Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Cemil Meriç Ukrayna’da anıldı

Araştırmacı yazar Mustafa Armağan, Ukrayna Millî Taras Şevçenko Üniversitesi, Türkoloji Bölümü öğrencilerine doğumunun 91. yılında yazar Cemil Meriç’in düşünce ve eserlerini anlattı.

Meriç’in doğumunun 91. yılı sebebiyle Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencilerinin dâveti üzerine Ukrayna’nın başşehri Kiev’e gelen Armağan, öğrencilere ve Ukrayna’nın önde gelen Türkologlarına Cemil Meriç’in eserleri ve düşünce yapısını anlattı. Meriç ile teşriki mesai yapan Armağan, bir aydının eserlerini okumak kadar fikirlerini anlatırken, mimiklerini ve ifade şeklini görmenin de önemli olduğunu söyledi.

Armağan “Düşüncenin Gökkuşağı Cemil Meriç” adlı kitabında bahsettiği Meriç’in, “Bir çağın vicdanı olmak isterdim; bir çağın, daha doğrusu bir ülkenin. İdrakimize vurulan zincirleri kırmak, yalanları yok etmek, Türk insanını Türk insanından ayıran bütün duvarları yıkmak isterdim. Muhteşem bir maziyi daha muhteşem bir istikbale bağlayacak köprü olmak isterdim; kelimeden, sevgiden bir köprü.” şeklindeki anlamlı ifadesini Türkoloji öğrencileriyle paylaştı.

Cemil Meriç hakkında öğrencilerine hitaben konuşan Ukraynalı Türkologlar Türkiye’nin önde gelen yazar ve şairlerinin Kiev’de tanıtılması için bu tür programların devam edeceğini belirtti.

Cihan mikrofonlarına açıklamada bulunan Armağan, Türkiye’de bile yeterince tanınmayan, anlaşılmayan Cemil Meriç’in yankısının Kiev’de Dinyeper Nehri kıyısında konuşmanın kendisi için çok önemli olduğunu vurguladı. Ukraynalı Türkoloji öğrencilerinin bir Türk aydınını tanımak için gösterdiği çabanın kendisine Cemil Meriç’in zaman geçtikçe gençleştiğini gösterdiğini kaydetti.

Armağan panel sonrasında Türkçe öğretmenlerine ve bölüm başkanı için kitap imzaladı. Ayrıca panelde kurulan bir stantta Cemil Meriç ve Mustafa Armağan’ın kitaplarından seçme eserler sergilendi.

12.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kâinat büyük bir eczanedir

  Cemil Meriç Ukrayna’da anıldı

  “Altın Satırlar” Madrid‘de

  Safranbolu’ya turist yağıyor


 Son Dakika Haberleri