Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Üretim ithalata dayalı

Türkiye’nin bu yılın ilk dokuz ayındaki hammadde ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.1 artarak 89.1 milyar dolara çıktı. Bu dönemde Türkiye’nin 76.2 milyar dolar olan toplam ihracatı sadece hammadde ithalatını bile karşılayamadı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, aynı dönemde yatırım malları ithalatı yüzde 9.5 artarak 18.5 milyar, tüketim malı ithalatı da yüzde 6.4 artışla 12.9 milyar dolar oldu ve toplam ithalat 121.5 milyar dolara ulaştı. Dokuz ayda hammadde kapsamında; sanayi için işlem görmemiş ürün ithalatı yüzde 41.4 artışla 7.6 milyar dolara, ihracatı ise yüzde 25.9 artarak 1.9 milyar dolara yükseldi. Anılan dönemde sanayi için işlem görmüş ürün ithalatı yüzde 27.5 artarak 43.5 milyar dolara ve ithalatı yüzde 27.3 artarak 23.7 milyar dolara ulaştı.

İşlem görmemiş yakıt ve yağ ithalatı yüzde 9.3 artarak 15.7 milyar dolara, ihracatı yüzde 88 artışla 3 milyon dolara çıktı. Yatırım malları aksam ve parçalarının ithalatı yüzde 17.2 artarak 6.5 milyar dolara, ihracatı ise yüzde 44.2 yükselişle 2.3 milyar dolara ulaştı.

İşlenmemiş yiyecek ve içecek ithalatı anılan dönemde yüzde 122.6 artışla 1.1 milyar dolara çıkanken, ihracatı ise yüzde 36.4 azalarak 137.8 milyon dolara düştü. İşlenmiş yiyecek ve içecek ithalatı ise yüzde 23.7 azalarak 582.6 milyon dolara düşerken, ihracatı yüzde 20.4 artarak 597.7 milyon dolara çıktı. İşlem görmüş diğer yakıt ve yağ ithalatı yüzde 13.3 yükselerek 6.6 milyar dolara ve ihracatı yüzde 45.4 artarak 2.2 milyar dolara ulaştı.

Sanayi üretimi yüzde 2.2 arttı

Sanayi üretimi, Eylül ayında yüzde 2.2 oranında arttı. Sanayi üretimindeki artış, 2006 yılının Eylül ayında yüzde 4.1 olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Eylül’de imalat sanayinde yüzde 0.9, madencilik sektöründe yüzde 18.5, elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 8.4 üretim artışı görüldü. Geçen yıl Eylül ayında ise üretim artışı, imalat sanayide yüzde 3.4, madencilik sektöründe yüzde 6.6, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 9.6 olmuştu.Yılın ilk dokuz aylık dönemi ortalaması geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında toplam sanayi üretimindeki artış yüzde 4.9 olarak belirlendi. Dokuz aylık ortalamalara göre madencilik sektörü yüzde 11.4, imalat sanayi sektörü yüzde 4.1, elektrik, gaz ve su sektörü ise yüzde 9.7 üretim artışı kaydetti.

/ ANKARA

09.11.2007


 

Bank Asya 119. şubesini Nevşehir’de açtı

Bank Asya, yurt genelindeki 119’uncu şubesini Nevşehir’de açtı. Aksaray caddesinde faaliyete geçen Bank Asya’nın Nevşehir Şubesinin açılışını, Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ile Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca birlikte yaptı.

Vali Hacımustafaoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmasında, Bank Asya’nın Nevşehir’e gelmesinin iyi bir tercih olduğunu kaydetti.

Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca şunları kaydetti: ‘’Türk şirketlerinin dış ticaret işlemlerine aracılık ederek Türkiye’nin dış ticaret hacminde önemli bir paya sahip olan bankamız, Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri haline gelmiştir. 2007 yılının ilk yarısında aktif büyüklüğümüzü 2006 yılı sonuna göre yüzde 27 oranında arttırarak, 5 bin 307 milyon YTL’ye çıkarmış bulunmaktayız.

Artık bundan sonraki hedefimiz, hız ve kaliteyi daha da arttırarak hizmet yelpazemizi genişletmek ve küresel ölçekte bir finansal aktör olabilmek, internet ve çağrı merkezi gibi şube dışı alternatif dağıtım kanallarına yapılan yatırımların yanı sıra şubeleşme çalışmalarımıza da hızla devam edeceğiz.’’

/ NEVŞEHİR

09.11.2007


 

MAN’dan indirim kampanyası

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş, Yedek Parça İndirim Kampanyası ile 24 Saat Kesintisiz İletişim hizmetini uygulamaya koydu.

MAN Türkiye A.Ş.’den yapılan yazılı açıklamaya göre, MAN ve Neoplan markalı araçları yedek parça ihtiyacını orijinal ve garantili yedek parçalarla karşılamak için ‘’MAN Yedek Parça İndirim Kampanyası’’ başlatan şirket, kullanımı yoğun olan otobüs ve kamyon bakım ve kaza parçalarında, sadece MAN yetkili servislerinde uygulanmak üzere yüzde 50’ye varan özel indirimler getirdi.

Bu arada MAN’ın, müşterilerin yılın her günü, 24 saat süreyle ulaşabilecekleri iletişim hattı da devreye girdi.

YENİ ASYA / ANKARA

09.11.2007


 

Çukurova Isı, Kayseri Stadını da ısıtacak

Sanayi tipi Isıtma sektörünün öncü firmalarından Çukurova Isı’nın Gebze Organize Sanayi Bölgesindeki yeni tesisleri törenle hizmete açıldı.

Tesisin açılışında yaptığı konuşmada şirket hakkında kısa bilgi veren Çukurova Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, gelişen ihtiyaçlara göre, hava sıcak üreteçlerine, elektrikli quartz ısıtma, doğalgaz yedekleme ve proses ısıtma sistemlerini geliştirdiklerini söyledi. 4 bin metrekare kapalı alana sahip yeni merkezin 3.5 milyon dolara mal olduğunu belirten Vardan, Bulgaristan, Romanya, Suudi Arabistan, İran, Kazakistan, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya’ya ihracat yaptıklarını kaydetti.

Vestel City, Arçelik, TOFAŞ gibi markaların üretim merkezleriyle, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nın ısıtma sistemini yaptıklarını hatırlatan Vardan, Kayseri Kadir Has Stadı ve TÜVTURK’ün otomobil servis istasyonlarının da ısıtmasını yapacaklarını ifade etti.

Isıtma sistemlerinin büyük kısmını ithal ettiklerini belirten Vardan, iç piyasa ve yurt dışına fason olarak imal ettirdikleri GOLDSAN ve SILVERSAN markalarıyla satış yaptıklarını söyledi. Radyant ısı sistemleriyle yüzde 30-35 enerji tasarrufu sağladıklarını vurgulayan Vardan, bu özelliğin enerjide dışa bağımlı olan Türkiye için büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Törene; MÜSİAD Genel Başkanı Dr.Ömer Bolat, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Gebze Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Gebze TSO Başkanı İbrahim Başaran katıldı.

Ahmet CEYLAN / GEBZE

09.11.2007


 

Kuveyt Türk’e “Teşekkür Beratı”

Kuveyt Türk’ ün “Eğitime Destek Projesi” kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi İlköğretim Okulları’ na yönelik gerçekleştirdiği kırtasiye yardımı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından teşekkür beratıyla ödüllendirildi.

Kurumun özel tasarımlı rengarenk kalem kutuları içinde sunduğu kırtasiye setleri, belirlenen illerin Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla ihtiyacı olan okullara dağıtıldı. Yıllardır geleneksel olarak süren kırtasiye kampanyasının, bu yıl Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ödüllendirilmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Kuveyt Türk yetkilileri, “Eğitime Destek Projesi” kapsamında, bakanlık işbirliğiyle daha farklı kampanyalarda da bu misyonlarını sürdüreceklerini belirttiler.

YENİ ASYA / İSTANBUL

09.11.2007


 

U.S. Polo Assn. promosyonları Troy’dan

Türkiye’de Aydınlı Group’un temsil ettiği U.S Polo Assn. markası, Türk firması Troy Dekoratif Ürünler’in promosyon ürünleri ile dünyaya açılacak.

U.S. Polo Assn. Genel Müdürü Levent Özkan ile Troy Dekoratif Ürünler Genel Müdürü Ertan Acar, önceki gün düzenlenen basın toplantısında promosyon ürünlerinin tanıtımını yaptılar. Özkan ve Acar, 6 ay tasarımcılarla birlikte çalıştıklarını, ABD’deki U.S Polo Assn. merkezinin onayından sonra Troy’un tasarladığı promosyon ürünleri bütündünyaya Aydınlı Group ile açılmasını kararlaştırdıklarını söylediler.

Promosyon ürünlerinin satışı öncelikle Aydınlı Group lisansı altındaki 27 ülkede yapılacak. Ürünlerin dağıtımını U.S. Polo Assn. lisansörleri yapacak Ürünlerin ilki Mısır’da olmak üzere diğer ülke mağazalarında direkt satılacak. ‘Blue Line’ ve ‘Black Line’ isimli iki grupta toplanan koleksiyon, masa setlerinden, notluğa, saatten, mektup açacağına ve kart vizitliğe kadar pek çok ürün içeriyor.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

09.11.2007


 

Ikea Bayrampaşa açıldı

Mobilya ve ev aksesuarı mağazaları zinciri Ikea, Bayrampaşa mağazası açıldı. Ikea’dan yapılan yazılı açıklamada, firmanın Türkiye’deki üçüncü, İstanbul’daki ikinci mağazası olan Ikea Bayrampaşa mağazasının, dünyanın 266’ncı Ikea mağazası olduğu aktarıldı.

28 bin 800 metrekare büyüklüğündeki mağazada 7 binden çeşitten fazla ürün bulunuyor. 420 çalışanıyla ziyaretçilerine hizmet verecek olan haftanın her günü 10.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor olacak. Ikea Bayrampaşa mağazası, Hal-Otogar Bayrampaşa yolu üzerinde bulunuyor.

/ İSTANBUL

09.11.2007


 

Fakirin enflasyonu daha yüksek

Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, yılbaşından bu yana enflasyonun en az gelire sahip yüzde 20’lik kesim için yüzde 7,44, en çok gelire sahip yüzde 20’lik kesim için yüzde 5,47 oranında gerçekleştiği belirtildi.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi tarafından yapılan araştırmada, gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranları hesaplandı.

‘’Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat İndeksi, Madde Fiyatları ve 2003 yılı Hane Halkı Tüketim anketi sonuçları üzerinden’’ yapıldığı belirtilen araştırmada, 10 aylık TÜFE Türkiye ortalamasının 6,08 oranında gerçekleştiğine işaret edilerek, ‘’Yılbaşından bu yana enflasyon en az gelire sahip yüzde 20’lik kesim için yüzde 7,44, en çok gelire sahip yüzde 20’lik kesim için yüzde 5,47 oranında gerçekleşti’’ denildi.

Yıllık enflasyonun en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 10,32’yi bulduğu savunulan araştırmada, en zengin yüzde 20’lik kesim için ise bu oranın yüzde 8,87 olarak gerçekleştiği öne sürüldü.

/ ANKARA

09.11.2007


 

Ekmek zammına boykot

Tüketici Dernekleri Federesyonu TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Ankara Fırıncılar Odası’nın yaptığı ekmek zammını protesto edeceklerini belirterek, vatandaşlara TÜDEF’in 10-11 Kasım tarihleri arasında gerçekleştireceği 2 günlük zamlı ekmek almama boykutuna destek vermeleri çağrısında bulundu.

Çetin yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Fırıncılar Odası yetkililerinin ekmek zammını haklı göstermek için her seferinde tutarsız gerekçelere sığındığını belirterek, bu durumu eleştirdi. Fırıncılar Odası Başkanı’nın bütün sağduyusunu yitirip tüketicileri ‘’Aralık ayında bir yüzde 10 zam daha yapacağız’’ şeklinde yeni zam şantajı ile tehdit etmeye başladığını kaydeden Çetin, şöyle dedi: ‘’Ama yağma yok. Biz tüketiciler hiçbir şantaja, tehdide boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Bu tavır gözünü kâr hırsı bürümüş, bu öfke ve hırsla mantığını yitirmiş birisinin kontrolü kaçmış tepkisidir. Bu tavır ‘’Ölümü gösterip, tüketiciyi sıtmaya razı etme taktiğidir. Biz ne ölüme ne de sıtmaya razıyız. Halkın ekmeği ile oynayanlara yoksul tüketicinin açlığını ranta çeviren ve fahiş zammı kabul ettirmek için şantaj ve tehdite başvuranlara meydanı bırakmayacağız.” Çetin, TÜDEF’in ekmek zammını protesto için vatandaşları, 10-11 Kasım Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleştirecekleri zamlı ekmek almama boykotuna destek vermeye çağırdı.

/ ANKARA

09.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri