Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Ermeni bendir vurdu, Türk ney üfledi…

Dünyaca ünlü Türk müzisyen Ömer Faruk Tekbilek Ermenistanlı, Yunanistanlı ve İsrailli san’atçılardan oluşan topluluğu ile Moskova ‘Mir Konser Salonu’nu dolduran Rus, Tatar ve Türk müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.

Anadolu müziğini yurtdışına taşıyan ve sufi müziğin dünyadaki en önemli temsilcilerinden biri olan Tekbilek, bağlama, ney, bendir, zurna, flüt, def ve darbuka şovları ile dinleyicileri büyüledi. Müzik icra etmeyi duâ etmeye benzeten Tekbilek, sufizme büyük ilgi duyuyor. Müzik ve sufizmi iç içe, biribirine sarılmış olarak değerlendiren Tekbilek, okuduğu ilâhiler ve Kur’ân-ı Kerim’le dinleyenleri duygulandırdı. Ermeni san’atçı River Guerguerian’ın bendir vurduğu, İsrailli san’atçının gitar çaldığı ve Yunanlı san’atçının keyboard çaldığı konserde oğul Tekbilek de darbukası ile babasına eşlik etti.

“İnsanlar hep barış istiyor”

Moskova’ya ilk defa geldiğini belirten Tekbilek, “İspanya, Brezilya, İsrail, Yunanistan ve Arap ülkelerine gidiyorum. Önümüzde bir de Ermenistan da bir konser projemiz var. Bizi çok güzel karşılıyorlar. Müzik insanların kalbine doğrudan hitap eden bir yol. İnsanlık müzikle daha anlaşılabilir ve takdir edilebilir hale geliyor.” dedi.

Farklı din ve milletlerden oluşan topluluğu ile gurur duyan san’atçı, “Bu topluluk Allah’ın bana bir hediyesi. Ben sadece keyboard için bir Yunan’lı olmasını planlamıştım. Keyboard batı enstrümanı, bunu bir batılı daha iyi çalabilir. Bir de Türk kültürüne aşina olması gerekiyordu. Bilindiği gibi Yunan ve Türk müzikleri çok yakın. Bir onun için çaba sarf ettim. Diğerleri beni buldu. Hepsi Yaradan’ın hediyesi” değerlendirmesinde bulundu.

/ MOSKOVA

06.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mozaik çok, restoratör yok

  Ermeni bendir vurdu, Türk ney üfledi…

  Osmanlı eserleri açık arttırmada satıldı

  Hasankeyf için ‘millî park’ başvurusu

  Bakırcılık ve sedefçiliğe tanıtım desteği

  STK’lar tiyatrolar için yürüdü

  Hollywood’da grev var


 Son Dakika Haberleri