Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yasağın çözümü evrensel hukukta

Gazeteci-yazar Mehmet Altan, başörtüsü yasağını çözmek isteyenlerin, olaya evrensel hukuk kuralları, temel hak ve özgürlükler açısından bakması gerektiğini belirterek, “Sırf türban üzerinden bakmak onun polemiğini yapmaktır” dedi.

ÖNDER Bakırköy Şubesi tarafından yayınlanan Su Dergisi’ne konuşan Gazeteci-yazar Mehmet Altan, İmam Hatip Liselerinin (İHL) devletin kendi açtığı ve kendi kuşku duyduğu liseler olduğunu söyledi. İHL’lerin imam mı yetiştiriyor, millî eğitimin diğer liseleri ile aynı ama artı bir uzmanlık alanında mı donanım sağlıyor bunların hepsinin bir şekilde kaybolduğunu ifade eden, Altan, İHL’lerin, siyasî bir kavganın aracı olduğunu kaydetti. “Oralardaki çocuklar da bu kavganın altında kalan insanları haline döndü” diyen Altan, bu yüzden kendisinin toplumun dinî ihtiyaçlarını, sosyolojik ihtiyaçlarını giderecek noktada bunun programlanması ya da buraların liseye dönmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Mehmet Altan, İmam hatiplilerin önündeki en büyük engelin üniversiteye girişte yaşandığını kaydederek, katsayı adaletsizliği ile İHL mezunlarının mağdur olduklarını anlattı. Altan, “Bir çözüme ulaştırılması, kavganın arasında kalmaması lâzım. Ama çözüm teknik bir şey. Bizde gerçek, herkes kavga etmeyi yeğliyor. İmam Hatip mezunları sorunu için buna taraf ya da karşı taraf olmak gibi bir sorun var” dedi.

OLAN ÇOCUKLARIMIZA OLUYOR

Gazeteci Altan, yeni anayasa yapılmasına karşı çıkanların başörtüsünü bahane etmesini değerlendirirken de olaylara başörtüsü hükmünde bakmanın çok yanlış kısıtlayıcı, sığ ve kavga etmek isteyenlerin üslûbu olduğunu düşündüğünü ifade etti. Mehmet Altan, şöyle devam etti:

“Çünkü türbana karşı ya da yana olduğumu olaya ve hayata türban üzerinden bakanın bir rantı vardır. Türban işini çözmek isteyen, türban üzerinden bakmayacak. Evrensel hukuk kuralları temel hak ve özgürlükler üstünden bakacak. Herkesin hakkını hukukunu korumadan, sırf türban üzerinden hayata bakmak onun polemiğini yapmaktır. Onun tartışmasını sürdürmek, çözümsüz bırakmaktır ve büyük rant sağlamaktır. Ama olan bizim çocuklarımıza oluyor. Eğer bunu çözmek istiyorsan; yine tekrar ediyorum evrensel hukuk ilkeleri temel hak ve hürriyet taraftarı olacaksın, bir de vicdanî meseleyi ele alarak göz önünde bulundurarak çözeceksin.”

“AKP’NİN TEK ŞANSI, EVRENSEL

HUKUKUN TARAFI OLMAK”

Altan, yeni Meclis’in bu sorunu çözüp çözemeyeceği konusunda ise şunları kaydetti: “Temel hak ve özgürlükler noktasından gidersek, eğer siyaseten ‘türbandan ve imam hatipten oy avlıyor’ fikriyatından giderse bu bizim taraftarları ‘çoğaltıyor, diri tutuyor’ kurnazlığına gitmezse çözülebilir. Evrensel hukuktan yana olmazsa hiçbir şey çözemez. Hukuktan yana durmazsa, kurnazlıktan türbanı ve imam hatipten yana çözmeyip kullanmak yoluna giderse çözemez. AKP’nin tek bir şansı var, evrensel hukukun tarafı olmak.”

Ahmet Turan SÖYLER / ANKARA

26.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Denenmiş yöntemler işe yaramaz

  Gül: Türkiye’nin sabrı tükendi

  Erdoğan’dan ABD’ye sert uyarı

  Bakan Şimşek: Sınır ötesi operasyonu yapmak istemiyoruz

  Danıştay, yayın yasağını durdurdu

  MGK’dan hükümete ambargo tavsiyesi

  İhale Kanunu AB'ye uymuyor

  Türkiye bataklığa çekilmek isteniyor

  ODTÜ, gençlere bilimi sevdiriyor

  Yasağın çözümü evrensel hukukta

  Dil eğitiminde yeni sistem

  Çubukçu: Sağlık personeli eğitim verecek

  Ege’de baraj ve göller dolmaya başladı

  Balıkesir’de orta şiddette deprem

  Yerel yönetim anlayışı güçlendi

  Okullar 22 trilyon borçlu

  115 yıldır hiç doktora gitmemiş

  Türkiye - İran yolu tamamlanıyor

  Fırat’ın acı günü

  Enerjideki operasyon İzmir'e uzandı


 Son Dakika Haberleri