Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Kâinat büyük bir eczanedir

“Eczane-i Kübra’dan Devalar” konulu seminerde konuşan Ecz. Oğuz Umurca, maddî-manevî hastalıkların devasının, büyük bir eczane gibi yaratılan şu âlemde var olmasının, eczane sahibinin varlığı kadar kesin olduğunu belirtti.

Risâle-i Nur Enstitüsünün seminerler dizisi devam ediyor.

“Eczane-i Kübra’dan Devalar” isimli seminer, geçtiğimiz Cumartesi günü Yeni Asya Vakfı’nın seminer salonunda gerçekleştirildi.

Tanışma ve ikram faslından sonra, konuşmacı Ecz. Oğuz Umurca “Eczane-i Kübra” kavramını incelediği seminerinde, maddî-mânevî hastalıkların devasının, büyük bir eczane gibi yaratılan şu âlemde var olmasının, eczane sahibinin varlığı kadar kesin olduğunu belirtti.

“Deva”nın nerede, nasıl aranması ve kimden istenmesi gerektiğini belirledi.

Bu bakımdan mânevî hastalıkların temeli kabul edilen iman zafiyeti açısından, bütün kâinatın, bir eczane gibi “tevhidî eczalar”a sahip olduğunu belirtti.

Mânevî hastalıkların halk dilinde basit karşılığının “günah” kelimesi olduğuna dikkat çekerek, bu “mânevî hastalık amili”nden uzak durmanın, “koruyucu hekimliğin ihtisas alanı”nı çağrıştırdığını ifade etti. Bu bakımdan Risâle-i Nur’un hâzık bir eczacı ve hekim olarak muhtaçlara ulaştığına dikkat çekti. “Eczane-i Kübra”nın, maddî hastalıkların tedavisi açısından da öğretici, eğitici özeliklerine dikkat çeken Ecz. Oğuz Umurca, tıp ve eczacılık tarihine kısaca değinerek insanlığın tedavi ihtiyacını gidermede, özellikle hayvanlardaki İlâhî sevke bağlı “tedâvi yönelimleri”nden ilham aldığını, örneklerle ortaya koydu. Aynı zamanda sentetik veya bitkisel kökenli ilaçların kaynağının “eczane-i kübra” kavramı içinde yer alan yeryüzünde bol miktarda yaratılmış olduğunu söyleyen Umurca, sentetik ilaçların, bitkisel kökenli ham maddelere dayandığını örneklerle anlattı.

Tedavi ve kader arasındaki ilgiye de değinen Umurca, hastalık-ilaç-tedavi üçgeninde ilaç kullanımını inceleyerek, dikkat edilmesi gereken hususlara işaret etti. Bu bağlamda eczacının görev ve sorumluluklarını dile getirdi.

Ecz. Umurca son olarak, sağlıklı ve “rıza dairesi”nde bir hayat için dikkat edilmesi gereken unsurları belirterek seminerini tamamladı. İlgililer, bu tarz seminerlerin her on beş günde bir, Vakıf Seminer Salonunda değişik konularla devam edeceğini bildirdiler.

12.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kâinat büyük bir eczanedir

  Cemil Meriç Ukrayna’da anıldı

  “Altın Satırlar” Madrid‘de

  Safranbolu’ya turist yağıyor


 Son Dakika Haberleri