Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Kasım 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

CHP’den yine darbe tehdidi

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Türkiye’nin 27 Mayıs ortamına doğru sürüklendiğini ileri sürdü. Hükümeti eleştiren Anadol, “O günlere mi döneceğiz? Unutmayın başkalarının da çoğunluğu yeter” derken CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de “1956 sonrası ile ilgili yapılan uyarı dikkate alınmalı” dedi.

AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’un, Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Büyük tartışmaların yaşandığı komisyon görüşmeleri 50 civarında CHP’linin baskınına da sahne oldu.

Teklifin kabul edilmesini engellemek isteyen CHP’liler AKP’yi “çoğunluğun diktatörlüğüne yol açmakla” suçladı. Komisyon üyesi olmadığı halde toplantıya katılan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’un, darbe imasında bulunması tepkiyle karşılandı.

“BAŞKALARININ DA ÇOĞUNLUĞU YETER”

27 Mayıs darbesinde üniversite öğrencisi olduğunu, 12 Eylül ihtilalinde de ikinci dönem milletvekilliği yaptığını hatırlatan Anadol, kanun teklifinin hükümetin “gizli bir tasarı”sı olduğunu ifade etti. Teklifin 27 Mayıs öncesini hatırlattığını belirten Anadol, “Hukukun olmadığı yerde demokrasi, demokrasinin olmadığı yerde hukuk olmaz. Kanun teklifi 1950-1960 arası dönemleri hatırlatıyor. O günlere mi döneceğiz? İktidar, çoğunluğu var diye teklifi aceleyle komisyondan geçiriyor. Unutmayın başkalarının da çoğunluğu yeter. Bu madde demokrasiye ciddî bir zarar verir. Gizli tasarıyı gündemden çekin. Yargı sistemini bozmayın” dedi.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de Anadol’un yaptığı uyarının dikkate alınması gerektiğini anlattı. Gök, “1956 sonrası ile ilgili yapılan uyarı dikkate alınmalı. Bu tarih yakın çağ tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır” şeklinde konuştu.

CHP’lilerin darbe imasına tepki gösteren AKP Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Yeni Asya’ya yaptığı açıklamada “başkalarının da çoğunluğu yeter demekle neyi kastettikleri açık. Maalesef CHP’deki mantık bu. Bir türlü değişmiyor” dedi.

CHP neye karşı çıkıyor?

CHP, avukatların hakim ve savcılığa geçebilmesini ve hukuk fakültesi mezunu olmayanların idarî hakim olarak görev yapmasına imkân sağlayan teklife karşı çıkarken yıllardır uygulanan mülâkatın Adalet Bakanlığı yerine Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından yapılmasını istiyor.

CHP’lilerin tepkisini eleştiren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yazılı sınav sonrasında mülâkatla hakim ve savcı adayı alınmasının yıllardır uygulanan bir sistem olduğunu söyledi. Şahin, avukatlara hakimlik ve savcılık mesleğine ilk kez 1934 yılında geçme imkânı verildiğini, 1995’ten beri bu imkânın olmadığını hatırlattı.

Kemal BENEK / ANKARA

30.11.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dinî baskı iddiasıyla bölücülük yapılıyor

  Bu haksızlık artık bitmeli

  Sorumlular özür dilemeli

  Kozan’daki olay utanç verici

  Mevcut anayasa, darbenin ruhunu taşıyor

  CHP’den yine darbe tehdidi

  Meclis, AİHM'in zoruyla dokunulmazlıkları kaldıracak

  Polisin yetkileri kısıtlansın

  Avukatlar, hakim veya savcı olabilecekler

  Yargıtay seçime hazırlanıyor

  Kaçırılan rahip için kriz masası

  Eski vekillere temsil tazminatı

  Diyanet, kurban kesimini VCD ile öğretecek

  TÜBİTAK, geleceğin mucitlerini buluşturdu

  Kütüphaneler bilgisayarla desteklenecek

  Tarım işçilerinin çadırlarına ‘sezonluk’ izin

  Fazla katlar yıkılırken arbede çıktı

  Doğuda hayat kar etkisinde

  “Fırsatçı ayılar”ı avlamaya izin var

  Mamak Çöplüğü, artık aydınlatıyor

  İstanbul’da su kesintisi

  Diş hekimleri kimsesizleri unutmadı

  Sigarasız kahvehaneye takdirname


 Son Dakika Haberleri