Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bu anayasa ile reform olmaz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 1982 Anayasası varlığını sürdürürken köklü reformlar yapmanın mümkün olmadığını ifade ederek, Türkiye’nin söz konusu garabetten kurtulması gerektiğini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen tarafından düzenlenen ‘’Yeni Anayasada Eğitim ve Özgürlükler’’ konulu panel İçkale Otel’de başladı. Panelin açılışında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, konuşmasına, Isparta’nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında önceki gün düşen Atlasjet uçağında hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına da sabır dileyerek başladı. Çiçek, Türkiye’nin en önemli sorununun anayasa sorunu olduğunu ifade ederek, 1982 Anayasası yürürlüğe girdiğinden beri, Türkiye’nin anayasa sorunu olduğunun tüm kesimlerce dile getirildiğini ifade etti.

Birçok meslek kuruluşunun, mevcut anayasa yürürlüğe girmeden, anayasanın yapılış tarzı, dengeleri, içeriği, hak ve özgürlükleri gibi konularında bu anayasanın topluma dar geleceğini ifade ettiğini kaydeden Çiçek, ‘’Mevcut anayasada 12 defa değişiklik yapıldı, esaslı maddelerinin yarısına yakını değişikliğe uğramıştır. Yamalı bohçaya dönmüş bir anayasa ile karşı karşıyayız’’ diye konuştu.

Anayasa meselesinin bir aritmetik ya da Meclis çoğunluğu meselesi olmadığını dile getiren Çiçek, en temel metin olarak nitelendirilen anayasaların ‘’toplumsal uzlaşı’’ ile hazırlanması gerektiğine işaret etti.

Yeni anayasanın, toplumsal uzlaşı ve büyük katılımla gerçekleştirilmediği takdirde akıbetinin 1982 Anayasası gibi olacağını söyleyen Çiçek, meslek örgütlerinin kendi alanlarıyla ilgili anayasa taslağı üzerinde tartışmalar yapmasının iyi olacağını kaydetti.

“DÜZENLEMELERİN

DEMOKRATİK ZEMİNİ SAĞLAM”

Güçlü ekonomi ve standardı yüksek demokrasi için anayasanın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirten Çiçek, şunları kaydetti:

‘’Türkiye’nin bu anayasayla yoluna devam etmesi güç oluyor. Son umhurbaşkanlığı seçiminde anayasadaki yazım hatası nedeniyle ülke 5-6 ayını kaybetti. Kimse bunun parasal yönden hesabını yapmadı. Bazı sektörlerde halen durgunluk var, son derece canlı inşaat sektörü vardı, birçok kişi cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde sektörde durgunluk başladığını ve halen devam ettiğini söyler. Anayasayı değiştirmekten öte yeni bir anayasa yapmak istiyoruz. Mevcut anayasa ile köklü reformları yapmak mümkün değil. Yasaları yaparken anayasaya uygun yapmanız gerek, anayasanın kendisi ihtiyaçları karşılamıyorsa, o zaman siz doğruyu yanlışa uydurmak gibi garabete düşersiniz. Toplumun yüzde 85’i Mecliste temsil ediliyor, bu yüzden düzenlemelerin demokratik zemini sağlam. Birbirimizin vatanseverliğinden, devlete, millete, cumhuriyete sadakatinden şüphe etmeden, uygar toplumlara yakışır bir tarzda anayasayı milletimize sunmayı amaçlıyoruz.’’

Çiçek, yeni anayasada başta eğitim hak ve özgürlükleri olmak üzere temel hak ve özgürlükleri açısından standardın yüksek tutulacağına, kurumlar arasındaki iş bölümü, işleyiş konularındaki sıkıntıların giderileceğine ve dilinin düzeltileceğine işaret etti.

Bakan Cemil Çiçek, yeni anayasa metnini, 2008 yılının ilk ayları itibariyle kamuoyunun gündemine getirmeyi düşündüklerini söyledi.

/ ANKARA

02.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yargısız ihraçlara Gül onayı eleştiriliyor

  Atomdan alacağımız dersler var

  Hüzünlü veda

  Babaannesiyle birlikte defnedildi

  İkinci pilota askerî tören

  Bu anayasa ile reform olmaz

  Erdoğan: Nükleer santral zorunluluk oldu

  Baykal: Güneydoğu’yu BOP değil, GAP kalkındırır

  Rahip olayında 5 kişi gözaltında

  AP heyeti Türkiye’de temaslarda bulunacak

  7 rehine serbest

  Merkel ve Sarkozy AB’ye zarar veriyor

  İslamofobya masaya yatırılacak

  Gül bugün Pakistan’a gidiyor

  Vatandaş, artık bürokrasi yükü altında ezilmeyecek

  Polise “sıfır hata” uyarısı

  Mehmet Altan: Medya silâh olarak kullanılıyor

  303 umut yolcusu yolda kaldı

  Hakimler ve Savcılar Kanunu kabul edildi

  Cumhuriyet değil, demokrasi üzerine kavga yapılıyor

  İstanbul’da su kesintisi

  Aile hekimlerimize kavuşuyoruz

  İlânla çoban arıyor


 Son Dakika Haberleri