Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Düşük kur, yüksek faiz tam bir testere

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, düşük kur- yüksek faizin sanayici ve ihracatçıyı oldukça sıkıntıya soktuğunu belirtirken, “dış ticaret içerisinde kur ve faiz, artık bir makas değil tam bir testere’’ dedi.

Bakan Tüzmen, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Hartum’da uçakta gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevapladı.

Gazetecilerin kur faiz enflasyon üçlüsüne ilişkin soruları üzerine Tüzmen, Türk ihracatçısının çok zorlu şartlara rağmen, ihracat artışını sağladığını, sanayicinin de aynı şekilde son derece yüksek faiz ve aşırı değerli Türk lirası ortamında, dünya ile rekabet etmeye çalıştığını söyledi.

Böyle bir ortamda, mecburen dışarıdan ara malı ithalatının arttığına işaret eden Tüzmen, ara malı ithalatının da sanayiciyi üreticiyi sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Bakan Tüzmen, ‘’Türkiye bir taraftan ihracat ithalatını dengelemeye çalışırken, 60-67 milyar dolarlık dış ticaret açığı verirken, bunun 35 milyar doları doğru hidrokarbon petrol doğal gaz ithalatı nedeniyle artarken, kalan kısmındaki artışı azaltabilmemiz için kendi ara malımızı kullanmamızı lazım. Enflasyon aşağıya doğru çekilirken sanayinin ihracatın aşağıya doğru çekilmemesi lazım, bunun çekilmeyeceği politikaları da koymak zorundayız’’ diye konuştu.

Bir gazetecinin ‘’faiz indiriminin kur üzerinde olumlu etki oluşturacağına inanıyor musunuz’’ şeklindeki sorusu üzerine Bakan Tüzmen, faiz indiriminin ihracatta ‘ikincil sıkıntıları’ önlemesi açısından önemli olduğunu söyledi. Kur-faiz makasına dönük bir başka soruya karşılık Bakan Tüzmen, dış ticaret içerisinde kur ve faizin artık bir makas olmadığı, tam bir ‘’ testere’’ olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: ‘’Bu kur-faiz testeresi, makas değil artık o eskidendi. Bu makası falan geçti, bunun adı kur- faiz testeresidir. İttiğiniz zaman da kesiyor, çektiğiniz zaman da kesiyor. Bakın bu iki ağızlı bir testere, aşırı değerli Türk lirası testerenin birinci vuruşudur. Ara malı ithalatını artırıyor, birinci kesmeyi yapıyor. Geriye doğru çekerken faizde ikinci kesmeyi yapıyor, ihracatçı uygun kredi bulamıyor. Rekabetçiliğimiz açısından araştırmaya geliştirmeye, eğitime daha fazla pay ayırma, yeni nesil ihracatçı sanayici yetiştirme açısından sıkıntılarımız var şimdi herkes feryat ediyor. Bu ihracatçı nereden kredi kullanacak bunlar birbirine paraleldir. Ama önemli değil, biz bunu da halleder yolumuza devam ederiz.’’

/ HARTUM

31.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2008 yılı zor geçecek

  Düşük kur, yüksek faiz tam bir testere

  FED yine faiz indirecek

  TİM: Rahat uyumak isteyen yüksek faizi ödetmez

  2008’de 12,5 milyar dolar borç ödeyeceğiz

  Beyaz eşya ihracatı yüzde 14 arttı

  Gıda güvenliği konferansları sona erd

  Hisarcıklıoğlu: Elektriğe çözüm özelleştirme

  Turizm gelirleri artıyor

  9 kg’lık şeker pancarı üretildi


 Son Dakika Haberleri