Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Dinî baskı iddiasıyla bölücülük yapılıyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Amasya’da “Aleviler üzerinde dini baskı var’’ iddiası ortaya atılarak, toplumsal bir ayrışma varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını belirtti. Toplumumuzun, ayrımcılıkların kışkırtılmasını kabul etmeyeceğini kaydeden Üskül, “Olmayan kavgaları çıkarmak; bu cumhuriyeti, laikliği, insan haklarını savunanlara yarar sağlamaz, tam tersi sonuçlar doğurur’’ dedi.

Üskül, Komisyon Başkanvekili, AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara ile Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesinde dini baskı yapıldığı iddialarına ilişkin hazırlanan komisyon raporu hakkında bilgi verdi.

Lisede okuyan 4 kız öğrencinin bu baskılar sebebiyle okuldan ayrılmak zorunda kaldıklarına ilişkin haberin basında yer almasının ardından, bu iddiaları ciddi bularak bir alt komisyon oluşturduklarını ifade etti.

Alt komisyonun Amasya’ya giderek görüşmeler yaptığını belirten Üskül, kendilerinden ayrı giden CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir’in de izlenimlerini komisyonlarına aktardığını ve bunları rapora eklediklerini söyledi.

“RAPOR, OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ’’

Üskül, önceki gün yapılan komisyon toplantısında raporun oybirliğiyle kabul edildiğini açıkladı. İncelemeleri ve görüşmeleri hakkında bilgi veren Üskül, öğrencilerin, öğretmenleri ya da okul yönetiminden dinî baskı görmediklerini, yurtta kalan arkadaşlarından baskı gördüklerini söylediklerini belirtti. Öğrencilerin okuldan ayrılmalarının sebebinin, gördükleri iddia edilen dini baskı olmadığını gözlemlediklerini ifade eden Üskül, CHP’li Özdemir’in, alt komisyon raporuna büyük ölçüde katıldığını, sadece öğrencilerin, ‘’bir tür mahalle baskısı sayılabilecek arkadaş baskısına’’ raporda yer vermelerini istemesine üzerine, bunu rapora eklediklerini bildirdi.

Komisyon Başkanı Üskül, ‘’Öğrenciler ve veliler, olaydan sonra basının tutumundan da rahatsız olduklarını söylediler. Bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da istemeyerek Amasya’da Alevi-Sünni çatışması varmış gibi bir izlenim yaratılmak istenmiştir. Görüştüğümüz kişiler, böyle bir çatışmanın bugüne kadar yaşanmadığını söyledi. Herkes bu yayınlardan rahatsız olduğunu söyledi’’ diye konuştu.

BAŞÖRTÜLÜ KIZIN KÜRSÜDEN İNDİRİLMESİ

Zafer Üskül, başka bir gazetecinin, ‘’Adana’nın Kozan ilçesinde Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen törende, ödülünü almak için kürsüye çıkan başörtülü imam hatip okulu öğrencisi kızın kürsüden indirilmesi konusunu’’ sormak istemesi üzerine, ‘’Onu sormayın lütfen. O başka konu, ayrıca konuşuruz’’ dedi.

Temel hedeflerinin, çocukları ve kadınları korumak olduğunu belirten Üskül, şunları kaydetti: ‘’Biz ülkemizde kızlarımızın okumasını istiyoruz. İnancı ne olursa olsun, hiçbir öğrencimize, kız çocuğumuza baskı yapılmamasını istiyoruz. Hangi nitelikte baskı olursa olsun, hangi yönden gelirse gelsin, her türlü baskıya biz komisyon olarak karşı çıkarız, gereken incelemeyi yaparız.’’

11 SAYFALIK ALT KOMİSYON RAPORU

‘’Namaz kılmaları ve kapanmaları’’ yönünde baskı gördüğü iddia edilen 4 kız öğrencinin durumunu incelemek amacıyla Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesinde incelemelerde bulunan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, raporunu tamamladı. Raporda, ‘’Lisedeki 4 öğrencinin okuldan ayrılması, okul yönetimi ve öğretmenlerin dinî baskısından kaynaklanmamıştır. Okulda, dikkate alınması gereken bir arkadaş baskısının var olduğu tesbit edilmiştir’’ değerlendirmesinde bulunuldu.

Komisyon Başkanı Zafer Üskül’ün başkanlığında Amasyaya giden alt komisyon, 23 Kasım Cuma günü Amasya’ya giderek, iddiaları araştırmak üzere incelemelerde bulundu. Alt komisyon, 11 sayfalık raporunu hazırlayarak komisyona sundu.

Komisyonda oybirliği ile kabul edilen Alt komisyon raporunun sonuç bölümünde ise şu görüşlere yer verildi: ‘’4 kız öğrencinin okuldan ayrılması, okul yönetimi ve öğretmenlerin dini baskısından kaynaklanmamıştır. Okulda, dikkate alınması gereken bir arkadaş baskısının var olduğu, basının olaya ilişkin tutumunun okul yönetimi, öğretmen, öğrenci ve velileri rahatsız ettiği, başta haberi ilk kez yayınlayan gazeteci olmak üzere olaya yer veren basın yayın organlarının sorumsuz, yanlı, yanlış, toplumu bölünmeye götürebilecek yayında bulunduğu tesbit edilmiştir.’’

/ ANKARA

30.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinî baskı iddiasıyla bölücülük yapılıyor

  Bu haksızlık artık bitmeli

  Sorumlular özür dilemeli

  Kozan’daki olay utanç verici

  Mevcut anayasa, darbenin ruhunu taşıyor

  CHP’den yine darbe tehdidi

  Meclis, AİHM'in zoruyla dokunulmazlıkları kaldıracak

  Polisin yetkileri kısıtlansın

  Avukatlar, hakim veya savcı olabilecekler

  Yargıtay seçime hazırlanıyor

  Kaçırılan rahip için kriz masası

  Eski vekillere temsil tazminatı

  Diyanet, kurban kesimini VCD ile öğretecek

  TÜBİTAK, geleceğin mucitlerini buluşturdu

  Kütüphaneler bilgisayarla desteklenecek

  Tarım işçilerinin çadırlarına ‘sezonluk’ izin

  Fazla katlar yıkılırken arbede çıktı

  Doğuda hayat kar etkisinde

  “Fırsatçı ayılar”ı avlamaya izin var

  Mamak Çöplüğü, artık aydınlatıyor

  İstanbul’da su kesintisi

  Diş hekimleri kimsesizleri unutmadı

  Sigarasız kahvehaneye takdirname


 Son Dakika Haberleri