Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Vladimir Putin, 1962’yi hatırlattı

Rusya lideri Vladimir Putin, Washington yönetiminin Doğu Avrupa’ya füze kalkanı yerleştirme planlarının çıkardığıı sorunu 1960’larda Sovyetler’le ABD arasında yaşanan ‘’Küba füze krizi’’ne benzetti.

Rusya ABD’nin Doğu Avrupa’ya füze savunma sistemi kurmasına karşı Rusya, ABD’nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya füze savunma sistemleri yerleştirmesine karşı çıkıyor.

ABD Başkanı George Bush geçen hafta Rusya’nın muhalefetine rağmen, Avrupa için bir füze kalkanının acil bir gereklilik olduğunu söylemişti.

Bush, ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirmek istediği füze kalkanı projesinin Rusya’ya karşı olmadığını yineleyerek, projenin İran gibi, “haydut devletlere” yönelik olduğunu söylemiş, “Soğuk savaş bitti” demişti. Bush, İran’dan gelen tehdidin gerçek olduğunu belirterek, “Amerikan istihbarat servisleri, İran’ın, 2015’e kadar, ABD ve bütün Avrupa’ya ulaşabilecek kıt’alar arası balistik füze geliştirme kapasitesine sahip olabileceğini düşünüyor” ifadesini kullanmıştı. Moskova yönetimi ise, Amerikan yönetiminin bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin nüfuz alanında olan ülkelere füze savunma üsleri kurmasına karşı.

Putin’in gönderme yaptığı füze krizi o dönemin Sovyetler Birliği’yle Amerikan yönetimini ‘’nükleer savaşın eşiğine’’ getirmişti.

1962’de yaşanan gerilim, ABD casus uçaklarının Küba’da, Amerika’yı vurabilecek uzaklıkta konuşlandırıldığını tesbit etmesiyle başlamıştı.

Moskova’nın o dönemde Küba’ya füze sevki kararı ise, Washington’un Avrupa’ya füze yerleştirmesine cevap olarak görülmüştü.

Gerilim, dönemin Sovyet lideri Nikita Kuruşçev’in, Washington’dan Küba’ya saldırmayacağı garantisi alması ardından füze bataryalarını sökmesiyle sona ermişti.

Putin, Portekiz’de AB liderleriyle biraraya geldikten sonra gazetecilerin füze kalkanı projesine ilişkin soruları üzerine, ‘’Ben ilişkilerin giderek 1960’ların ortalarındaki duruma nasıl benzemeye başladığını sizlere hatırlatmak istiyorum’’ dedi.

‘’Bizim için teknolojik olarak durum benzeşiyor’’ görüşünü dile getiren Putin, Sovyetler Birliği’nin benzer hareketleri Küba füze krizini ortaya çıkarmıştı’’ dedi.

Ancak Putin, ‘’Durum aynı değil. Düşman değiliz. Başkan Bush’u dostum olarak niteleyebilirim, ama biz çözüm önerdik, henüz yanıt almadık’’ dedi.

/ MOSKOVA

28.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak: Türkiye karşı cevap vermedi

  Amerikan diplomatları da Bağdat’tan kaçıyor

  PKK için talimat almadım

  Butto ilk gezisine çıktı

  Erdoğan’dan Batı’ya sitem

  ‘Litvinenko İngiliz istihbaratına çalışıyordu’

  Vladimir Putin, 1962’yi hatırlattı

  ABD Dışişleri’nde taşeron istifası

  Karadziç, anlaşmalı kaçak

  İran, petroldeki paylaşımdan rahatsız


 Son Dakika Haberleri