Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ekonominin yarısı kayıtdışı

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2002 yılından 2007 yılına dek ekonomik bir gelişme sağladığını ifade ederek, bu gelişmenin en büyük payının da özel sektörde olduğunu kaydetti. Ekonomi büyürken vergi gelirlerinin düştüğünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, vergilerdeki artış sebebiyle kayıtdışı ekonominin arttığına dikkati çekti.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘’2006 Yılı Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni’’ne onur konuğu olarak katılan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamlarının en zor şartlarlarda ayakta kalma becerisini gösterdiklerini belirterek, işadamlarının vergi vererek ulusal bir görevi layıkıyla yerine getirdiklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2002 yılından 2007 yılına dek ekonomik bir gelişme sağladığını ifade ederek, bu gelişmenin en büyük payının da özel sektörde olduğunu kaydetti. Ekonomi büyürken vergi gelirlerinin düştüğünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, vergilerdeki artış sebebiyle kayıtdışı ekonominin arttığına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

‘’Ülkemizde maalesef yüzde 50 kayıtdışı ekonomi var. Vergi her arttığında kayıtdışı ekonomimiz maalesef artmaktadır. Üniversite yıllarımda hocam bana ‘vergi oranına paralel olarak kayıtdışı da artar’ demişti. Bunu herkes biliyor da neden bizim devletimizi yönetenler bunun farkında değiller. Bundan en çok da ben rahatsızım. Bunu yaza yaza, söyleye söyleye artık TBMM’de araştırma komisyonu oluşturuldu. Komisyonun bir araştırmasına göre, Türkiye’ye petrol ihraç eden 31 ülkenin verilerine göre 3 yılda 28 milyar dolarlık petrol ithal etmişiz. Ama devletimizin resmi rakamlarına göre 9,3 milyar dolarlık petrol ithâl etmişiz. O diyor ‘ben bu kadar petrol sattım’, öbürü diyor ‘ben bu kadar petrol aldım’. Bu da kayıtdışının bir göstergesidir. Asgari ücret vergi yükünde, dünyanın birincisiyiz maalesef. İstihdam vergisi yüksek olan ülkelerde işsizlik çok, istihdam vergisinin düşük olduğu ülkelerde ise işsizlik yok derecededir. Yine turizm KDV’sinde dünyada birinci sıradayız. İthalatı en az olan ve ülkenin en lokomotif sektörü olan turizmi cezalandırıyoruz.’’

/ MANAVGAT

19.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gelir uçurumu büyüyor

  Ekonominin yarısı kayıtdışı

  İpsala’da enerji buluşması


 Son Dakika Haberleri