Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Malî dengeler düzelmedi

Seçim öncesi yapılan popülist harcamaların etkisiyle bozulan malî dengeler, seçimin ardından dört aydan fazla zaman geçmesine rağmen yeniden sağlanamadı. Malî disiplinde seçim döneminde yaşanan bozulmanın devam eden etkisiyle, Ocak-Kasım dönemi itibariyle Hazine'nin nakit dengesindeki açık 15.3 milyar YTL ile geçen yılın aynı dönemindekinin üç katından da büyük bir hacme ulaştı.

Büyüyen nakit açığı geçen yıl ilk on bir ayda net borç ödeyicisi olan Hazine'yi bu yıl aynı dönemde yaklaşık 8 milyar YTL'lik net borçlanmaya gitmek zorunda bıraktı.

Hazine verilerine göre, Ocak-Kasım döneminde nakit gelirler geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 7.7 artarak 162.9 milyar YTL olurken, nakit giderler 14.2 artarak 178.3 milyar YTL'ye ulaştı. Nakit giderlerde öngörülmeyen hızlı büyüme faiz dışı giderlerden kaynaklandı. Faiz ödemelerinin sadece yüzde 3.9 artarak 45 milyar YTL olduğu bu dönemde faiz dışı nakit giderler ise yüzde 18.2 büyüyerek 133.2 milyar YTL'ye çıktı.

Faiz dışı harcamalardaki yüksek büyüme sebebiyle faiz dışı nakit fazlası geçen yıla göre yüzde 22.9 azalarak 29.7 milyar YTL'de kalırken, nakit açığı ise yüzde 218.3 oranında büyüyerek 15.3 milyar YTL'ye yükseldi.

BÜYÜYEN AÇIK BORÇLANMAYI PATLATTI

Bu yıl ilk on bir ayda rekor düzeye ulaşan nakit açığının finansmanı kapsamında de net olarak yaklaşık 8 milyar YTL'lik borçlanma gerçekleştirildi. Anılan dönemde net 13.4 milyar YTL'lik iç borçlanma gerçekleştiren Hazine, dış borçlarda ise aldığından daha fazla ödeyerek 5.5 milyar YTL net ödeme yaptı. Bunun sonucunda Hazine toplamda 7 milyar 955 milyon YTL ile net ödeyici oldu. Hazine'nin geçen yılın ilk on bir aylık dönemindeki toplam borç ödemeleriyle borçlanması yaklaşık aynı düzeyde gerçekleşmiş, bu sebeple de 669 milyon YTL tutarıyla net ödeyici olmuştu.

ÖZELLEŞTİRME GELİRİYLE KAPATILDI

Bu yıl rekor düzeye ulaşan nakit açığının net borçlanmayla yapılan finansman sonrası kalan kısmı ise büyük oranda özelleştirme geliriyle finanse edildi. On bir aylık dönemdeki nakit açığının finansmanı için yaklaşık 7 milyar YTL tutarında özelleştirme geliri kullandı.

/ ANKARA

11.12.2007


 

Yüksek faiz üretime engel

Tüm İç Giyim Sanayiciler Derneği (TİGSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Özdinç, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu yüksek faizlerle kimsenin üretim yapamayacağını belirterek, ''Böyle giderse işsizlik daha da artacaktır'' dedi.

TİGSAD Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Özdinç, yaptığı açıklamada dünyanın birçok marka ve mağaza zincirine üretim yapan Türk iç giyim sanayicilerinin, düşük kur ve ucuz işçilik sebebiyle zor günler yaşadığını söyledi. İhracatta 2 önemli sorunla karşılaştıklarını ve bu anlamda büyük mücadele verdiklerini ifade eden Özdinç, şöyle devam etti: ''Son birkaç yıldır iç piyasada bir daralma var. 2007 yılında da bu daralma etkisi devam etmektedir. İhracatta da en büyük sıkıntı, döviz kuru ile rekabet edemeyişimiz ve ucuz işçiliktir. Amerika ihracatını artırmak için doların değerinin düşmesini olumsuz görmüyor. Çin, birçok ülkenin parasının değerini artırması için baskı yaparken yine ihracatını artırmak amacıyla Yuan'ın değerini düşük tutmaya çalışıyor. AB ülkeleri, avronun dolar karşısında değer kazanmasından tedirgin olduğu halde Türkiye'de (YTL değer kazandı) diye seviniyorlar. Ülkemiz ithal ürünler cennetine döndü. Üretim yapmak her geçen gün zorlaşıyor. Birçok fabrika ya üretimini durduruyor ya küçülüyor ya da basından da takip edildiği gibi üretimini daha ucuz iş gücü olan ülkelere kaydırıyor. Çünkü başka türlü rekabet edemiyor.

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu yüksek faizlerle kimsenin üretim yapamayacağını dile getiren Özdinç, ''Böyle giderse işsizlik daha da artacaktır'' dedi.

/ BURSA

11.12.2007


 

Zam sağanağı devam ediyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, “2008’in kara bulutları koyulaşarak tüketicilerin üzerinde dolaşıyor. Zamlar ekmeğe zamla bitmiyor, zam sağanağı devam ediyor’’ dedi.

Başkan Ali Çetin, ekmek fiyatlarındaki artışla ilgili olarak Rekabet Kurulu’na başvurduklarını bildirdi.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odasında düzenlediği basın toplantısında, ekmek zammına karşı daha önce mahkemeye başvurduklarını, yasal yetkisini kullanması için de Ankara Valiliği’ne müracaat ettiklerini hatırlattı. Çetin, ‘’İşte bu kez de tüketiciler olarak ekmek tekeline karşı Rekabet Kuruluna başvurduk’’ dedi. Çetin, bu hafta itibariyle müracaatlarının esastan inceleneceğini söyledi.

“2008’in kara bulutları koyulaşarak tüketicilerin üzerinde dolaşıyor. Zamlar ekmeğe zamla bitmiyor, zam sağanağı devam ediyor.’’ diyen Çetin, taksi, dolmuş, otobüs ve tren ücretleriyle Ankaralılar için su ve doğal gaz zammının da sırada olduğunu savundu.

Çetin, ‘’Benzine zam, fuel-oil’e zam, motorine zam, ÖTV’ye zam, elektriğe zam, KDV’ye zam. Tüm vergi ve harçlara zam. Zamlar sağanak olmuş tüketicinin başına yağıyor. Üstelik bu zamlar yüzde 20’den aşağı değil’’ dedi.

Çetin, ‘’selin önüne bent çekmenin bilinçli tüketici olmaktan geçtiğini’’ belirterek, bilinçli tüketici olmanın olmazsa olmaz şartının da örgütlü tüketici olmak olduğunu, örgütsüz tüketicinin ‘’köle’’ olduğunu savundu. Çetin bankaların yılda 5 milyar doları bulan kredi kartı yıllık kart ücreti ve banka hesaplarına uygulanan hesap işletim ücretlerini de ‘’soygun’’ olarak niteledi.

/ ANKARA

11.12.2007


 

Petkim’e 10 milyar dolarlık yatırım

Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu, Petkim’e 2 milyar doları kapasite artırımı olmak üzere toplam 10 milyar dolarlık yatırım yapacak. Azeri Socar da, Ceyhan’a 10 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’nun basın toplantısında konuşan Turcas Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, 2015 yılına kadar Petkim’e 2 milyar dolar yatırım yaparak üretim kapasitesini mevcut 3.2 milyondan 6.4 milyon tona çıkaracaklarını söyledi. Aksoy, bu süreçte Petkim’in cirosunu 1.5 milyar dolardan 4 milyar dolara, pazar payını da yüzde 28’den yüzde 40’a yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. Aksoy, Petkim’e 2 milyar dolarlık kapasite artırım yatırımının yanı sıra Aliağa bölgesinde rafineri ve alman E.ON’un ortaklığıyla santral yatırımı dahil olmak üzere 7-8 yılda 10 milyar dolar yatırım gerçekleştirileceğini kaydetti. Azeri enerji şirketi Socar’ın Başkanı Rövnag Abdullayev de, Ceyhan’da kurmayı planladıkları rafineri ve petrokimya tesisi için 10 milyar dolar yatırım planladıklarını söyledi. Aksoy da, Ceyhan rafinerisinin kapasitesinin ilk aşamada 10 milyon ton, petrokimya tesisi ile birlikte de 15 milyon ton olacağını açıkladı.

/ İSTANBUL

11.12.2007


 

Ayıplı mal satana ağır ceza

Tüketiciyi korunmasına yönelik idari para cezaları yüzde 7.2 artırıldı. Kesilen cezalar 90 YTL ile 181 bin YTL arasında değişirken, uygulama 2008 yılı başından itibaren başlayacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın “2008 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara aykırılığı tespit edilen her bir sözleşme için 2008'de uygulanacak para cezası 84 YTL'den 90 YTL'ye çıkarıldı. Ayıplı madde, satıştan kaçınma, sözleşmede bulunması gereken şartlardan bir veya birkaçının bulunmaması durumu, eksik sözleşme, kampanyalı satışlar, mesafeli satış sözleşmesindeki bilgilerin tüketiciye ulaştırılmaması, fiyat etiketi, garanti belgesi gibi durumlarda belirlenen yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi halinde uygulanacak para cezası ise 168 YTL'den 180 YTL'ye yükseltildi. Kampanyalı satışlar ve kapıdan yapılan satışlarda belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi durumunda uygulanacak ceza 422 YTL'den 452 YTL'ye çıkarıldı.

/ ANKARA

11.12.2007


 

Sanayi üretimi yüzde 7.9 arttı

Ekonomide büyüme hız keserken, sanayiden son çeyreğe ilişkin iyi haber geldi. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimi, Ekim ayında yüzde 7.9 oranında arttı.

Sanayi üretimindeki artış, geçen Ekim ayında yüzde 3.2 olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ekim ayında imalat sanayinde yüzde 7.4, madencilik sektöründe yüzde 16.8, elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 8.8 üretim artışı görüldü. İmalat sanayi alt sektörleri itibarıyla değerlendirildiğinde, geçen yılın aynı ayına göre en fazla üretim yüzde 101.9’luk artışla metal cevheri madenciliği imalatında gerçekleşti.

10 aylık ortalamalara göre, sanayideki toplam üretim artışı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.3 oldu. On aylık ortalamalara göre madencilikte yüzde 12, imalat sanayinde yüzde 4.4, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 9.6’lık üretim artışı yaşandı.

/ ANKARA

11.12.2007


 

Kriz sonrası en düşük büyüme

Türkiye yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2 ile beklentilerin oldukça altında büyüdü. Bu rakam 2002 yılı 1. çeyreğinden bu yana en düşük büyüme oranını ifade ediyor.

Türkiye ekonomisinde yavaşlama yılın üçüncü çeyreğinde de sürdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üçüncü çeyrekte Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) yüzde 2, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 1.5 artış gösterdi. GSMH’deki artış 2002 1. çeyreğinden, GSYH’deki artış ise 2001 4. çeyreğinden beri en düşük büyümeye işaret ediyor. Yılın dokuz aylık döneminde GSMH artışı yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Son dönemde büyümeyi sırtlayan inşaat sektörü bu kez yüzde 5.4 büyüme kaydetti. İthalat vergisi yüzde 14.5, mali kuruluşlar yüzde 7.5, sanayi yüzde 3.7 büyürken, tarımda yüzde 7.8’lik küçülme görüldü.

/ ANKARA

11.12.2007


 

Yeni sondaj makinaları geliyor

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, elindeki eski sondaj makinalarını kademe kademe yenileyerek, yeni teknolojiye sahip, daha derin ve geniş ölçekli arama yapabilecek sondaj makinaları alacak.

MTA, bu yıl için biri jeotermalde kullanılmak üzere 2 bin 500 metrelerde arama yapabilecek, 2'si de maden sondajlarında kullanılmak üzere 3 yeni sondaj makinası sipariş ederken, 2008 yılı için de 34 adet daha yeni sondaj makinası almayı planlıyor. Yer altı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibariyle 28. sırada, maden çeşitliliği itibariyle de 10. sırada yer alan Türkiye'nin, başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere metalik madenler, enerji ham maddeleri ve jeotermal kaynaklarda zengin potansiyeli harekete geçirebilmesi için sondaj çalışmaları büyük önem taşıyor.

/ ANKARA

11.12.2007


 

Gaziantepli sanayici kargo seferi istiyor

Milyarlarca dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantepli sanayiciler, Gaziantep Havalaanı'nda kargo seferlerinin bir an önce başlatılmasını bekliyor.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Genel Sekreteri Kürşat Göncü, başta Gaziantep olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki tüm firmaların hava yolu kargo taşımacılığını Adana, İstanbul veya Ankara'dan yaptığını ifade ederek, bu durumda yurt dışına mal veya numune gönderen sanayicinin hem maliyetinin arttığına hem zaman kaybettiğine dikkat çekti. Göncü, Gaziantep'ten 140'a yakın ülkeye yılda 2.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğine işaret ederek, şunları söyledi: ''GSO ve Gaziantep Ticaret Odası olarak yıllardır kargo seferlerinin başlatılması işinin peşindeyiz. THY genel Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek Gaziantep Havaalanı kargo seferlerinin bir an önce başlatılmasını istedik. Gelen yazı olumlu oldu. Gaziantep'te kargo seferleri için büyük potansiyel var.''

/ GAZİANTEP

11.12.2007


 

Emekli aylıkları bayramdan önce

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının 14-19 Aralık tarihleri arasında ödenmesiyle ilgili kararnameyi Bakanlar Kuruluna sunduklarını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki bir toplantıda kendisine yöneltilen bir soru üzerine Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının 14-19 Aralık arasında ödenmesi için gerekli altyapıyı hazırladıklarını ve ilgili kararnameyi dün Bakanlar Kurulu'na sunduklarını söyledi.

/ ANKARA

11.12.2007


 

IBF zirvesine katıldı, Dubai'den işi kaptı

MÜSİAD üyesi Tamer İnşaat, 11. Uluslar arası İş Forumu kapsamında gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Dubai'nin büyük bir inşaat firmasıyla yaklaşık 50-60 milyon euroluk iş bağlantısı yaptı.

MÜSİAD Genel İdare Kurulu'nun Konya'da düzenlenen toplantısında BAE emirliklerinden Dubai'da yapılan IBF toplantısıyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Tamer İnşaat'ın Genel Müdürü Ekrem Tamer, görüşme yaptıkları Dubaili firmanın ismini vermezken, bu firmanın Dubai'nin en büyük inşaat şirketlerinden biri olduğunu vurguladı. Dubaili şirketin önümüzdeki dönemde 4 yeni otelin yapımına başlayacağını ifade eden Tamer, bu otellerin çelik inşaat kalıplarını kendilerinin vereceğini kaydetti. Tamer, bu iş bağlantısı ile Dubai'ye gönderecekleri çelik kalıpların parasal büyüklüğünün yaklaşık 50-60 milyon euro olacağını söyledi.

İnşaat sektörü açısından en yoğun pazarın Rusya'nın olduğunu öne süren Ekrem Tamer, "Şu anda inşaat piyasasının en hızlı geliştiği ülke Rusya. Çok ciddi talep var. Bizin en iyi iş yaptığımız ülkeler Rusya, Irak ve Bulgaristan. Dubai'den de umutluyuz. IBF zirvesinde bahsedildi, 2015 yılına kadar inşaat alanında 750 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor" dedi.

Yeni Asya / KONYA

11.12.2007


 

Turkcell, Suriyeli şirkete talip

Turkcell, Suriye’de faaliyet gösteren Syriatel Mobil Telecom’un en az yüzde 51 hissesini satın almak için çalışmalara başladı.

Turkcell’den borsaya yapılan açıklamada, şirket yönetim kurulunun çevre ülkelerde oluşan yatırım potansiyellerini değerlendirme çabaları kapsamında, Suriye’de faaliyet gösteren Syriatel Mobile Telecom’un (Syriatel) toplam hisselerinin en az yüzde 51’inin, Syriatel’in mevcut yönetim, işletme ve operasyon faaliyetlerinin yürütülmesini üstlenecek şekilde satın alınması için teklif verilmesi suretiyle gerekli çalışmaların yapılmasına karar verdiği bildirildi.

/ İSTANBUL

11.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri