Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mozaik çok, restoratör yok

Türkiye adeta bir mozaik cenneti. Ancak geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan mozaikler konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde sadece bir mozaik restoratörü bulunuyor.

Milattan önce kurulan uygarlıkların en önemli sembollerinden olan mozaikleri, Türkiye’de gün yüzüne çıkarmak için yurdun her tarafında görevlendirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tek mozaik restoratörü Kasım Mertek, dünyada bu alanda en çok esere sahip olan ülkede yaşanılmasına rağmen, mozaiklere yeterli ilginin gösterilmemesinden yakındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Konya Müzesi’nde görevli arkeolog Kasım Mertek, yaptığı açıklamada, ilk çağlarda çakıl taşlarının, daha sonra işlenmiş toprak ve taş parçalarının değişik tekniklerle boyanması ve yere yapıştırılmasıyla oluşan mozaik eserlere, zengin tarihî geçmişe sahip Türkiye’de oldukça fazla rastlandığını bildirdi. Özellikle Antakya, Kahramanmaraş, Sinop, Gordion, Tarsus, Ürgüp, Şanlıurfa, Uşak, Zeugma, Karabük gibi pek çok yerleşim yerinde tarihi 2500 yıl öncesine kadar uzanan mozaikler bulunduğunu ifade eden Mertek, bu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görev yapan tek mozaik restoratörünün kendisi olduğunu, geçmişte bu alanın en önemli kişilerinden olan Behçet Erdal’dan 1990’lı yılların başında ders aldığını belirtti.

Mertek, Avrupa ülkelerinde konunun uzmanı pek çok bilim adamı bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

‘’Arkeolog Behçet Erdal’la birlikte çalışmalarımız oldu. İlk önce Sinop’ta daha sonra Side’de görev yaptık. Ardından İtalyan uzmanlar tarafından açılan tarihi yerde koruma kursuna katıldım. Daha sonrada mozaik restoratörü olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadar çok sayıda tarihi mozaik üzerinde çalışmalar yaptım. Yerinde korumanın yanında mozaik kaldırma çalışmalarında da görev aldım. Bakanlık bünyesinde çalışan tek kişi benim.’’

Tarihî eserlerin hepsinin değerli olduğunu, ancak mozaiklerin kendi içinde de sınıflandırıldığını belirten Mertek, bu eserlerin kalitesini, taş (tesera) büyüklüğü, renk bolluğu, kullanılan toprak malzemesi, işlenişi ile üzerindeki ışık ve gölge oyunlarının belirlediğini ifade etti.

/ UŞAK

06.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mozaik çok, restoratör yok

  Ermeni bendir vurdu, Türk ney üfledi…

  Osmanlı eserleri açık arttırmada satıldı

  Hasankeyf için ‘millî park’ başvurusu

  Bakırcılık ve sedefçiliğe tanıtım desteği

  STK’lar tiyatrolar için yürüdü

  Hollywood’da grev var


 Son Dakika Haberleri