Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Evlerimiz televizyonlara teslim

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapılan bir araştırma, televizyonun çocuklar üzerindeki etkilerini ortaya koydu. Çocukların televizyon izleme alışkanlıkları ve davranışları ile ilgili yapılan araştırma, 6-12 yaş grubundaki 500’ü kız, 500’ü erkek olmak üzere toplam bin ilköğretim öğrencisi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapılan bir araştırma, televizyonun çocuklar üzerindeki etkilerini ortaya koydu.

Doç. Dr. Metin Işık, Dr. Ayhan Erdem, Araştırma Görevlileri Özlem Güllüoğlu ve Ebru Akbaba tarafından yapılan araştırma ‘’Televizyon ve Çocuk’’ adı ile kitaplaştırıldı. Çocukların televizyon izleme alışkanlıkları ve davranışları ile ilgili yapılan araştırma, 6-12 yaş grubundaki 500’ü kız, 500’ü erkek olmak üzere toplam bin ilköğretim öğrencisi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.

Araştırmada elde edilen verilere göre, günümüzde her evde ortalama 2 televizyon bulunuyor. Çocukların televizyon izleme sıklıkları, evde bulunan televizyon cihazının sayısıyla artıyor. Çocuklar, günde en az 3 saat televizyon izliyor. Televizyonun en çok izlendiği zaman dilimlerini ise 09.00-12.00 ile 18.00-21.00 saatleri oluşturuyor.

Çocuğu televizyon izlemeye iten sebepler

Erkek çocuklar, kızlardan daha fazla süreyi televizyon ekranı karşısında geçiriyor. Televizyonda izlenecek kanal ve program tercihini akşam saatlerinde baba, gündüz saatlerinde ise çocuklar belirliyor. Aileler, çocuklarını televizyon izleme konusunda genelde sınırlandırmıyor. Çocuklar tarafından model alınan öğretmenler de, televizyon programı izleme tavsiyesinde bulunmuyor.

Araştırma sonuçlarına göre, çocuklar anne-babaları veya öğretmenlerinden çok televizyon kahramanlarını örnek alıyor. Çocukların yüzde 58.4’ü Süpermen, Örümcek Adam ve Selena gibi televizyon kahramanlarının yerinde olmak istiyor.

İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Metin Işık, kitle iletişim araçları içerisinde sözlü ve yazılı mesajları aynı anda sunabilmesi, hem göze hem kulağa hitap edebilmesi sebebiyle televizyonun özel bir yeri olduğuna dikkati çekti.

Çocukların gerçek ve kurmaca arasındaki farkı yetişkinler kadar ayırt edemediklerini vurgulayan Işık, bu sebeple televizyonun içeriksel ve biçimsel anlamda çocuk üzerinde olumsuz etkilere sebep olabildiğini kaydetti.

Televizyonun olumsuz etkileri üzerinde çok konuşulduğunu, ancak bu olumsuz etkinin ortaya çıkmasında izleyicinin de rolünün olduğunun genellikle göz ardı edildiğini belirten Işık, şunları söyledi: ‘’Televizyonun olumsuz etkilerinden yalnız televizyonu sorumlu tutmak çok doğru bir yaklaşım değildir. Çocuğu televizyon izlemeye iten sebepler nelerdir? Televizyonda çocuğa eğlenceli gelen nedir? Acaba, çocuk kendisini yormadan eğlenmek, somut dünyadan, kurmacalarla dolu soyut bir dünyaya geçerek rahatlamak mı istemektedir? Çocuklar en çok hangi televizyon kanalını izlemektedir? Bu sorulara cevap bulabilmek için bu tür bir araştırma yaptık. Araştırma sonucumuz ilginç veriler ortaya koydu. Bu sonuçların televizyon programlarının hazırlanmasında göz önünde bulundurulması gerekir. Öte yandan, ailelerin ve öğretmenlerin çocuklarını, televizyonun zararlı etkilerinden korumak için bu sonuçları dikkate almaları faydalı olacaktır.’’

/ KAYSERİ

04.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Terör haberleri stres kaynağı

  Profesyonel orduya geçiş sürecek

  Sivil Anayasada hükümet geri adım atmasın

  Kutan: Rice, Türkiye’yi oyalamak için geldi

  İşbirliği çerçeve anlaşması imzalandı

  AB'nin 2007 karnesi hazır

  Din eğitimi bir realite

  İbadetten daha çok zevk alıyorlar

  Sit alanında otlatmaya 117 YTL ceza

  Başesgioğlu, temel attı

  Gül, Azerbaycan'a gidecek

  İnönü'nün cenaze töreni Teşvikiye Camiinde

  Depremzedeleri yalnız bırakmadılar

  İstanbul’a yağışlı hava uyarısı

  Dünya yaşlanıyor, Alzheimer artıyor

  Görme engelliler yemek yapmayı öğreniyor

  Pardus 2008 yolda

  Afrika ilgi bekliyor

  İstanbul’da yarın su kesintisi olacak

  Kızılırmak dereye döndü

  Evlerimiz televizyonlara teslim


 Son Dakika Haberleri