Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Hayvancılık sektörü sıkıntılı

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık hayvan yetiştiren üreticilerin, yem fiyatları, nakliye ücreti ve kira bedeli sebebiyle sektörü terk ettiğini kaydetti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık hayvan yetiştiren üreticilerin, yem fiyatları, nakliye ücreti ve kira bedeli sebebiyle sektörü terk ettiğini kaydetti. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, kurbanlık hayvan yetiştiren ve satışını yapan üreticilerin sorunlarının her yıl katlanarak arttığını, bu sorunların başında yem fiyatlarında yaşanan artışların geldiğini belirtti. Geçen yıl kilosu 30 Ykr dolayında olan yem fiyatlarının bu yıl yüzde 100 artarak 60 Ykr ve üzerine çıktığını kaydeden Bayraktar, “Üreticilerimizin özellikle yem maliyetleri ciddî oranda artmıştır. Yemi, fabrikalarından vadeli alan üreticilerde ise yem fiyat artışları vade farkından dolayı daha da fazladır” dedi.

Kurbanlıkları metropol illerde belediyelerin belirlediği yerlerde satmak isteyen üreticilerin, kurban süresince hayvanlarını bulunduracakları yerlere kira bedeli olarak ortalama 750-bin YTL arasında bir ücret ödediklerini ifade eden Bayraktar, nakliye ücretlerinin de, diğer önemli sorunlar arasında yer aldığını belirterek: ‘’Hayvanlarını başka bölgelerde satmak isteyen üreticilerimiz ciddî bir nakliye ücreti ile karşı karşıya kalmaktadır. Nakliye ücretleri mesafeye göre değişmekle birlikte 600-1.500 YTL arasındadır. Yem, kira ve nakliye gibi masraflar üreticilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Üreticilerimiz, yem fiyatları, nakliye ücreti ve kira bedeli sebebiyle sektörü terk etmektedir’’ diye konuştu.

KURBANLIKLAR EL YAKIYOR

TZOB verilerine göre, kurban bayramı döneminde hayvan fiyatları büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda illere ve canlı ağırlığına göre değişiyor. Fiyatların byükbaş hayvanlarda bin-5 bin YTL , küçükbaşlarda ise 150-500 YTL arasında değişeceği, karkas fiyatının kiloda 10 YTL dolayında olacağı tahmin ediliyor. Büyükbaş hayvanların Ankara’da bin-3 bin YTL, İzmir’de bin 500- 5 bin YTL, Bursa’da bin 500 - 3 bin 500 YTL, Van’da bin 500- bin 600 YTL, Şanlıurfa’da bin -2 bin 500 YTL, Balıkesir’de 2 bin-2 bin 500 YTL, Konya’da bin 500-2 bin 500 YTL arasında olması bekleniyor.

Küçükbaş hayvan fiyatlarının ise Ankara’da 150-200 YTL, İzmir’de 250-400 YTL, Bursa’da 350-400 YTL, Van’da 170-180 YTL, Şanlıurfa’da 150-300 YTL, Balıkesir’de 300-500 YTL, Konya’da ise 150-250 YTL arasında olması öngörülüyor.

Yeni Asya / ANKARA

08.12.2007


 

Fakirin enflasyonu çift haneye ulaştı

DİSK/Birleşik Metal İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, ‘’yıllık enflasyonun çift haneli rakama ulaşarak en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 10,18 olarak gerçekleştiği’’ ifade edildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi’nce yapılan araştırmada, Kasım ayı için gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranları ile Temel Harcama Endeksi hesaplandı. Yıllık enflasyonun Türkiye ortalaması için yüzde 8,40 olarak açıklandığı hatırlatılan araştırmada, ‘’Dar gelirlinin enflasyonu çift haneye ulaştı. Yıllık enflasyon en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 10,18 olarak gerçekleşti. En zengin yüzde 20’lik kesim için ise yüzde 8,08 oldu’’ denildi. Araştırmada ayrıca, enflasyonun 12 aylık ortalamalar üzerinden en yoksul yüzde 20’lik kesim için 10,28, en çok gelire sahip yüzde 20’lik kesim için ise yüzde 8,70 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Sendikanın araştırmasında, kira, ekmek ve toplu taşıma fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlanan Temel Harcama Endeksi’nin de yıllık olarak yüzde 15,63 oranında artış gösterdiği belirtildi.

“ASGARÎ ÜCRETTE ENFLASYON GÖLGESİ’’

Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu’nun araştırma sonuçlarıyla ilgili değerlendirmesinde, enflasyon oranının hedeflenen enflasyonun iki katı düzeyine çıktığı ifade edilerek, ‘’Halkın alım gücünü aşağı çeken enflasyon mücadele yöntemlerine rağmen hedeflenen enflasyon dikiş tutmuyor’’ denildi. Açıklamada, enflasyon rakamlarının ücret artışlarının belirlenmesinde de esas alındığına işaret edilerek, enflasyon ile alım gücü arasında oluşan uyumsuzluğun, yoksulluğu çoğalttığı savunuldu

/ ANKARA

08.12.2007


 

Esnafın umudu bayram alış verişi

Son aylarda yüzde 40 daralma yaşayan esnaf ve iş dünyası, umudunu Kurban Bayramı ve yılbaşı alışverişine bağladı. İş dünyasının yüzde 34’ü Aralık ayında işlerin artacağına inandığını ifade etti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) her ay düzenli olarak gerçekleştirerek, sonuçlarını kamuoyuyla paylaştığı ‘’İç Piyasa Anketi’’nin Kasım ayı sonuçları belli oldu. Anket sonuçlarına göre, okulların açılmasından ve Ramazan ayından sonra bir süredir ‘’durgunluk’’ yaşayan ve satışları yüzde 40’ın üzerinde azalan iç piyasa, umutlarını yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yapılacak alış verişlere bağladı. Aralık ayında satışların artması yönünde beklenti taşıyanların oranı yüzde 34.06 oldu.

Ankette, ‘’Reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların en önemlisi hangisidir?’’ sorusuna cevap veren katılımcıların yüzde 65.74’ü ‘’Nakit sıkıntısı ve ödemelerde yaşanan sıkıntı’’ dedi. Bu yanıtı, yüzde 17.12 oranıyla ‘’İç piyasada talep düşüklüğü’’ cevabı izledi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, iç piyasada bir süredir devam eden durgunluğa işaret ederek, özellikle talep düşüklüğü ve nakit sıkıntısı kıskacında daralan iç piyasanın hareketlenmesi için çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.

Yeni Asya / BURSA

08.12.2007


 

Dünya Bankası’na rakip geliyor

Birleşmeyi planlayan Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansının (JICA), Dünya Bankası ölçeğinde bir kuruluşa dönüşeceği bildirildi.

Bir toplantıya katılmak için Trabzon’a gelen JICA Türkiye Ofisi Yerel Temsilci Yardımcısı Doç Dr. Emin Özdamar, Türkiye’de 45 yıldır bulunan JICA’nın projelere bugüne kadar yaklaşık 400 milyon dolar hibe katkısı yaptığını belirterek, bu faaliyetlerin, proje bazında çevre, insan kaynakları, deprem rehabilitasyonu, afet yönetimi gibi alanlarda yapıldığını söyledi.

Japonya’da 19, dünya genelinde 93 ofisi bulunan JICA’nın, bugüne dek gerçekleştirdiği hibe programlarını 2008 yılında daha farklı bir platforma taşıyacağını ifade eden Özdamar, şöyle devam etti: ‘’Önümüzdeki yılın ekim (2008 Ekimi) ayında, JBIC ile JICA’nın birleşmesi planlanıyor. Gerçekleşecek olan birleşmeyle Dünya Bankası ölçeğinde, hatta hibe anlamında onu da geçecek bir yapılanma ortaya çıkacak. Bu oluşum, özellikle gelişmekte olan ülkelerin hükümetlerinin talepleri doğrultusunda bir yandan hibe çalışması yaparken diğer yandan ise bu hibe çalışmalarına bağlı veya bağımsız çalışmalara kredi sağlayacak. Böylece, Dünya Bankasının kredi sağlama işlevine ek olarak hibeler de bu oluşumun artısı olacak.’’

/ TRABZON

08.12.2007


 

Şirket kuruluşları yerinde saydı

Yılın ilk onbir ayında yeni açılan şirket sayısı adeta yerinde saydı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Sicili verilerine göre, geçen yılın ilk onbir ayında 96 bin 729 olan yeni açılan şirket sayısı, bu yıl aynı dönemde 96 bin 844 olarak gerçekleşti.

Yeni şirket kuruluşları geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 0.12 artış gösterdi. Öte yandan şirket kapanışlarının da geçen yıla göre azaldığı gözlendi. Ocak-Kasım döneminde kapanan şirket sayısı 2006 yılının aynı dönemine göre yüzde 3.08 azalarak 30 bin 140 oldu.

KASIM’DA HIZLI ARTIŞ

Kasım ayında ise yeni açılan ve kapanan şirket sayısında hızlı bir artış olduğu belirlendi. Bu yıl Kasım ayında açılan şirket sayısı 2006 yılının aynı ayına göre yüzde 11.29 artarak 8 bin 599’a ulaştı. Kapanan şirket sayısı da yüzde 11.57 artışla 2 bin 873 oldu.

/ ANKARA

08.12.2007


 

ABD’den faizi dondurma tedbiri

BD Başkanı George Bush, konut kredilerini geri ödemekte zorlanan 2 milyon ev sahibine bazı kolaylıklar sağlayan yeni bir plan açıkladı.

Plan, Ocak 2005 ile Temmuz 2007 tarihleri arasında riskli kredi kullanan ev sahiplerinin ödediği faiz oranlarının gelecek 5 yıl için dondurulmasını öngörüyor. Yeterli kredi geçmişi ve gelire sahip olmayanlara kullandırılan bu riskli kredilerin faizleri, piyasa şartlarına göre belli aralıklarla değişiyordu. Riskli kredi kullanan birçok ev sahibi faiz oranlarının artması sebebiyle aylık ev taksitlerini ödeyemez duruma gelmişti. Bu evlere haciz gelmesi ihtimali sebebiyle zaten yavaşlayan emlak piyasasının ve buna bağlı olarak da Amerikan ekonomisinin güç duruma düşmesinden korkuluyor. ABD Hükümeti’nin açıkladığı planın subprime mortgage’dan kaynaklanan zararı sınırlayacağı ve bunun banka bilançolarına olumlu yansıyacağı beklentisi borsaların yükselmesini sağladı.

/ WASHINGTON

08.12.2007


 

Hazine, haftaya 5 milyar YTL iç borç ödeyecek

Hazine gelecek hafta Aralık ayının en büyük iç borç ödemesini gerçekleştirecek. Hazine gelecek hafta toplam 5 milyar 50 milyon YTL iç borç geri ödenmesinde bulunacak.

Bu çerçevede Hazine, 10 Aralık Pazartesi günü tamamı Merkez Bankasına ve YTL cinsinden olmak üzere 375 milyon YTL ödemede bulunacak. Hazine 12 Aralık Çarşamba günü tamamı YTL cinsinden 3 milyar 999 YTL’si piyasaya 676 milyon YTL’si de kamu kurumlarına yapılan satışların geri ödemesi olmak üzere toplam 4 milyar 675 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak.

Hazine, Aralık ayında 6 milyar 861 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere toplam 7 milyar 918 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

08.12.2007


 

Sıcak para bonodan kaçıyor

Küresel ekonomide yaşanan kırılganlık sebebiyle, bir “şok” durumunda Türkiye’den ani sıcak para kaçışına yönelik kaygılar sürerken, yabancı fonların Borsa’dan sonra en çok yatırım yaptıkları tahvil, bono gibi devlet iç borçlanma senetlerindeki (DİBS) portföyünde 21 Eylül’den bu yana çözülme süreci yaşanıyor.

Son iki ayda yabancıların DİBS portföyündeki net küçülme 5 milyar YTL’ye yaklaştı. Merkez Bankası verilerine göre, 21 Eylül-23 Kasım arasındaki dönemde, yurt dışı yerleşiklere ait DİBS portföyü yüzde 11.1 oranında 4 milyar 601.6 milyar YTL küçülerek, 36 milyar 801 milyon YTL’ye indi.

Anılan dönemde, Hazine’nin ihraç ettiği iç borçlanma senetlerine yatırımda yerli yatırımcılar ise yabancıların tersine bir eğilim sergilediler. Bankalar dışında kalan gerçek ve tüzel kişiler ile menkul kıymet yatırım fonlarından oluşan yurt içi yerleşiklerin toplam DİBS portföyü anılan dönemde 4 milyar 425 milyon YTL büyüyerek 79 milyar 301 milyon YTL’ye yükseldi.

/ ANKARA

08.12.2007


 

Kaşıkçı Elması Ülker’in

Dünyanın en ünlü elmaslarından 86 karatlık Kaşıkçı Elması, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü’nün özel izniyle Ülker Topkapı Çikolata’nın ambalajına taşındı.

Siyah renkli Topkapı ambalajının üstünde bulunan Kaşıkçı Elması görseli, özel baskısı sayesinde ne yönden bakılırsa bakılsın gerçek hissi veriyor. Ambalajın arka tarafında ise Topkapı Sarayı’nın tarihçesini ve Kaşıkçı Elması’nın hikâyesini anlatan Türkçe ve İngilizce metinler bulunuyor. Özel paketli bu çikolatalar Kurban Bayramı’nda satışa sunulacak

08.12.2007


 

KİM’de indirimli alış veriş günleri

Kazançlı İstanbul Marketleri (KİM) yeni yıla özel kampanyasını hayata geçiriyor. 24 Kasım 2007-04 Ocak 2008 tarihleri arasında KİM mağazalarından alış veriş edenler hediyeler kazanacaklar.

Kimcard sahibi müşterilerin ‘41 Kere Maşallah’ isimli kampanyası kapsamında haftanın 3 günü 41 üründe yüzde 41 indirim var. Her 30 YTL’lik alış verişlerde daire, televizyon, bulaşık makinası, buzdolabı gibi armağan kazanma şansı da bulunuyor.

08.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri