Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran’a diplomatik baskı

NATO ve AB Dışişleri Bakanlarının, İran’a nükleer programı sebebiyle baskı yapılması konusunda anlaştıkları bildirildi. Yapılan toplantının ardından basına açıklamada bulunan Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, “şu an takip ettikleri siyasetin gerekçesinin halen tamamiyle geçerli olduğu konusunda anlaşmaya vardıklarını” bildirdi.

NATO ve AB Dışişleri Bakanlarının Belçika’nın başşehri Brüksel’de yaptıkları toplantının ardından basına açıklamada bulunan Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, şunları söyledi: ‘’Görüşme masasındaki herkes, İran’a ilişkin tavrımızda değişiklik yapılmaması konusunda, yani (bir yandan yaptırımlar ve diğer yandan ekonomik ve siyasî bir anlaşma önerilmesini içeren) şu an takip ettiğimiz siyasetimizin gerekçesinin halen tamamiyle geçerli olduğu konusunda anlaşmaya vardı.’’

/ BRÜKSEL

08.12.2007


 

Kosova ne olacak?

NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanları, Kuzey Atlantik Konseyi’nin yıl sonu olağan toplantıları çerçevesinde Brüksel’de buluştu.

Türkiye’nin Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan tarafından temsil edildiği toplantıların dün gerçekleştirilen ilk bölümünde Kosova ve Afganistan dosyalarına öncelik verildi.

Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht’un daveti üzerine, dün akşam gayriresmi bir yemekte bir araya gelen NATO ve AB’nin 32 bakanı, Kosova’nın olası bağımsızlık ilanı durumunda ortak bir tavır izlemek için uzlaşma aramıştı. De Gucht, bu temaslar konusunda yaptığı açıklamada, herkesin ortak tavır belirlemekten yana olduğunu, ancak bazı görüş ayrılıklarının devam ettiğini bildirdi. Kosova’nın bağımsızlığını ABD ile birlikte tanımak isteyen NATO ve AB üyelerinin çoğunlukta olduğu, “örnek teşkil edeceği” gerekçesiyle buna karşı çıkanlar arasında Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin başta geldiği bildiriliyor. Belçikalı bakan, Kosova’nın bağımsızlık ilânının gelecek Ocak ortalarında beklendiğini, o zamana kadar uzlaşma sağlanabileceğini anlattı. Brüksel’deki toplantılar, NATO-Rusya Ortaklık Konseyi ile devam edecek.

/ BRÜKSEL

08.12.2007


 

CIA sorgu bantlarını imha etti

merikan Merkezi Haberalma Teşkilâtı’nın (CIA), sızdırılabileceği ve sorgu ajanlarının kimliklerinin ortaya çıkabileceği endişesiyle 2002’de kaydedilen 2 önemli terör zanlısının sorgu bantlarını 3 yıl sonra imha ettiği bildirildi.

CIA Başkanı Michael Hayden, teşkilât çalışanlarına gönderdiği yazılı mesajda, teşkilatın, ABD Başkanı George W. Bush’un sorgulama sırasında sert yöntemlerin kullanılmasına yetki vermesinden sonra iç denetim yapılması açısından sorgulamaları kaydetmeye başladığını anlattı. Bu yöntemler arasında, sorgulanan kişinin üzerine su dökülerek boğulma hissi oluşturulması da bulunuyor.

Teşkilâtın, varolan yasa ve kurallara uygun hareket etme kararlılığında olduğunu belirten Hayden, bu sebeple teşkilâtın kendi bünyesinde sorgulamaları kaydettiğini belirtti.

CIA’nın bu bantları saklamak için herhangi bir yasal sebebi olmadığı gerekçesine dayanarak bunları imha etmeye karar verdiğini ifade eden Hayden, kayıtların, “artık istihbarat değerinin kalmadığına ve hiçbir yasal soruşturmayla ilgili olmadığına” karar verildikten sonra imha edildiklerini kaydetti.

Sorgulamalar sırasında zanlılara işkence edilip edilmediği tartışmalarını yeniden başlatan bantların imha edildiği, New York Times tarafından yazılmıştı.

/ WASHİNGTON

08.12.2007


 

ABD ve S. Arabistan çevre konusunda duyarsız

ABD ve Suudi Arabistan’ın, çevrenin korunması için en az çaba harcayan ülkeler olduğu bildirildi. Alman sivil toplum kuruluşu “Germanwatch”, gezegeni en fazla kirleten 56 ülkenin çevreyi koruma çabalarını inceleyerek rapor hazırladı

Uluslararası Enerji Kurumu verilerine dayanarak hazırlanan rapora göre, İsveç en çevreci ülke unvanını elinde bulunduruyor. 2005 yılından beri hazırlanan raporda, bu yıl Almanya 5’incilikten 2. sıraya yükseldi. Fransa ise 12’ncilikten 18’inciliğe geriledi.

Örgüt, raporla birlikte yayınladığı açıklamada, sıralamada yukarılarda bulunan ülkeleri, bundan sonra “yan gelip yatmamaları” için de uyardı.

Rapora göre, ilk 20 ülkenin 12’si Avrupalı. Eski kıt’anın en kötü öğrencileri, 41. sıradaki İtalya, 29. sıradaki İspanya ve 37. sıradaki Avusturya.

Dünyayı en fazla kirleten 10 ülkeden 7’si, 40 ve 55. sıralar arasında yer alıyor.

Rapor hazırlanırken, enerji, ulaşım, ısınma ve sanayi alanında kişi başına düşen gaz emisyonu miktarıyla ulusal ve uluslararası iklim politikaları göz önüne alınıyor.

Örgüt, iklim ve çevreyi koruma konusunda ayak sürüyen ülkelere siyasi ve sosyal baskı yapılabilmesi amacıyla rapor hazırlıyor.

/ BERLİN

08.12.2007


 

Rusya seçiminin resmî sonuçları açıklandı

Rusya’da pazar günü yapılan parlamento seçimlerinde oy sayımının tamamlandığı ve iktidardaki Kremlin yanlısı Birleşik Rusya Parti’sinin oyların yüzde 64.3’ünü aldığı bildirildi.

Rusya Merkez Seçim Komitesi Başkanı Vladimir Çurov, yaptığı açıklamada, tüm oyların sayıldığını belirterek, BRP’nin yüzde 64.3, Komünist Parti’nin yüzde 11.57, aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski’nin liderliğini yaptığı Liberal Demokrat Parti’nin yüzde 8.14 ve Adil Rusya Partisi’nin yüzde 7.74 oy oranıyla yüzde 7’lik ülke barajını aşarak parlamentoda temsil edilme hakkını elde ettiklerini kaydetti.

Açıklanan resmi sonuçlara göre, 450 milletvekilinin bulunduğu Duma’da BRP 315, Komünist Parti 57, Liberal Demokrat Parti 40 ve Adil Rusya Partisi 38 sandalyeye sahip olacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de BRP listesinin başında aday olmuş ve parlamentoya girme hakkı kazanmıştı. Rus İnterfaks ajansı, BRP listesinin ilk sırasında aday gösterilen Putin’in görev süresi sona erinceye kadar Duma’daki görevini donduracağı, yerini bir başka adaya vereceği kaydedildi. Putin, görev süresi sona erdikten sonra dondurduğu milletvekilliğine dönmek isterse bir milletvekilinin istifa etmesi gerekecek.

/ MOSKOVA

08.12.2007


 

Darfur’da siviller hedef oluyor

Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşayan sivillerin, ordu, hükümet yanlısı milis güçleri ve isyancıların hedefi olmaya devam ettiği bildirildi.

Bağımsız uzmanların hazırladığı ve Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacak raporda, Haziran ayı ortalarından bu yana meydana gelen saldırılarda 170’den fazla sivilin öldüğü, 30 kadar kişinin yaralandığı ve 3 kadına da tecavüz edildiği belirtildi. Uzmanların raporunda, “BM kaynaklarına göre, Darfur’da sivillerin yaşadığı üç bölgeye en az 15 kara ve hava saldırısı düzenlendiği” kaydedildi. Darfur’da 4 yıldır süren iç savaşta 200 binden fazla kişi yaşamını yitirirken, 2,5 milyon kişi evlerinden oldu.

/ CENEVRE

08.12.2007


 

Irak’ta intihar saldırısı: 16 ölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ın kuzeydoğusundaki Mukdadiye’de El Kaide terör örgütüne karşı mücadele veren yerel bir grubun hedef alındığı intihar saldırısında ölenlerin sayısı 16’ya yükseldi, yaralı sayısının 27 olduğu bildirildi.

Yerel polis yetkilileri, saldırıda ölen 10 kişinin, ABD ve Irak güçleriyle ortak çalışan Sünni ve Şii karışımı bu grubun üyeleri olduğunu ve ölenler arasında bir de kadının bulunduğunu kaydetti.

/ BAĞDAT

08.12.2007


 

İsrail, KKTC temsilciğine izin vermeyecek

Ha’aretz gazetesi, “İsrail’in KKTC’nin Tel Aviv’de temsilcilik açmasına izin vermeyeceğini” savundu.

Gazete, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e geçen ay Ankara ziyaretinde ilettiği, KKTC’nin Tel Aviv’de temsilcilik açması talebinin, reddedilmesine karar verildiğini” iddia etti. Hafta başında İsrail’e çalışma ziyaretinde bulunan Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozako-Markulli, gazeteye yaptığı açıklamada, “görüşmelerinde, İsrail’in KKTC’nin Tel Aviv’de temsilcilik açması talebinin reddedilmesine karar verildiğinin söylendiğini” belirtti.

/ KUDÜS

08.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri