Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yükseltirken bonkör, indirirken cimri

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, faiz indiriminin bu ay da 0,50 puanda kalmasının reel sektörün şevkini kırdığını belirtti.

Para Politikası Kurulunun kısa vadeli faiz oralarında yaptığı indirimi yaptığı yazılı açıklama ile değerlendiren Aygün, faiz indirimine rağmen Türkiye’nin yüzde 16,25 oranıyla, dünyanın en yüksek faizini uygulayan ülkesi olmaya devam ettiğini hatırlattı. Bu sebeple reel sektörün 0,50 puandan daha yüksek bir faiz beklentisi içinde olduğunu ve bankanın faiz indirimiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada daha yüksek bir faiz indirimi yapılması için gerekli bütün şartların görüldüğünü kaydeden Aygün, Merkez Bankası yönetimini faiz artırırken gösterdiği ‘’cesareti’’ faiz indirirken de göstermesini beklediğini bildirdi.

‘’Merkez Bankası faizi artırırken çok bonkör, indirirken cimri davranıyor’’ diyen Aygün, Haziran-Temmuz 2006’da iki ay içerisinde faiz oranlarında toplam 4,25 puanlık artışı gözünü kırpmadan gerçekleştiren Merkez Bankası’nın, son üç ayda yaptığı indirimin sadece 1,25 puanda kaldığını belirterek, ‘’Merkez Bankası yönetiminin iki yıldır yanına bile yaklaşamadığı enflasyon hedefini bahane edip Türk halkının yüksek faiz ödeme mahkmiyetinin süresini sürekli uzatmasını anlamıyoruz’’ diye konuştu.

“ÇİSELİYOR AMA ISLATMIYOR”

MAN Finans Genel Müdürü Semih Pala, faizlerde indirim beklentisinin özellikle reel sektörde yüksek olduğunu belirterek, ‘’İndirim çiseliyor ama henüz ıslatmıyor’’ dedi.

Pala yaptığı yazılı açıklamada, şöyle dedi: ‘’Dünyanın en yüksek faizi hâlâ Türkiye’de. Bunu kabul etmek ve ekonominin gereklerini göz önünde tutarak, faizleri makul bir seviyeye kadar düşürmek lâzım. Faizler tıpkı bir asansör gibi tatlı tatlı inmeye başladı. Merkez Bankası asansörü dibe düşürmemek için azamî dikkat gösteriyor. Reel sektör ve mali sektör açısından baktığımızda ise evet indirim çiseliyor ama henüz ıslatmıyor. Ancak beklentilerle realite arasında bir denge olduğu unutulmamalı.’’

/ ANKARA

16.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İşsizlik arttı

  Yükseltirken bonkör, indirirken cimri

  Fiş almaya Çin modeli

  Tarladan çiftçiye “cep mesajı’

  Türkiye faizde hâlâ şampiyon

  Kayıtlı cep sayısı 84 milyona çıktı

  KİT’ler görev zararında hedefi aşt

  Sabancı ve Carrefour Migros’a talip

  Petrol fiyatları geriledi

  İnşaat sektörü Kayseri’de buluşacak


 Son Dakika Haberleri