Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Duvarlar yıkılmaya mahkûm

Almanya’yı ikiye bölen Berlin Duvarı 18 yıl önce 9 Kasım tarihinde yıkılmıştı. Bugün dünya üzerinde Kudüs gibi bazı şehirlerde ise “utanç duvarları” hâlâ varlığını sürdürüyor.

Dünya Savaşı’nı kaybeden Hitler Almanya’sında, başkent Berlin, müttefik devletler A.B.D, İngiltere, Fransa ve SSCB tarafından tam 4’e bölünmüştü. Savaşta Sovyetler ile mecburen ittifak kuran Batı ittifakı, kısa bir süre sonra yönetim birimlerini birleştirdi ve tek çatı altında toplamayı başardı. Batı yönetimi 1. Dünya Savaşı’nın sonuçlarından ders çıkarmışlardı ve 1. Dünya Savaşı’nda yıkılan ve Versay Antlaşması’yla ezilen Almanya’nın, Hitler gibi yayılmacı liderlere umut bağladığını fark etmişlerdi.

Kötü ekonomi ve baskıyla yönetilen Doğu Almanya’da her gün yüzlerce kişi Batı’ya kaçışmaya başladı. 1952’de çizilen katı sınırlar ile Doğu Almanya-Batı Almanya tamamen ayrıldı. Doğu Almanya meclisinin kararıyla 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece duvar bir gecede örüldü.

Doğu ile Batı Berlin arasındaki bu duvar, 3,5 – 4,5 metre ölçülerinde çelik iki parçadan oluşuyordu.

Soğuk Savaş döneminde de sürekli polemik konusu olan Berlin Duvarı 1989 yılına kadar, varlığını devam ettirdi.

Bu yılın başında Doğu Alman Hükümeti, isteyen Doğu Alman vatandaşlarının Sovyet denetimindeki diğer Doğu Blok ülkelerine geçiş yapabilmesine izin verdi.

Tarihler 9 Kasım 1989’u gösterdiğinde yüz binlerce insan duvarın her iki tarafında birikmişti. Kaldırılan barikatlarlar ve geçiş önlemlerinin ardından, her iki tarafın Alman vatandaşları duvarın üzerinde buluştular. Daha sonra Utanç Duvarı, getirtilen dozerlerle tamamen tarihe karıştı.

10.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Pakistan gergin

  Myanmar cunta uzlaşma arıyor

  Afganistan'da intihar saldırısı: 59 çocuk öldü

  Avrupa’da sel alarmı

  ABD, Rusya arasında füze restleşmesi

  9 İranlı serbest

  Schengen alanı genişliyor

  Duvarlar yıkılmaya mahkûm

  Kazakistan’a dev külliye yapılıyor


 Son Dakika Haberleri