Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Başörtüsü yasağı hak ihlâli

Hollanda Utrecmt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Avrupa Konseyi nezdinde uzman olan Prof. Dr. Leo Zwak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) başörtüsü ile ilgili kararının gerekçelerini doğru bulmadığını belirterek, “Çünkü kızlarda okuma hakları ellerinden alınmamalı. Başörtüsü yasağı insan hakları ihlâlidir” dedi.

Avrupa Konseyi tarafından Ankara Dedeman Otelde yapılan “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İçtihadı” konulu insan hakları kurulları mensuplarına yönelik eğiticilerin eğitimi semineri düzenlendi.

Seminerde Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM hakkında sunum yapan Utrecmt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zwak, AİHM’in başörtüsü ile ilgili kararının gerekçelerini doğru bulmadığını kaydederek, çünkü kızlarda okuma haklarının ellerinden alınmaması gerektiğini vurguladı. Görevli olduğu fakültede öğrencilerinin tez hazırlarken başörtüsü ile ilgili tez konusu seçtiklerini anlatan Prof. Dr. Zwak, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti başörtüsü yasağını kaldırabilir, mevzuatta değişiklik yaparak okumak isteyenlere yardımcı olabilir. Başörtüsü yasağı insan hakları ihlâlidir” dedi.

Prof. Dr. Zwak, Hollonda’da başörtüsü yasağının olmadığını belirtti.

EN TABİÎ HAK

İstanbul Bayrampaşa İnsan Hakları Kurulu Üyesi, Kızılay Danışmanı Uzman Psikolog ve Aile Terapisti Filiz M. Çalışkanoğlu da, muhabirimize yaptığı açıklamada, kız öğrencilerin başını örterek tahsillerini yapmalarını en tabiî hak olduğunu belirtti. Çalışkanoğlu, “Başörtülü öğrenci öcü değil, kızların başörtüsü sebebiyle eğitimden yararlanamaması insan hakkı ve kadın hakkı ihlâlidir. Benim bir çok başarılı öğrenci hastam var, başörtüsü sebebiyle okuyamadığı için hastalanmış tedavi görüyor, onu bütün imkânlarımla tedavi etmeye çalışıyorum, başörtülü öğrenciler de okumalı ve buna bir çözüm bulunmalı diye konuştu.

Bilal YILDIRIM / ANKARA

28.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Herkes Bediüzzaman’ı okumalı

  Etle tırnak gibiyiz

  Erdoğan: Bin düşüneceğiz, pir yapacağız

  Devlet Bahçeli'den provokasyon uyarısı

  Bakan Şimşek: Askerî harekât ekonomiyi sarsmaz

  Bakanlar Kurulu, MGK’nın kararlarını görüşecek

  Kayseri'de şehitler için hatim

  Nevşehirliler terörü lanetledi

  Başörtüsü yasağı hak ihlâli

  ASKON’dan Cumhurbaşkanı Gül’e ziyaret

  Çiçek: En temel sorun eğitim

  AB, ABD’ye alternatif olsun

  AB, hükümeti cesaretlendirecek

  Dışişleri Bakanlığında atamalar

  Seyit Onbaşının kızı vefat etti

  İstanbul için fırsat

  Bingöl’de 4,5 büyüklüğünde deprem

  Emniyet uyardı: Arkadaşlık sitelerine dikkat

  Doğu’da kadın olmak zor

  THY, 180 bin hacıyı taşıyacak

  Metrobüs ilk kazasını yaptı


 Son Dakika Haberleri