Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Telkârînin taklit mallarına dikkat

Mardin’in tek telkârî gümüş ustası Süryani Suphi Yerlihindi, son zamanlarda el san’atlarının fabrikasyon döküm ürünlerle taklit edildiğini belirterek, el emeği göz nuru ile işleyerek, ortaya koydukları bin bir çeşit ürünlerin kalitesini gölgelemeye hiç kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Mardin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açtırdığı atölyede telkârî gümüş el san’atını ayakta tutma çabasında olduğu belirtilen Yerlihindi, aynı zamanda kalifiye eleman da yetiştiriyor.

Atölyede 4 Müslüman çocuğa telkârî gümüş el san’atının bütün yönlerini öğreten Yerlihindi, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan büyük gurur duyduğunu belirterek, kaybolmaya yüz tutmuş olan bu san’at dalının gelecek kuşaklara aktarılması için telkârî el san’atını yetiştirdiği elemanlara bıraktığını kaydetti.

/ MARDİN

27.11.2007


 

Her gün 20 dakika kitap okunacak

Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın talimatıyla il genelindeki okullarda başlatılan “20 Dakika Kitap Okuma’’ uygulamasına, memurlar da dahil edildi.

Vali Okutan, yaptığı açıklamada, daha önce yayınladığı genelgeyle, eğitim ve öğretim kurumlarındaki idareci, öğretmen, memur ve hizmetliler ile okulda bulunması halinde okul aile birliği personeline yönelik başlattıkları ‘okuma saati’ uygulamasının olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Uygulamanın, eğitim ve öğretim kurumları dışında kalan kamu kurum ve kuruluşlarına da yayılması için karar aldıklarını belirten Okutan, “kamu hizmetlerinde kalite ve etkinliğin artırılması, kültürel ve sanatsal anlamda ciddi bir derinliğe sahip olan Trabzon’un bu yönünün tekrar gün yüzüne çıkarılması, gençliğe ve gelecek nesillere örnek olunması amacıyla böyle bir uygulamaya başlıyoruz’’ dedi.

OKUYAN TRABZON

Uygulama ile, “okuyan Trabzon’u oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Okutan, “Bu, şu anlama gelmiyor: ‘Trabzonlu kitabı tanımaz, bilmez.’ Tam tersine, Trabzon bir eğitim ve kültür şehri. Ama biz bu yönüyle de öne çıkmasını istiyoruz’’ diye konuştu.

Uygulamayla, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurların, mesaî saatinden sonra da ailelerinin yanında kitap okuyarak eş ve çocuklarını okumaya teşvik edeceklerini öngördüklerini ifade eden Okutan, şöyle devam etti:

“İlimizin yazın hayatına da katkıda bulunacak bu uygulamada okuma alışkanlığının geliştirilmesi, iş verimliliğinin artırılması, vatandaşlarla olan ilişkilerde, sorunların kısa sürede çözülmesini sağlamak ve onların beklentilerini karşılamak hedefleniyor. Ayrıca vatan ve millet sevgisini pekiştirmek, özverili çalışma alışkanlığı kazandırmak, huzurlu çalışma ortamı oluşturmak ve ruh dinginliğini sağlamak, ileri görüş yeteneği ve vizyon kazandırmak da hedeflediğimiz faydalar arasında bulunuyor.’’

VATANDAŞLAR DA KATILACAK

Vilayet binasında saat 13.00 ile 13.20 arasında bütün çalışanların 20 dakika kitap okuyacağını, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında ise okuma saatinin kurum amirlerince belirleneceğini dile getiren Okutan,“Her kurum, kendi bünyesi içerisinde kitap okumanın kriterini yapmak üzere ölçme ve değerlendirme metotlarını geliştirecektir’’ diye konuştu.

Okutan, bu uygulamanın işlerliği için kurum ve kuruluşlarda kitaplık oluşturulacağını, hizmet almak için kuruluşlara gelen vatandaşların da bu uygulamaya dahil edilmeleri için kendilerine kitap temin edileceğini sözlerine ekledi.

/ TRABZON

27.11.2007


 

Kazak dil kursu başladı

“Kazak Dil Kursu” Kazakistan Cumhuriyeti Başkonsolosu Ebutalip Ahmetov ve Kültür AŞ. Genel Müdürü Nevzat Bayhan’ın katılımıyla Topkapı Şehir Parkı’nda başladı.

Açılış törenine Kazakistan Cumhuriyeti Başkonsolosu Ebutalip Ahmetov, Kültür AŞ. Genel Müdürü Nevzat Bayhan ve pek çok davetli katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Kazakistan Konsolosu ve Eğitim Müşaviri Ashat Davutov Kazak Dili’nin çok geniş kelime hazinesine sahip olduğunu, Türk Lehçelerine yakın bir dil olduğunu vurgulayarak Kazak Dili’nin öğrenilmesi halinde iki milletin bir devlet olacağını belirtti. Bu projeyi uygulamaya imkân sağladığı içinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkürlerini iletti.

Açılışın ardından Kazakistan’ın Astana şehrinden gelen kazak dili profesörü Nesibeli Jekenkızı ilk dersi verdi.

Kazak Dili Kursu ücretsiz olup yıl boyunca devam edecek. Kazak Dil Kursu ile bu dile ilgi duyanların yanı sıra Kazakistan’dan gelip ülkemize yerleşen vatandaşların kendi dillerinden uzaklaşmaması amaçlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. tarafından işletilen Topkapı Şehir Parkı’nda ayrıca Azerbaycan, Özbekistan, Tataristan, K.K.T.C ve Kırgızistan gibi Türkî Cumhuriyetleri’ne ait “Kültür ve El Sanatları Evleri” bulunuyor. Diğer Cumhuriyetlerin temsilcilikleri tarafından aynı şekilde dil eğitimleri verilmeye başlanacak.

Kazakça öğrenmek isteyen kişilerin, Kazakistan Konsolosluğu’na müracaat edebileceği belirtildi. (İrtibat numarası: 0 (212) 662 53 47)

Yeni Asya / İSTANBUL

27.11.2007


 

Hayatı ‘film’ olanlar sinemaya ilgisiz

Batman’da sinemaya ilgisizliğin sebebi ortaya çıktı. Hayatları zaten ‘film’ olan vatandaşlar sinemaya gitme ihtiyacı görmüyor.

Türkiye’nin belki de en ucuz sineması Batman’da, ama nedense pek ilgi görmüyor. 1990’lı yılların öncesinde kentte bulunan 3 sinema haftalarca kapalı gişe oynarken, sinemalar şimdilerde ancak belli başlı filmlerde koltukları doldurabiliyor.

Bilet fiyatlarının 4 YTL, öğrenci 2,5 YTL, toplu gösterim ve çocuklar için ise 1 YTL olduğu Batman’da kimileri bu ilgisizliğin sebebini “Sinema geçmişin kirini hâlâ üzerinden atamadı” şeklinde yorumluyor.

Vatandaş ise “Bizim hayatımız film abi” diyor ve bu sebeple sinemaya gitmeye ihtiyaç duymadığını ileri sürüyor. Yemek sektörü ve kıraathanelerin iyi iş yaptığı Batman’da sinema sektörü eski seyircisini arıyor.

Batman’da sinema kültürünün oluşması için üniversitenin şart olduğunu kaydeden Dicle Anter, talebi artırmak için izleyiciye her türlü imkânı sunduklarını ifade etti.

/ BATMAN

27.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri