Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

AB iş gücü sorununu “Mavi Kart” ile aşacak

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği ülkelerinin, göçmenler konusunda Amerika Birleşik Devletleri’nin Yeşil Kart’ına benzer bir uygulamaya geçmesini önerdi.

BBC Turkish.com’un haberine göre Komisyon göçmenlere eğitim ve iş deneyimlerine göre puan verilmesini öneriyor. Mavi Kart olarak adlandırılan sistemle kalifiye işgücü kategorisinde değerlendirilen göçmenlere, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde oturma ve çalışma izni, verilmesi öngörülüyor. Ancak plan şimdiden tartışma çıkarmış durumda. Avrupa Komisyonu, Avrupa’nın, mühendislik ve bilişim teknolojisi alanlarında ciddi şekilde kalifiye eleman eksikliği çektiğine inanıyor.

Komisyon önümüzdeki 20 yılda, kıtanın, bu alandaki boşluğun doldurulması için 20 milyon kalifiye göçmene ihtiyaç duyduğunu öne sürüyor. Bir iş ve işçi bulma kurumu tarafından yapılan araştırmaya göre de, sadece İngiltere bu alanda 1 milyon kişilik bir açık söz konusu. Yine aynı kuruma göre, bu açığın, gözler Avrupa dışına çevrilmeden kapatılması mümkün değil. Avrupa Komisyonu da bu sebeple, bazı göçmenlere Avrupa çapında geçerli olacak bir “mavi kart” verilmesini önerdi.

Önerinin kabulü halinde, kendilerine AB’deki bir şirket tarafından iş teklifi yapılmış olan Mavi Kart sahipleri; Avrupa Birliği ülkeleri içinde oturma ve çalışma iznine sahip olacak. Bu kişiler ailelerini de, yaşadıkları ülkeye getirebilecek.

Ekonomi Servisi

27.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Enflasyon artışa geçecek

  İş âlemi tedirgin

  AB iş gücü sorununu “Mavi Kart” ile aşacak

  Bakan Şimşek: Reformların maliyeti var

  Sınırötesi hazırlığı petrolü ateşledi


 Son Dakika Haberleri