Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İpsala’da enerji buluşması

Türkiye’yi stratejik bir enerji koridoru haline getiren Azerbaycan doğalgazının Avrupa’ya ihracatının ilk ayağı dün hayata geçirildi. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattının resmî açılışı, İpsala gümrük sahasında törenle yapıldı.

Türkiye-Yunanistan arasında Doğalgaz Boru Hattı resmen açıldı. Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı’nın resmi açılış töreni, İpsala Gümrük Sahası’nda Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan milli marşlarının bir arada okunmasıyla başladı. Törene, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Yunanistan Kalkınma Bakanı Christos Folias, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ile ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman katıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, iki dost ve komşu ülke arasındaki doğal gaz enterkonektörü açılışı dolayısıyla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, tüm konuklara ‘’hoşgeldiniz’’ dedi.

Erdoğan, bu projenin temelinin 3 Temmuz 2005 tarihinde yine burada atıldığını ve çok kısa zamanda tamamlanarak faaliyete geçmesinin ortak irade ve kararlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecindeki gelişmelere paralel olarak yeni bir safhaya giren Türk-Yunan yakınlaşmasının her alanda arttığına işaret eden Erdoğan, bu yakınlaşmanın iki ülke arasındaki iş birliğine olduğu kadar bütün bir bölgenin refah ve istikrarına da katkıda bulunduğunu ifade etti.

Erdoğan, ekonomi, ticaret, ulaştırma, enerji, turizm gibi çok çeşitli sektörlerde bu sürecin somut sonuçlarını görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin iki ülke arasında işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım olduğunu belirterek, ‘’Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje’’ dedi.

Karamanlis, şöyle devam etti:

‘’Bu hat, dünya piyasalarında enerji alanında büyük rekabetin yaşandığı bir dönemde hayata geçirilmesi açısından da çok önemli bu proje. İki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım. Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje. Bu proje, iki ülkenin uyum içerisinde işbirliği yapabileceğinin de bir göstergesi. Komşu ülkeler bu mantalite çerçevesinde çalışarak daha da güzel işler başarabilirler. Bu alanda gerçekten geniş imkanlar var. Biz bu imkanları en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız.’’

Karamanlis, birlikte kalkınma ve ilerlemeye yönelik projelere imza atılabileceğini ve ülkeler kendi aralarında işbirliğine devam ettikçe halkların da daha iyi bir gelecek için iyimser olabileceğini ifade ederek, ‘’İşbirliği ve ilerleme için cesaretli olmamız gerekiyor’’ dedi.

/ İPSALA

19.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gelir uçurumu büyüyor

  Ekonominin yarısı kayıtdışı

  İpsala’da enerji buluşması


 Son Dakika Haberleri