Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Türk askeri maneviyat olmazsa savaşamaz”

Güneydoğu’daki askerî hareketliliğin bütün sıcaklığıyla gündemde bulunduğu şu günlerde, Türk askerinin savaş yeteneğiyle ilgili tam 92 yıl önce bir İngiliz generalinin yaptığı açıklama gündem oluşturacak nitelikte.

I. Dünya savaşında, Basra’nın işgalinden Kûtü’l-Amare kuşatmasının sona ermesine kadar İngiliz ordularının kumandanı olan Sir Charles Vere Ferrers Townshend, hatıratında Türk ordusunun çiçeği olan Anadolu askerinin dinî telkinler olmazsa savaşamayacağını ifade ediyor.

I. Dünya savaşında Çanakkale zaferi dışında İngiliz ordularını mağlûp ettiğimiz tek muharebe olan Kûtü’l Amare Savaşı halen İngiliz savaş kamuoyunun zihninde kara bir leke olarak yerini koruyor. 15 Ekim 1914 tarihinde Basra’nın işgaliyle başlayıp, beş aylık Kûtü’l Amare kuşatmasının sona erdiği 25 Eylül 1915’e kadar devam eden savaşın sonunda İngiliz general Charles V. F. Townshend; 5 general, 272 İngiliz Subayı, 2.592 İngiliz eri, 204 Hint subayı, 6.988 Hint eri, 3.248 silâhsız kişi olmak üzere toplam 13.309 kişilik kuvvetiyle Halil Paşa komutasındaki Osmanlı ordusuna teslim olmuştu. Öldüğü 1924 yılına kadar İstanbul – Büyükada’da hayatını sürdüren İngiliz General Townshend’in hatıratı, Yeditepe yayınları tarafından yayımlandı.

Bilgi için: Yeditepe Yayınları, 0(212) 512 33 78

03.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünya Mimar Sinan için geç kaldı

  Ataullah Efendi Tire’de yatıyor

  “Türk askeri maneviyat olmazsa savaşamaz”

  İpekyolu’nda renkli bir yolculuk


 Son Dakika Haberleri