Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Saakaşvili’nin tahtı sallanıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı ülkenin Gürcü yönetimi tarafından yönlendirilen yeni bir provokosyonla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Yapılan resmi açıklamada, “Gürcü yönetimi yeniden Rusya’ya karşı düşmanca bir saldırıya geçmiştir.

Gürcü Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili bizim gizli servisimiz ve barışgücü askerlerimiz hakkında söylenmemesi gereken ifadeler kullanmıştır. Muhalefetin ayaklanmasını Rusya ile ilişkilendirmek çok yanlış. Gürcü yönetimi Rus insanını düşman olarak göstermeye devam ediyor. Hükümetin sosyo-ekonomik politikalardaki başarısızlığı, halk desteğini kaybetmesi, Abhazya ve Güney Osetya halkaları üzerinde otoriter bir politika tercih etmesi, demokratik gelişimleri bastırması sonucunda halk sokağa çıkmıştır.” değerlendirmesi yapıldı.

Saakaşvili, Rus gizli servisini suçladı

Bu arada, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, muhalefetin ayaklanmasından Rus gizli servisinin desteği olduğunu iddia etti. Rusya da ABD gizli servisinin Saakaşvili’yi Rusya karşıtı konuşma yapması için yönlendirdiğini açıkladı. Televizyon konuşmasında halka hitap eden Saakaşvili, Rusya’nın para ve her türlü lojistik desteği sağladığını ifade ederek ayaklanmayı bastırmak için her türlü tedbiri alacaklarını söyledi. Saakaşvili, Gürcü gizli servisinden edindiği bilgilere göre Rusya’nın Gürcistan için alternatif bir hükümet kurduğunu ve bunun için destek verdiklerini bildiklerini ifade etti. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Boris Gruzlov da Saakaşvili’nin iddialarına verdiği cevabında Saakaşvili’nin ABD’den kontrol edildiğini belirtti. Gruzlov açıklamasında, “Saakaşvili Amerikan gizli servisinin kendisine dikte ettirdiği cümleleri söylüyor. Rusya suçlamaya yönelik açıklamaları ABD tarafından isteniyor.” dedi.

Öte yandan, Gürcistan tırmanan sokak gösterileri üzerine durumu kontrol altına alabilmek amacıyla 15 gün süreli sıkıyönetim ilân edildiği bildirildi. Gürcistan Ekonomi Kalkınma Bakanı Giorgi Arvaladze, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin ülke genelinde ilan ettiği sıkıyönetim süresince medya organlarının faaliyetlerinin kısıtlandığını, haber programlarına yasak getirildiğini, devlet televizyonu dışındaki hiçbir televizyon ve radyonun haber veremeyeceğini söyledi.

Şevardnadze: Ben olsaydım istifa ederdim

Bu arada, Gürcistan’ın eski Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, “Mihail Saakaşvili’nin yerinde olsaydım istifa ederdim” dedi. Şevardnadze, Rus televizyonuna yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Saakaşvili’nin kötü durumda bulunduğunu iddia etmediğini, ancak iktidarını istediği yöntemle koruma gayretinde olduğunu kaydetti.

/ MOSKOVA

09.11.2007


 

‘Âyetler melodi yapılamaz’

Suudi uleması, Kur’ân ayetlerinin cep telefonlarında zil sesi yerine kullanılamayacağına hükmetti.

Mekke toplantısını tamamlayan Ulema Heyeti, âyetlerin telefonda kullanılmasının caiz olmadığına karar verdi. Başmüftü Şeyh Abdülaziz Eş Şeyh başkanlığında yapılan toplantı sonunda yayınlanan fetvada, “Böyle bir şey dinen caiz değildir, çünkü uygunsuz yer veya zamanda çalan telefon, Kur’ân’ın kutsiyetine zarar verecektir” denildi. Âyetlerin cep telefonu melodisi yerine kullanılması meselesi, son zamanlarda İslam dünyasında sık sık tartışma konusu oluyor.

Bu arada, Suudi Arabistan’da, reform faaliyetleri içinde bulunan bir kişi ile kardeşi, kadınları gözaltındaki eşleri için gösteri düzenlemeye teşvikten hapis cezasına çarptırıldı.Avukatlarının açıklamasına göre, başkent Riyad’ın kuzeyindeki Bureyda şehrinde görülen davada, kadınlar tarafından kentte güvenlik güçleri merkezlerinin önünde iki protesto gösterisi düzenlenmesi sebebiyle Abdullah El Hamid 6 ay, kardeşi İsa El Hamid 4 ay hapis cezası aldı.

Mahkemenin önceki gün verdiği karar uyarınca El Hamid kardeşler, söz konusu kadınlardan birinin evinin çevresindeki güvenlik kordonunu yarmaya çalışmak ve güvenlik muhafızlarıyla tartışmaktan da suçlu bulundu. Gösteri düzenleyen kadınların, Suudi Arabistan’da 2003’te başlayan İslami şiddeti sebebiyle gözaltında bulunan 3 bin kişi arasında eşlerinin bulunduğu ve süresiz gözaltılara tepki gösterdikleri belirtiliyor. Avukat Matruk El Falih, dâvânın amacının aslında El Hamid’in reform talebiyle yürüttüğü faaliyetler olduğunu savundu. Hamid’in, bu yıl içinde Kral Abdullah’a hitaben parlamenter demokrasi talebiyle hazırlanan dilekçenin imzacıları arasında yer aldığı kaydedildi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve ABD’nin yakın müttefiki Suudi Arabistan’da, siyasî partiler ve seçilmiş bir parlamento bulunmuyor. Ülkede gösteri düzenlenmesi yasak.

/ RİYAD

09.11.2007


 

Pakistan’da muhalifler ihanetten yargılanacak

Pakistan’da 3 politikacı ve bir sendika temsilcisi, hükümet karşıtı konuşmalar yaptıkları için “vatana ihanet” suçlamasıyla yargılanacak.

Pakistan’da anayasanın askıya alındığı olağanüstü hal uygulaması başladığından beri, ilk kez muhaliflerin “vatana ihanet” suçlamasıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Pakistan yasalarına göre, 4 muhalifin idam cezasına çarptırılma ihtimali bulunuyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir mahkeme yetkilisi, suçlanan 4 muhalifin polis tarafından Pazartesi günü gözaltına alındığını kaydetti.

/ KARAÇİ

09.11.2007


 

Filistin’de insanlık dramı

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin’de tarihte örneği görülmemiş bir zulüm yaşandığını belirterek, bu durumun, medeni dünyanın gözleri önünde devam ettiğini söyledi.

TRT’nin sorularını cevaplayan İhsanoğlu, İslâm ve Batı dünyasının, radikallerin hegemonyasından kurtulması gerektiğini de vurguladı. Papa’nın Müslümanlara yönelik sözlerine ve karikatür krizine işaret eden İhsanoğlu, tüm bunların, 40 yıldan beri birçok İslâm ülkesinin Batı ile değişik seviyelerde yürüttüğü faaliyetlerin hiçbir netice sağlamadığını gösterdiğini kaydetti. İKT’yi 3 yıl önceki atıl durumundan kurtarıp aktif duruma getirdiklerini anlatan İhsanoğlu, örgütün bir İslamofobi gözlemevi kurarak özellikle Batıdaki İslam karşıtı faaliyetleri takip ettiğini söyledi. İKT’nin Irak’ta bir ofis açma kararı aldığını da bildiren İhsanoğlu, Ocak ayında açılması planlanan ofise, daha önce Bağdat’ta görev yapmış bir büyükelçinin atanacağını söyledi.

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin davasının da çok acı bir noktaya geldiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bir insanlık dramı, insanlık tragedyası haline gelmiştir. Gazze’deki insanların, Batı Yakası’ndaki insanların geçirdiği sıkıntılar bunlar, emsalsiz şeyler. Bu zulüm tarihte emsali görülmemiş bir zulümdür. Ve bugün maalesef modern dünyanın gözleri önünde ve sessizliği önünde bunlar devam ediyor. Irak, Afganistan, Darfur ve Somali’de sorunlar devam ediyor. Teşkilât olarak bu sorunlarla birer birer meşgul oluyoruz.”

/ ANKARA

09.11.2007


 

Yemen’de aşiret saldırısı: 12 ölü

Yemen’in doğusundaki Şabva bölgesinde aşiret üyeleriyle bir Ukrayna petrol şirketinin güvenlik personeli arasında çıkan çatışmada en az 12 kişinin öldüğü bildirildi.

İktidardaki Halk Kongresi Partisi’nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, bir protesto sırasında çıkan çatışmada ölenlerin 6’sının aşiret üyesi, diğerlerinin güvenlik personeli olduğu belirtildi.

Açıklamada, çatışmanın sona erdiği belirtildi. Yerel kaynaklar, Bel-Hareth adlı aşiretin, adı açıklanmayan Ukraynalı şirkete, çalışan üyelerinin iş güvenliğini sağlanması için baskı yaptığını kaydetti.

/ SANA

09.11.2007


 

Çin’den Nejad’a uyarı

Çin, İran’dan nükleer programıyla ilgili uluslararası endişeleri dikkate almasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Ciançao olağan basın toplantısında, Tahran yönetimini daha uzlaşmacı bir tutum benimsemeye çağırarak, “İran’dan uluslararası endişelere ve çağrılara dikkat etmesini ve olumlu cevap vermesini istiyoruz” diye konuştu. Bu sorunun diyalog yoluyla barışçıl çözümünden yana olduklarını belirten sözcü, Çin’in doğru yönde hareket etmek için BM ve AB ile işbirliği yapmak niyetinde olduğunu kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad önceki günkü açıklamasında, nükleer programının geri dönülmez olduğunu ifade ederek, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin Natanz nükleer tesisinde 3 binden fazla santrifüjle sürdüğünü söylemişti.

/ PEKİN

09.11.2007


 

‘HAMAS düzenli ordu gibi’

İsrailli bir ihtiyat askeri, Hamas’la çatışmalarını “mini bir savaş” olarak nitelerken, Hamaslılar için, “artık onlar bir terörist değil, askerler” ifadesini kullandı.

Haaretz’de yer alan habere göre, bir ay kadar önce Gazze Şeridi’nde bir aylık görevini tamamlayan ihtiyat askeri, çatışmalarda karşı karşıya geldikleri, Hamas gibi Filistinli militan gruplara karşı İsrail ordusunun üstünlüğü olmakla birlikte, eğitim, teçhizat kalitesi, operasyon disiplini ve benzeri unsurlara dikkat çekerek, “Biz bir orduyla karşı karşıyayız, çetelerle değil” diye konuştu.

İsrailli ihtiyat askeri, “Profesyonel düzeyde, Gazze Şeridi’ndeki Hamas, daha önce karşılaştığımız eylemciler gibi değil” derken, öldürdükleri kişilerin cesetlerini gördüklerinde, pantolon paçalarının bile lastikli olduğunu fark ettiklerini belirtti ve “İsrail ordusunda kaç ihtiyat askeri, pantolon paçaları lastikli olacak kadar iyi şekilde donanmış, biliyor musunuz” diye sordu. Son aylarda, İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin kuzey ve güneyinde birkaç kilometre kadar içeri girerek, düzenli operasyonlarda bulunuyor.

Bir süre önce Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus yakınlarında meydana gelen sıcak çatışmada, paraşütçü askerlerin, hasımlarının disiplininden ve donanımlarından etkilendikleri belirtilirken, bir istihbarat subayı, hepsinde İran ve Hizbullah’ın izlerinin bulunduğunu ve Filistinlilerin şimdiye kadar hiç bu şekilde görünmediklerini ifade etti. Hamaslı militanların üzerinde, silahlarına ek olarak, gece görüş cihazlarının da bulunduğu, bunların İsrail’den olmadığı da kaydedildi. İstihbarat subayı, bunların internet üzerinden kolaylıkla sağlanabileceğini, bir Arap ülkesine gönderilerek, oradan Gazze Şeridi’ne kaçak yollarla sokulabileceğini ifade etti.

/ KUDÜS

09.11.2007


 

Discovery geri döndü

Dünya yörüngesinde yaklaşık 400 km yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) inşasında önemli görevler üstlenen ve zorlu onarımlar yapan Amerikan Discovery uzay mekiği, Florida Cape Canaveral ana uzay üssüne indi.

Mekiğin güvenli dönüşü için uzay aracının kanatlarını ayrıntılı kontrol eden 7 astronotla Uİİ’den ayrılararak dünyaya döndü. 100-130 milyar dolarlık UUİ’de, Discovery’nin 11 gün kenetli kalışında Avrupa Uzay Kurumu’nun Columbus, ABD’nin Harmony araştırma odalarıyla Japonların Kibo laboratuvarını UUİ’ye monte edildi, Güneş panellerinde hayatî onarım yapıldı.

/ CAPE CANAVERAL

09.11.2007


 

İşin sırrı gözlerde

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, kişiyi, fiziksel özelliklerinin değil, karşısındakinin doğrudan gözünün içine bakmasının ve gülümsemesinin etkili olduğunu ortaya koydu.

Her şeyin gözlerde olduğunu belirten araştırmacılar, bir kişinin gözlerinin içine bakmanın kişiyi daha etkili kıldığını belirtiyor. Aberdeen Üniversitesi Yüz Araştırmaları Laboratuvarı tarafından yapılan araştırma, etkiyi, başka fiziksel özelliklere bağlayan önceki çalışmalara meydan okuyor. Araştırmayı yapanlardan doktor Claire Conway, “Göz içine bakmak ve gülümsemek sizi daha etkili yapıyor” diye konuştu.

/ LONDRA

09.11.2007


 

Fareleri küçümsemeyin

Japon bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, farelerin tehlike karşısında edinilmiş ya da içgüdüsel olarak aynı tepkiyi vermesinin beyinlerindeki 2 farklı bölgeyi kullanmalarından kaynaklandığını ortaya koydu.

Araştırma sonunda iki durumda (edinilmiş ve içgüdüsel davranışlar sırasında) farelerin koku bilgilerini alan beyin bölgelerinin aynı olmadığı sonucuna varıldı.

/ PARİS

09.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri