Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Hamaney: Annapolis konferansı sonuçsuzluğa mahkum

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin ev sahipliğinde yapılacak Annapolis konferansının “şimdiden sonuçsuzluğa mahkûm” olduğunu söyledi. ABD’nin Annapolis şehrinde yarın yapılacak uluslararası konferansta Ortadoğu sorunu masaya yatırılacak.

Ayetullah Hamaney, gönüllü milis teşkilâtı (Besic) üyelerine yaptığı konuşmada, ABD’nin Annapolis şehrinde, Filistin-İsrail anlaşmazlığına ilişkin düzenlenecek uluslararası konferansa da değindi ve “Bu toplantı, ABD ve yandaşlarının kötü emellerine ulaşmasına yardım için düzenleniyor” dedi. Annapolis konferansının, “Siyonist rejime” (İsrail) yardım için düzenlendiği görüşünü de ifade eden Hamaney, “Siyah Saray yetkilileri de bundan kendilerine çıkar sağlama peşindeler” diye konuştu.

Ayetullah Hamaney, “toplantının şimdiden sonuçsuzluğa mahkûm olduğunu” da savundu. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da yaptığı açıklamada, “İran’ın çevresindeki bazı ülkelerin bu toplantıya katılacak olmasından üzüntü duyuyorum” demiş ve katılımcı ülkelerden konferansı boykot etmelerini istemişti. Ahmedinejad, telefonda görüştüğü Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı da toplantıya katılmama konusunda ikna edememişti. Bu arada, Hamas, “Filistin halkının, Annapolis konferansının sonuçlarını tanımayacağını” öne sürdü. AFP’ye demeç veren Hamas sözcüsü Fevzi Berhum, “Annapolis’te alınacak kararlar halkımızı bağlamaz, çünkü Filistinliler, haklarını ortadan kaldırması için kimseye yetki vermemiştir” dedi. Sözcü, Annapolis konferansını protesto için Gazze’de “alternatif konferans” düzenleyeceklerini hatırlattı. ABD’nin Annapolis şehrinde yarın yapılacak uluslararası konferansta Ortadoğu sorunu masaya yatırılacak.

/ TAHRAN

27.11.2007


 

Şerif, Müşerref’e rest çekti

Sürgünden ülkesine dönen eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Genelkurmay Başkanlığını da yürüten Devlet Başkanı Pervez Müşerref döneminde bir hükümete başkanlık edemeyeceğini söyledi.

Navaz Şerif, Ocak ayında yapılacak genel seçimler için adaylık başvurusu yapmadan kısa süre önce Lahor’daki evinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Şerif, “Pervez Müşerref’in yönetiminde başbakanlığa aday değilim” diye konuştu.

Gazetecilerden önce yandaşlarına seslenen Şerif, burada da “diktatörlüğün sona erdirilmesine yardımcı olmak istediğini” söyledi. Müşerref’in ülkeyi felaketin kıyısına getirdiğini öne süren Şerif, Pakistan’ı korumak, birleşmek ve diktatörlüğü yenmek gerektiğini ifade etti.

General Müşerref tarafından 8 yıl önce kansız darbeyle iktidardan uzaklaştırılan ve sürgüne gönderilen Şerif, ülkesine dönmüştü.

MÜŞERREF GENELKURMAY

BAŞKANLIĞINI BIRAKACAK

Bu arada, Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref’in, genelkurmay başkanlığını 29 Kasımda bırakacağı bildirildi.

Pakistan’da yayımlanan Dawn gazetesinin haberine göre, Başsavcı Malik Kayyum önceki gün yaptığı bir açıklamada, Müşerref’in yeni dönem devlet başkanlığı görevi için 29 Kasımda yemin edeceğini, aynı gün genelkurmay başkanlığını bırakacağını belirtti. Kayyum, “Müşerref’in 5 yıllık yeni görevine, Perşembe günü sivil olarak başlayacağını” söyledi.

Başsavcı Kayyum, ülkede 3 Kasımda ilân edilen olağanüstü halin de 8 Ocakta yapılması planlanan seçimlerden önce kaldırılacağını, ancak bununla ilgili kararı devlet başkanının bizzat alacağını kaydetti.

/ LAHOR

27.11.2007


 

Paris banliyöleri yine kıpır kıpır

Fransa’nın başşehri Paris’te bir polis aracına çarpan motosiklette bulunan 2 kişinin ölmesi üzerine önceki gece çıkan olaylarda, bir polis karakolu ve dört bina kundaklandı.

Valilik, dün sabah yaptığı açıklamada, dünkü olaylarda, 25 polis ve bir itfaiye erinin yaralandığını, 28 otomobilin kundaklandığını duyurdu. Açıklamada, olaylarla ilgili 7 kişinin sorgulandığı da belirtildi.

Paris’in kuzeyindeki Villiers-le-Bel mahallesindeki olaylarla ilgili yoğun güvenlik tedbirleri alındığı bildirildi. Fransız radyosu, kazada ölenlerin 15 ile 16 yaşında olduğunu duyurdu.

Paris’te iki yıl önce yine bir banliyöde çıkan ve ülke genelinde yayılan olaylarda, 50 binin üzerinde araç ateşe verilmiş, olayları yatıştırmakta güçlük çeken hükümet, valilere olağanüstü hal ilân etme yetkisi vermek zorunda kalmıştı.

/ PARİS

27.11.2007


 

İngiliz Başpiskopos Williams: Amerika, dünyanın en kötü emperyalist ülkesi

İslâmî hayat dergisi Emel’e açıklamalarda bulunan İngiliz Başpiskoposu Rawan Williams emperyal tarihinin zirve dönemlerinde bile İngiltere’nin Amerika kadar kötü bir ülke olmadığını söyledi.

Amerika’nın uluslararası alanlarda oluşan düzensizliklere müdahale etmesinin beraberinde bir şiddet getirdiği ve bu şiddetin kendi ülkelerini dünyanın gelmiş geçmiş en kötü emperyal ülkesi yaptığını ifade etti. Batılı ülkeler ile ilgili daha önceden yaptığı olumsuz açıklamalarında Amerika’nın önemli rolü olduğunun altını çizen Başpiskopos, Amerika’nın kendi ülkesini efsane olarak gördüğü söylentilerini de değersiz gördüğünü açıkladı. Amerika ile ilgili daha önce yaptığı eleştirinin de ötesine geçen Başpiskopos, ABD’nin 11 Eylül’den bu yana manevî güvenini kaybettiğini ve ardından da harap olmuş toplumlara yardımda bulunduğunu bununda güçsüz topraklar üzerinde bir sömürü ve ardından askeri varlığı geri çekme taktiği olduğunu dile getirdi. Son olarak eleştirilerine devam eden Başpiskopos Williams şöyle dedi: “Amerikalı liderler, kendi ülkelerinin yaptıklarını Allah’ın da insanlar için istediği şey olarak algılıyorlar.”

/ LONDRA

27.11.2007


 

Rusya’ya muhalif eleştirisi

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’un gözaltına alınmasının, Rusya’nın muhalif göstericilere baskı uygulamasının, “Rusya’ya güzel bir imaj vermediğini” söyledi.

Fransız RTL radyosuna demeç veren Kouchner, “Bu şiddet beni şaşırtıyor. Benim bildiğim kadarıyla dünya satranç şampiyonu Rusya’nın güvenliğini tehdit etmiyor. Putin’in geleceği, gelecek günlerde yapılacak seçimler çok parlak görünüyordu, dolayısıyla bu durumun açıklanması gerek. Bütün bunlar gereksiz ve Rusya’ya güzel bir imaj vermiyor” ifadesini kullandı. Rusya’nın çağdaş tarihte önemli bir yer almak istediğini ve bunun için de tehditkar görünmemesi gerektiğini belirten Kouchner, Rusya’nın giderek bir diktatörlüğe dönüşüp dönüşmediği yönündeki soru üzerine ise “hayır” cevabını verdi ve “Seçim yapılacak. Muhalefet partileri var, başarısızlar bu doğru ama Rusya’nın nereden geldiğini unutmamak lâzım” dedi. Rusya’nın başşehri Moskova’da, muhalefeti bir araya toplayan “Öteki Rusya” grubunun düzenlediği gösteride gözaltına alınan muhalif lider Garry Kasparov, 5 gün hapis cezasına çarptırılmış, ABD, Kasparov ile diğer muhalefet liderlerinin tutuklanması ve gözaltına alınmasından dolayı tedirgin olduklarını açıklamıştı.

/ PARİS

27.11.2007


 

Chavez, İspanya ile ilişkilerini dondurdu

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İspanya Kralı Juan Carlos özür dileyinceye dek İspanya ile ilişkilerin dondurulduğunu bildirdi.

Chavez, Şili’de düzenlenen ve Latin Amerika ile İber yarımadası ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren 17. İbero-Amerika zirvesinde yaptığı konuşmada, “İspanya Kralı özür dileyinceye dek bu ülke ile ilişkileri dondurdum” dedi. Venezuela Devlet Başkanı Chavez, bu kararının iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilere nasıl yansıyacağı konusundaysa ayrıntılı bilgi vermedi. Zirvede Kral Carlos’un, eski İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar için “faşist” ifadesini kullanan Chavez’e “kes sesini” demesi üzerine iki ülke arasında gerilim artmıştı.

/ CARACAS/BOGOTO

27.11.2007


 

AİHM, Patrikhane’nin başvurusunu görüşüyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fener Rum Patrikhanesinin Türkiye aleyhine açtığı dâvâyı görüşecek.

Daha önce 2 Ekim’de yapılması planlanan duruşma, Türkiye’nin AİHM’deki yargıcı Rıza Türmen’in sağlık sorunları sebebiyle ertelenmişti. Duruşmada, Türk hükümeti ve Fener Rum Patrikhanesinin avukatlarının görüşlerini dinleyecek olan AİHM’nin ilgili dairesi, kararını ileri bir tarihte açıklayacak. Fener Rum Patrikhanesi, Büyükada’daki Rum Yetimhane Vakfına ait bir taşınmazın gerçekte kendisine ait olduğunu, bunun tersi karar alan Vakıflar Genel Müdürlüğünün hatalı davrandığını ileri sürüyor.

/ STRASBOURG

27.11.2007


 

Sarkozy’den Çin’e destek, Tayvan’a köstek

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Tayvan’da bağımsızlık için atılacak ilk adımı ifade eden referandum projesinin “haksız bir girişim” olduğunu söyledi.

Çin’in başşehri Pekin’de Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüşen Sarkozy, “tek taraflı her girişimin, özellikle de Tayvan’daki muhtemel bir referandumun gereksiz ve haksız olduğunu” savundu. Sarkozy, ülkesinin “Çin’in birliğinden” yana olduğunu kaydetti. Tayvan Devlet Başkanı Çen Şu-bian, BM’ye kendi adıyla üye olmak için 2008 baharında referandum yapılmasında kararlı olduğunu belirtmişti. Çin, bu girişimi Tayvan’ın resmen bağımsızlık ilân etmesi yönünde atılmış ilk adım olarak görüyor.

/ PEKİN

27.11.2007


 

AP heyeti Kıbrıs'a geldi

Avrupa Parlamentosu Dilekçeler Komitesinden 4 kişilik bir heyet, Maraş’la ilgili rapor hazırlamak amacıyla dün Kıbrıs’a geldi.

AP’ye yapılan dilekçe üzerine adaya gelen Polonyalı parlamenterler Margin Libicki ve Lidia Geringer de Oedenberg ile İspanyol parlamenterler Willy Meyer Pleite ve Carlos Iturgaiz’dan oluşan heyet, dün Güney Kıbrıs’ta incelemelerde bulundu. Heyetin bugün de KKTC’de temas ve incelemelerde bulunacağı öğrenildi. Heyetin, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ve Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı Emine Erk’le görüşmesi bekleniyor.

/ LEFKOŞA

27.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri