Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mevlânâ’nın gönül zenginliği seramikte

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğretim Üyesi ve Seramik Sanatçısı Yardımcı Doçent Dr. H.Serdar Mutlu, Hz. Mevlânâ’yı anlatan altmış eserden oluşan bir çalışma yaptı.

Mutlu, Toprağın ateşle semasında Mevlânâ çalışmasını İstanbul Tünel Sanat Galerisi’nde 26 Kasım - 4 Aralık tarihleri arasında sergileyecek. Mutlu, sergide, Mevlânâ’nın gönül zenginliğinin seramiğin yalınlığıyla sunulduğunu ifade etti.

“Gönül penceresine can kulağımı koydum. Dudak görmedim ama konuşulanları duydum.” ifadeleri ile Mevlânâ’dan aldığı ilhamı anlatan Mutlu, Mevlânâ’nın tanıtımına sanatı ile katkıda bulunmayı hedeflediğini söyledi.

Hz. Mevlânâ’yla ilgili çalışmalara başlarken tasavvufla ilgili edindiği bilgilerin kendisine yetmediğini belirten Mutlu, “Hz. Mevlânâ’nın hayatını birçok kaynaktan bulabiliyorsunuz. Ama onun yaşama ait derin coşkunluklarını ve aşkınlıklarını anlatan kitap bulmakta zorlandım. Bu konuda Keşkül dergisinden çok faydalandım. Mesneviden faydalandım. Mevlânâ’nın izinden giden insanlardan faydalandım. Tarihi İstanbul Türk Tasavvuf Musikisi Vakfı’nın törenlerine katıldım. Orada gözlemler yaptım. Konya’da gözlemler yaptım.” dedi.

Mevlânâ’nın yurt dışında daha çok anlaşılmaya çalışıldığının altını çizen Mutlu, Amerika, Fransa, Almanya gibi ülkelerde Mevlânâ ile ilgili çalışmalar yapıldığını kaydetti. Türkiye’nin kendi değerine sahip çıkması ve onu tanıyıp tanıtması gerektiğini vurgulayan Mutlu, bu konuda herkesin yapabildikleri ile katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda İnönü Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Mutlu, “Mevlânâ’nın Anadolu’da başlattığı tasavvufi düşünce, insanlara karşı engin hoşgörü ve alçak gönüllü yaklaşımları ile geniş kitleleri etkisi altına almaktadır. Bu sergide, Mevlânâ’nın tasavvufi düşünce deryasındaki gönül zenginliği ve aşkınlığı sizlere seramiğin yalınlığı ile sunulmuştur” dedi.

Bugüne kadar 600 dolayında eser çalışması olan Mutlu, Mevlânâ sergisinde döküm, plaka ve seramikle ilgili tüm tekniklerin kullanıldığını kaydetti.

/ MALATYA

20.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bizim Radyo programcılarıyla buluştu

  Müzik şiddet eğilimine terapidir

  Mevlânâ’nın gönül zenginliği seramikte

  Taşköprülüler okuyor


 Son Dakika Haberleri