Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Gıdada aracı enflasyonu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), gıda ürünlerinin üretip satanla nihai tüketici arasındaki süreçte üç kata varan oranlarda pahalandığını belirledi.

TZOB, yaş meyve ve sebze ile önemli çeşitli gıda ürünlerinin üretici, hal, pazar ve market fiyatlarının karlılaştırmasını yaptı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, araştırma ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 298’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 194’lere, baklagillerde yüzde 163’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 175’lere kadar çıkmaktadır. Üretici ve market fiyatları arasındaki makas, daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi çok yüksek çıkmıştır” dedi.

TZOB’un derlediği verilere göre üretici tarafından kilosu 62 YKr’ye satılan domatesin hal fiyatı 1 YTL 2 YKr, Pazar fiyatı 1 YTL 36 YKr, market fiyatı ise 1 YTL 51 YKr’ye ulaşıyor. Domates tarladan tüketiciye kadar olan süreçte yüzde 144.8 zamlanıyor. Elmada yüzde 216.3, Salatalıkta yüzde 220.7, mandalinada yüzde 227.1, patateste yüzde 228.8 olan söz konusu fiyat marjı, soğanda yüzde 298.2 ile en yüksek düzeye ulaşıyor.

Bayraktar, araştırmanın, tüketicinin ödediği fiyatların üreticilere yeterince yansımadığını, üreticiden tüketiciye olan zincirde gerçekleşen yüksek fiyat artışlarının aracılardan kaynaklandığını ortaya koyduğunu söyledi.

Şaban YILMAZ / ANKARA

02.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  GAP’ın yüzde 59’u bitti

  Acil eleman aranıyor

  Borca çalışacağız

  İhracatta yeni rekor

  Gıdada aracı enflasyonu

  Elektriğimiz yetmezse İran’dan alacağız

  İstanbul’da TEFE yüzde 0,96 arttı

  Teşvik esnafı da kapsasın

  ADSL abonelerine müjde!

  E-imza ile kâra geçin

  Akçakoca’ya balıkçı akını


 Son Dakika Haberleri