, yani Amerikalı. Düşünüyorum da aslında ben ne İranlıyım, ne de Amerikalı ne Doğu’lu ne de Batı’lı. Uluslararası bir insanım. Hep böyle düşündüm ve şans eseri buraya geldiğimde Mevlânâ’nın 800. doğum yılı sebebiyle hazırlanmış bir gösteriyi izledim. Bu gösteride uluslar arası bir insan olduğum düşüncesi daha da anlam buldu ve ‘İşte bu’ dedim. ‘Ben ne doğudan ne batıdan, ne karadan ne denizdenim.... İkiliği bir kenara koydum ve iki dünyanın bir olduğunu gördüm. Bir’i arıyor, Bir’i biliyor, Bir’i görüyor, Bir’i anıyorum’ sözleriyle düşündüm ki ‘Aslında ben Rumi’yim. Onun geldiği noktada kendimi buldum. Mevlânâ, 12. yüzyılda kâinatın sırrını çözmüş, neler olup bittiğini anlamıştı. Şimdi bana kim olduğumu hatırlattı. Ben ne Doğu’dan ne Batı’danım ne Adem’den, ne Havva’danım. Ne de herhangi bir kökten geliyorum. Onun dizelerinde bir şeyin farkına vardım, nefes alıyorum ve seviyorum.’’

25.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kültürel mirası önce kendimiz için korumalıyız

  Mevlânâ'da kendini buldu

  Yazarlar şimdi okullu oluyor

  Kutsal Emanetlere Hint ilgisi


 Son Dakika Haberleri