Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Yahudi Kürtler fenomeni

Ne zaman PKK, Kuzey Irak ve Barzani kelimeleri yan yana geçse, hemen akla İsrail gelir. İsrail’in bölgedeki Kürtlerle olan yakın ilişkileri, Barzani ailesinin İsrail hükümetleriyle inanç ve ülkü birliği yapması gibi konular, terör örgütü PKK’nın son dönemde artan eylemleriyle birlikte düşünüldüğünde “Yahudi Kürtler fenomeni” ön plana çıkıyor.

Kamu oyunda çok fazla konuşulmasa da dünyanın önde gelen araştırmacı ve gazetecileri Yahudi Kürtlere yakın ilgi duymuştur. “ The New Yorker” dergisinin kıdemli yazarı Seymour Hersh, Mossad ajanlarının bölgede Kürt komandolarını eğittiğini yazdığında ortalık bir hayli karışmıştı. Aynı şekilde bölgede görev yapan BBC muhabiri Lawrence Quill’in 22 Kasım 2004 tarihli yazısında da Kuzey Irak’taki Kürt komandoların hayatı ile ilgili ilginç bilgiler yer alıyordu. Bir Kürt komando, Quill’e “Benim evimde Ariel Şaron’un resmi asılı, çocuklarımı İsrail’e göndermek istiyorum, oraya gidip yerleşsinler” diyordu.

Aslında bölgede sayıları 100 bin civarında olduğu sanılan ve bir bölümü Mesut Barzani’nin doğum yeri olan Barzan kasabasından İsrail’e göç eden Yahudi Kürtlerin, eski vatanlarında cirit attığına dair haberler, PKK kamplarında da bu kişilerin görülmesi, üzerinde önemli durulması gereken noktalar arasında yer alıyor. Aksiyon dergisinin 3 Mayıs 2006 tarihli haberinde de Kandil dağını boşaltan PKK’lılara, bölgedeki Yahudi Kürtlerin sahip çıktığı ve teröristleri kendi köylerinde sakladıkları iddia ediliyordu.

Habere göre, terörist Murat Karayılan’ın grubunu Erbil tarafındaki Akre ve Kürt Yahudilerin yaşadığı alan olarak bilinen Berzenci bölgesine taşıdığı belirtiliyordu. Bütün bu söylenenlerin komplo olduğunu düşünsek dahi bölgeyi ve burada olup biteni daha iyi anlayabilmek için Yahudi ve Kürt kelimesini genlerinde derc etmiş bu insanları mercek altına almak, onların izlerini takip etmek şart.

Ne yazık ki, bu konuyla ilgili sınırlı sayıda araştırma var elimizde. Bunlardan biri A.Medyalı tarafından kaleme alınan “Kürdistanlı Yahudiler” kitabıydı. Daha çok Kürt Yahudileri etnik açıdan inceleyen bu kitabın yanı sıra konuyu enine boyuna derli toplu bir şekilde inceleyen bir kitap daha var ve bugünlerde bir hayli popüler. Eşref Günaydın tarafından 2004 yılında kaleme alınan ve “Yahudi Kürtler / Babil’in Kayıp Çocukları” adlı kitap Karakutu Yayınları’ndan çıktı.

Kitapta, Barzani ailesinin İsrail ile olan ilişkisi, Kürt Yahudilerin bölgedeki konumu gibi birçok başlık altında önemli bilgiler yer alıyor.

Üstelik, “Barzani Yahudidir” gibi kesin yargılar yerine çok farklı kaynakların konuyla ilgili görüşüne de yer veriliyor ve nihai söz, okuyucuya bırakılıyor. Bu yazıyı yazarken de aynı kitabı kaynak olarak kullandığımı söylememe gerek yok sanırım.

Bugün, 1.11.2007

Nuh GÖNÜLTAŞ

02.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bazı 'emekli askerler' en çok kime zarar veriyor?

  Yahudi Kürtler fenomeni

  Emekli generaller!

  Orası Alemdağ değil!

  Şimdi hiç olmadı Bekir Coşkun!


 Son Dakika Haberleri