Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Madencilikte yeni dönem

Madencilik sektörleründe gelecek yıldan itibaren yeni bir dönem açılacak. Bor hariç olmak üzere kamu elindeki maden sahalarının özel sektör işletmeciliğine sunulması sağlanacak. Rafine bor ürünlerinin geliştirilmesi ve sanayiye uygulanması konusunda çalışmalar yapılacak.

2008-2012 dönemine ilişkin Eylem Planı’na göre, sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanması amacıyla, Türkiye’deki bor kaynaklarından ekonomik olarak daha fazla yararlanılabilmesi için sanayiye yönelik yeni ürünlerin ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi sağlanacak.

Bor hariç, kamu tarafından öncelikli görülmeyen ve verimli şekilde işletilemeyen maden sahaları tespit edilecek. Halihazırda TKİ, TTK ve EÜAŞ uyguladığı şekilde maden sahalarının özel sektör işletmeciliğine açılması çalışmaları sürdürülecek.

Sanayi hammaddeleri, petrol, doğal gaz ve jeotermal kaynak aramalarına ağırlık verilecek. Rezervi tükenmekte olan metalik maden ve endüstriyel hammadde aramaları yoğunlaştırılacak. Buna ilave olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal kaynak aramalarına ağırlık verilecek.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞIN

AZALTILMASI HEDEFLENİYOR

Enerji alanında ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla ağırlıklı olarak denizlerde yapılacak petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına devam edilecek. Yurt dışı aramalarda da Türk Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerle işbirliği sürdürülecek. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren kamu kuruluşlarının faaliyet ve verimliliği artırılacak. ETİ Maden İşletmeleri, dünya pazarlarında rekabet edebilme yetenekleri açısından hızlı kararlar üretebilen, dinamik ve kendini yenileyebilen bir organizasyon yapısına kavuşturulacak.

Sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanması amacına dönük alınan tedbir ise şöyle: “-Türkiye genelinde ürün güvenliği anlayışının yerleştirilmesine ve aynı zamanda Türk ürünlerinin AB piyasasına teknik engellerle karşılaşmadan girişinin sağlanmasına yönelik çerçeve mevzuattaki eksiklikler giderilecek.”

/ ANKARA

21.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran’la elektrikte anlaştık

  Sabah ve ATV'nin satışına ilgi az

  MÜSİAD'dan, Abu Dhabi’ye çıkarma

  Bölgesel kalkınmada mutlu son

  Ekim’de 1,5 milyar YTL teşvik belgesi verildi

  IMF: Banka azaldı, finansal kurumlar arttı

  Hanelerin sadece yüzde 18.9’unda internet var

  Avcı artıyor, balık azalıyor

  Vergi rekortmenleri Türk Telekom ve Rahmi Koç

  Avrupalı Türkler AB’nin 28. üyesi

  Madencilikte yeni dönem


 Son Dakika Haberleri