Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sanayicinin kur isyanı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, kurun geldiği noktada rekabet gücünü ilgilendiren alanlarda iyileştirmeler yapılmasının acil olduğunu belirterek, “Kur'a bir şey yapılamıyorsa, üretim ve ihracata nefes aldıracak enstrümanlar sür'atle devreye sokulabilmelidir” dedi.

İSO tarafından düzenlenen 6. Sanayi Kongresi’nin açılışında konuşan Tanıl Küçük, sanayideki üretim ve ihracat artışının, işletmelerin çabası ve fedakârlığıyla yapıldığını, son 5 yılda ekonomide elde edilen kazanımlara karşılık rekabet gücünün iyileştirilmesinde somut mesafeler kaydedilemediğini söyledi. Yapısal reformlar, istihdam üzerindeki yükler, enerji fiyatları, kayıtdışılık, yüksek kurlar gibi sıkıntılara değinen Küçük konuşmasın şöyle devam etti: “Geçen yıl beşinci kongremizin hemen öncesinde, 2006 Ekim’inde, 158,3 olan TÜFE bazlı reel kur endeksi, 2007 Ekim’inde 188,1’e ulaşmış ve 1980’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarak adeta tarihi bir rekor kırmıştır. Bu, 2007 Kasım’ında sanayimizin rekabet gücünün, bir yıl öncesinden daha geride olduğu anlamına gelmektedir. Nitekim, bugün daha çok fabrika kapanma noktasına, işçilerini zorunlu izne çıkarma noktasına gelmiştir. Kur'un bugün geldiği noktada rekabet gücünü ilgilendiren diğer alanlarda iyileştirmeler yapılması her zamankinden acil bir hal almıştır. Kur'a bir şey yapılamıyorsa, üretim ve ihracata nefes aldıracak, destek sağlayacak alternatif enstrümanlar süratle devreye sokulabilmelidir.”

Aksi takdirde, üretim ve istihdam alt yapısında ciddî kayıplar ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Tanıl Küçük, rekabetin işletmelerin sorumluluğu olduğunu, ancak üzerinde mücadele verdikleri zemin iyileştirilmeden işletmelerin çabasının sonuçsuz kalacağını dile getirdi.

SSK primleri 5 puan indiriliyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, “SSK primlerinin 5 puan indirilmesi 2008 yılında gerçekleştirilecektir” dedi.

6. sanayi Konfresı’nın açılışda konuşan Çağlayan, sanayicilerin canını dişine takıp, verimliliğini artırarak, ihracat artışını devam ettirmeye devam ettiğini söyledi. Hükümet programındaki sanayicilere yönelik hedefleri anlatan Çağlayan şunları kaydetti: “Hükümet olarak bizim önceliğimiz açıktır: önceliğimiz, bugün dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında yer alan ülkemizin kısa sürede ilk 10 ülke arasına girmesidir. Bu hedefe ulaşmak için kuşkusuz sanayicilerimizin yükünü hafifletmemiz gerekiyor. En büyük problemlerinizden biri olan istihdam üzerindeki yüklerin büyüklüğünün farkındayız. Bu nedenle partimiznin seçim beyannemesinde ve hükümetimizin programında sayın başbakanımızın açıkladığı gibi, SSK primlerinin 5 puan indirilmesi 2008 yılında gerçekleştirilecektir. Bununla beraber idari ve yasal yükler de azaltılacaktır. Bu rekabet ortamında, büyük hedeflere, ideallere ulaşmak için; stratejimizi iyi oluşturur, rotamızı çizer ve gecemizi gündüzümüze katarsak bizi hiçbir şey durduramaz.”

Ekonomide piyasa aksaklıklarını giderecek, aktörleri doğru bir şekilde yönlendirebilecek ve teşvik edebilecek bir sistemin işler hale gelmesini de sağlayacaklarını vurgulayan Çağlayan, sanayi envanterini oluşturacaklarını, neyin, nerede, nasıl, niçin, ne kadar ve kimin tarafından üretildiğini çıkaracaklarını ifade etti. Sanayi envanterinin çıkarılmasının teşvik sisteminin de yeniden oluşturulmasına imkân vereceğini anlatan Çağlayan, bölgesel ve sektörel planda yeni bir teşvik sistemi ile en kısa sürede üreticilerin ihtiyaç duyduğu kaynağı, doğru yatırımlara kanalize edeceklerini belirtti.

Çağlayan, ayrıca TBMM’ye sevkedilmek üzere olan ‘Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi hakkında kanun tasarısı’ ile Ar-Ge ile ilgili yapılan bütün harcamalarda vergi muafiyeti getireceklerini de dile getirdi.

/ İSTANBUL

27.11.2007


 

Zamlar faiz indirimine engel

Merkez Bankası, bir dahaki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarının küresel piyasalardaki gelişmeler, dış talep ve kamu harcamalarına bağlı olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu’nun 14 Kasım’da yaptığı toplantının özetini açıkladı.

Banka açıklamasında, akaryakıt ve tütün ürünlerindeki ÖTV ile su fiyatlarındaki artışın Kasım’da enflasyonu 0.8 puan artırabileceğine dikkat çekerek, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki kısmî düzeltmeninin ise Kasım enflasyonu üzerindeki baskıları sınırlayacağının tahmin edildiği vurgulandı.

“Orta vadede enerji ve gıda fiyatlarındaki risklere karşın enflasyonun aşağı yönlü eğilimini devam ettirmesi bekleniyor” diyen Merkez Bankası, öncü göstergelerin Ekim’de sanayi üretiminde nispeten yüksek bir artışa işaret ettiğini de kaydetti. Temkinli ve ölçülü faiz indirimleriyle iç talepte kontrollü toparlanmanın süreceğini belirten Merkez Bankası, bir dahaki muhtemel faiz indiriminin zamanlaması ve miktarının küresel piyasalardaki gelişmeler, dış talep ve kamu harcamalarına bağlı olduğunu bildirdi. “Elektrik ve doğal gaz gibi kalemlerde yapılması beklenen fiyat artışlarının ikincil etkileri konusundaki belirsizliklerin faiz indirimlerinde göreli olarak daha ihtiyatlı olmaya sevk ettiği belirtilmelidir” açıklamasında bulunan Banka, Elektrikte otomatik fiyatlandırmaya geçilmesi tavsiyesinde de bulundu.

/ ANKARA

27.11.2007


 

Açlık sınır, 697 YTL’ye yükseldi

Türk-İş’in yaptığı hesaplamaya göre, bu ay mutfak enflasyonu aylık yüzde 6,07 arttı. Dört kişilik ailenin açlık sınırı yaklaşık 697, yoksulluk sınırı 2 bin 271 YTL’ye yükseldi.

Yapılan hesaplamalara göre, Kasım itibarıyla 4 kişilik ailenin açlık sınırı geçen aya göre yaklaşık 40 YTL artarak 697,16 YTL’ye yükseldi. Verilere göre, 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgarî tutarı gösteren yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 140 YTL 92 YKr’den, 2 bin 270 YTL 89 YKr’ye çıktı.

Bu yılın ilk 11 ayı itibarıyla gıda harcaması tutarındaki artış, yüzde 13,32 oldu. Gıda harcamasındaki artış oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,19, yıllık ortalama artış ise yüzde 11,63 olarak hesaplandı.

Araştırmada, soğuk hava şartlarının etkilediği meyve-sebze fiyatları ile uzun zamandır gündemde olan ekmek zammı ve bakliyattaki dönem artışının enflasyonu tetiklediği ifade edildi.

MUHTAÇ AİLE SAYISI ARTIYOR

Türk-İş’in konuyla ilgili değerlendirmesinde, net asgarî ücretin 419,15 YTL olduğu dikkate alındığında, asgarî ücretin karın tokluğuna çalışmak için yapılması gereken gıda harcamasını bile karşılamadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: ‘’Bir yıl öncesine göre mutfak harcamasının 92 YTL ve insan onurunun gerektirdiği yaşam düzeyini karşılayacak toplam harcamanın 300 YTL arttığı dikkate alındığında, özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin gelir düzeylerinin yetersizliği ortaya çıkmaktadır. Bu durum, ekonomik büyüme sağlanmasına karşın refahın adil dağılmadığının ve yardıma muhtaç aile sayısının artmakta olduğunun göstergesi olmaktadır.’’

/ ANKARA

27.11.2007


 

Çiftçide gübre endişesi

Tarımsal üretimin en önemli girdileri arasında yer alan gübre fiyatlarının bir ay içerisinde yüzde 20-30 oranında artması üreticileri endişelendirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, gübrenin, üreticilerin üretim maliyetlerinin yüzde 15’ini oluşturduğunu belirterek, istenilen düzeyde gübre kullanımının üründeki verimi yüzde 30 ila 90 arasında artırdığını ifade etti. Barut, yüzde 20-30 fiyat artışının yanı sıra gübrenin piyasada yeterli düzeyde bulunmamasının da üreticileri endişelendirdiğini belirterek, şunları söyledi: “Gübre tarımsal üretimde mutlaka kullanılmalı. Artış üreticinin belini bükerken, bulunmaması de üretimsizliğe ve sıkıntıya yol açacak. Fiyatlar sunî olarak şişirilmeye devam ederse üretici tarlasına istenilen ölçüde gübre atamaz. Bu durum kalite ve verim kaybına neden olmasının yanında millî ekonomiye de zarar verir.’’

Türkiye’de yılda 5 milyon ton gübre kullanıldığını ifade eden Barut, bunun yüzde 40’ının ithalat yoluyla karşılandığını da sözlerine ekledi.

/ ADANA

27.11.2007


 

Enerji fiyatları sanayiciyi ürkütüyor

Dünyada enerji talebinin artması ve Orta doğuda yaşanan gelişmeler petrol arzı ve güvenliğine ilişkin tedirginlikleri artırırken, petrol ve petrol ürünlerinin fiyatlarının rekor düzeyde yükselmesinin üretim, istihdam ve sanayinin rekabet gücünü olumsuz etkilediği bildirildi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz, son yıllarda ortalama yüzde 5,5-6 oranında büyüyen Türkiye’nin elektrik ihtiyacının da yüzde 8-10 dolayında arttığını kaydetti. Yılmaz, bu gerçeğe rağmen yatırımların aynı oranda artış göstermediğine dikkati çekerek, “Gerek realiteye dayalı enerji politikaları gerekse gerçekçi fiyat uygulaması olmadığı için yatırımlar yapılamadı” dedi.

Devlet Su İşlerinin (DSİ) elindeki hidroelektrik santrali projelerinin sonuna kadar değerlendirilmesi gerektiğine de değinen Yılmaz, çevre ve kamulaştırma gibi konulardaki hukuki sorunların çözümlenmesinin, bu alandaki yatırımları hızlandıracağını ve özel yatırımcıları cesaretlendireceğini söyledi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından da önemli potansiyele sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, “Hükümetin acilen kömür ve hidroelektrik ile rüzgar gibi yenilenebilir enerji santrallerine ağırlık vererek, projelerin alt yapılarını hızla tamamlaması lazım” dedi.

Yılmaz, ayrıca doğal gaz ve petrol ürünlerine çok fazla vergi konulduğunu, ürünün rafineri çıkış fiyatının yüzde 300 dolayında arttığını belirterek, “Bu dolaylı vergilerin olumsuzluğu üretime doğrudan yansıyor. Bu durumda ara mallarını ithal etmek zorunda kalıyorsunuz. O zaman üretim, istihdam ve sanayinin rekabet gücünü olumsuz etkileniyor” diye konuştu.

/ BURSA

27.11.2007


 

Bölgesel gelişme çalışmaları hızlanacak

Bölgesel gelişmenin sağlanmasına yönelik, önümüzdeki 5 yılda, cazibe merkezleri oluşturulmasından gelişme stratejilerine, mekansal gelişim planlamasından Köy Kanununun yenilenmesine kadar pek çok alanda tedbirler uygulamaya konulacak.

2008-2012 dönemine ilişkin Eylem Planına göre, gelecek yıl Ulusal Düzeyde Bölgesel Gelişme Stratejisi (UBGS) hazırlanacak.

2009-2010 döneminde bölgesel merkez niteliği taşıyan şehirler belirlenecek; bölgeler arası göç eğilimleri analiz edilerek, göç eğilimlerini bu merkezlere yönlendirici stratejiler ve politikalar geliştirilecek. 2008-2011 döneminde yerel dinamiklere ve içsel potansiyele dayalı gelişmenin sağlanmasına yönelik olarak, Cazibe Merkezleri Programı hazırlanarak uygulanacak. Kırsal kesimde kalkınmanın sağlanması için kırsal alandaki merkezi yerleşmeler ülke genelinde tesbit edilecek. Köylerin Alt Yapısını Destekleme (KÖYDES) Projesinin kapsamı, yeni atırım bileşenlerini içerecek şekilde genişletilecek. 2009 yılında Köy Kanunu yenilenecek, köye dönüş ve rehabilitasyon projesi güncelleştirilecek.

/ ANKARA

27.11.2007


 

Petrol yeniden 99 dolara çıktı

Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatı, dolardaki zayıflık ve dünyanın en büyük tüketicisi ABD’deki kötü hava şartları sebebiyle yeniden 99 dolar seviyesine kadar çıktı.

ABD ham petrolün Ocak teslimi fiyatı, 82 sent artışla varili 99.01 dolara yükselirken, Brent tipi ham petrol 96.56 dolarla rekor kırdı. ABD ham petrolü, geçen hafta Çarşamba günü varili 99.29 dolara çıkarak rekor kırmıştı. Petrol fiyatlarının yükselmesinde, doların zayıflığı ile ev kullanımında dünyada en fazla yakıt tüketen ülke olan ABD’nin kuzeydoğusunda kötü hava şartlarının hüküm sürmesi etkili oldu.

OPEC İKİYE BÖLÜNDÜ

ABD, rekor seviyelere çıkan fiyatları düşürebilmek için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nden (OPEC) petrol üretim miktarını artırmasını isterken, İran Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozari de OPEC üyelerinin üretim miktarının değiştirilmesi konusunda ikiye bölündüklerini söyledi.

Nozari, “Bazı ülkeler üretimin artırılmasını isterken, bazıları petrol arzı ve talep arasında iyi bir denge oluştuğuna inanıyorlar” dedi.

OPEC, Eylül ayında günlük petrol üretimini 500 bin varil artırmış, ancak bu artış fiyatların dizginlenmesine yetmemişti.

/ LONDRA

27.11.2007


 

Carrefour, Migros’a talip

Carrefour Ceo’su Jose Luis Duran, Koç Holding ile Migros’taki çoğunluk hisselerini satın almaya yönelik görüşmelerinin sürdüğünü, Migros’u entegre etmek için gerekli işletme kabiliyetine sahip olduklarını söyledi.

Jose Luis Duran, Financial Times ile yaptığı söyleşide Koç Holding ile Migros’taki çoğunluk hissesine ilişkin görüşmeleri sürdürdüklerini belirtirken Migros için “aşırı bir fiyat ödemeyecekleri”nde ısrar etti. Duran, “Koç’un, bu yılın sonuna kadar anlaşmak için bastırdığını ancak bir anlaşmanın gelecek yılın başından önce sağlanacağını sanmadığını” söyledi.

/ LONDRA

27.11.2007


 

Kurbanlıklar yüzde 30 pahalandı

Kurban Bayramına bir aydan az süre kala, kurbanlık için besiye alınan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların hangi fiyatlardan satılacağı da büyük ölçüde netleşti. Geçen sene 1200 YTL’den satılan büyükbaş hayvan 1500-1600 YTL arasında satılacak.

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kurbanlık fiyatlarının büyük ölçüde, bayram öncesi karkas et fiyatlarında oluşan değerlerle paralellik gösterdiğine işaret ederek, “Şu an besici, karkas kırmızı eti piyasaya toptan kilogram fiyatıyla, ortalama 9 YTL’den veriyor. Bu fiyat, geçen yıl Kurban Bayramı öncesinden yüksek. Örneğin geçtiğimiz yıl, 4 kişinin ortak kestiği, 140-150 kilogram kemikli et çıkaran bir dana, bin 200 YTL civarında satılmıştı. Bu yılki Kurban bayramında besici aynı danayı, artan maliyetler nedeniyle 1500-1600 YTL’den aşağı satmayacak, satması da zarar edeceği için mümkün değil. Yani bu Kurbanda, kurbanlık özelliklere sahip 2.5 yaşını doldurmuş bir büyükbaş hayvanın fiyatı geçen yıldan yüzde 30 daha pahalı olacak. Kurbanlık fiyatları bin 500 YTL’den başlayacak, ağırlığına göre 3-4 bin YTL’ye kadar çıkacak” dedi.

Kurbanlık olarak ülke genelinde son dönemde büyükbaş hayvanların daha fazla tercih edilmeye başlandığını ifade eden Karabulut, ‘’Buna karşın küçükbaş kurbanlık isteyenlerin sayısı da az değil. Geçen yıl fiyatı 150-200 YTL’den başlayan kurbanlık koyunlar bu yıl 200-250 YTL’den satılacak. Koyunun ağırlığına göre bu fiyat, 500 YTL’ye kadar çıkabilir. Fiyat hesaplamada, koyunun çıkaracağı etin kilogramı ortalama 10 YTL olarak düşünülmeli’’ diye konuştu.

/ KONYA/KAYSERİ

27.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri