Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

‘Türkiye ile psikolojik duvarı aştık’

Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki diyaloğu artırmak amacıyla Ankara’da temaslarda bulunan siyasi parti temsilcileri Erbil’e mutlu döndü. Kürt bölgesi Siyasi Partiler Yüksek Meclisi’nden oluşturulan heyet, Ankara’da yaptığı bir dizi görüşmelerin ardından, Türkiye’deki temaslarının verimli geçtiğini bildirdi.

Kürt heyetin üyelerin, Türk yetkililerle, başta diyalog ve kardeşlik ilişkilerinin artırılması başta olmak üzere, sınır ötesi operasyon, ekonomik ambargo ve terör örgütü PKK ile ilgili konuları ele aldıkları ifade edildi.

Erbil’e önceki akşam saatlerinde uçakla dönen Kürdistan İslam Birliği (KİB) Genel Sekreteri Selahattin Muhammed Bahaddin, Kürdistan İslam Cemiyeti (KİC) Başkanı Ali Babir, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Büro Temsilcisi İzzetin Bervari, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Siyasi Büro Üyesi Erselan Bayiz ve Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi (KDSP) Genel Sekreteri Muhammed Haci Mahmud’dan oluşan Kürt heyeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı başta olmak üzere, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve Ak Parti yetkileriyle görüştü.

Heyet üyeleri uçaktan indikten sonra Erbil Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kürdistan İslami Birlik Genel Sekreteri Selahaddin Bahaddin, Türkiye ile bölge arasındaki ikili ilişkilerin iyileştirilmesi amacıyla Ankara’ya gittiklerini belirterek, “İsteklerimizi onlara ilettik. Onlar da iyi niyetlerini bize aktardılar. Biz herkesin birlikte yaşayabileceği refah ortamını istedik. Biz onlara ‘neden böyle yapıyorsunuz? Şunu yapın ya da bunu yapın’ diye gitmedik. Biz kendi istek ve taleplerimizi ilettik. Çok iyi bir vakitte iyi bir görüşme oldu. Önümüzdeki duvarı açmış olduk” dedi.

Ziyaret amaçlarının barışçıl mesajlarını Türkiye’ye aktarmak olduğunu söyleyen Bahaddin, “Biz sorunların çözümüne yönelik kendi görüşümüzü aktardık. Onlar da aynı şekilde kendi düşünce ve görüşlerini bize iletti. Ankara ve Türk silahlı kuvvetleri kararlı bir tutum içinde. PKK sorunun çözümü konusunda diplomatik ve diyalog yolu tercih edilmeli” diye konuştu.

Görüştükleri yetkililerin kendilerini saygıyla karşıladıklarını ifade eden Bahaddin, “Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüştük. Bizim taleplerimizi görüşerek tartışacaklar. Dışişleri yetkilileri söylemlerimizi olumlu karşıladı. Biz barışçıl çözüm temelinde yaklaştık. İki taraf oturduk, barışçıl ve diyalog temelinde sorunların çözülmesini konuştuk” şeklinde konuştu.

Bahaddin, temaslarında ileri bir zamanda tekrar bir araya gelme konusunda talepte de bulunduklarını aktararak, “Sorunların birebir diyalog ve görüşmelerle çözülebileceğini vurguladık. Onlar da aralarında bir tartışma yürüteceklerini ve onun sonucunda bir cevap vereceklerini beyan ettiler. Bizim isteğimiz sorunların barışçıl çözüm yolu ile diplomatik yollarla çözülmesidir” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

/ ERBİL

15.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Türkiye ile psikolojik duvarı aştık’

  Talabani: Türkiye ile krizi atlattık

  Müşerref yerine Nevaz Şerif

  Talat: Biz üzerimize düşeni yaptık, sıra Rum halkında

  Blackwater’a raporlu suçlama

  Türkmenistan hacca hazırlanıyor

  ‘Ülkeyi demokrasiye ben taşırım’

  ABD: PKK devam eden bir tehdit

  İmran Han gözaltına alındı

  Aile başı savaş maliyeti 21 bin $


 Son Dakika Haberleri