Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Sinema ve tarih sınırları aştı

TÜRSAK’ın Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde düzenlediği “10. İstanbul Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması” başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde, “Sınırları Aşmak” ana temasıyla gerçekleştirilen festivalin açılış gecesi ve ödül töreni, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı.

Törende, ulusal dalda, sinema sanatçısı Hümeyra Akbay’a onur ödülü verildi. Akbay ödülünü, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın elinden aldı.

Uluslararası dalda onur ödülüne ise 90 yaşındaki Türkolog Prof. Dr. İrene Melikoff lâyık görüldü. Paris’te yaşayan ve sağlık sorunları sebebiyle geceye katılamayan Melikoff adına ödülünü, kızı Şirin Melikoff Sayar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik’ten aldı.

Gecede, festivale destek veren ve aralarında Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesinin de bulunduğu kurum ve kuruluşlara birer şilt sunuldu.

“BEYOĞLU SİNEMA ÖDÜLLERİ”

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, şildi aldıktan sonra yaptığı konuşmada, 2008 yılından itibaren “Beyoğlu Sinema Ödülleri” ismiyle düzenleyecekleri faaliyetle, bir yıl önce vizyona girmiş Türk filmlerini ödüllendireceklerini bildirdi.

Demircan, şunları söyledi:

“4 yıldır Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapıyorum. 4 yıldır çoğu sinemacılar ve sinema yetkilileri, niye Beyoğlu’nda sinema ödülleri organizasyonu düzenlenmediğini soruyorlardı. Bunu düşünüyorduk. Artık Beyoğlu’nda böyle bir organizasyonun zamanı geldi. Biz bunu organize etmeye hazırlandık. İnşallah 2008 yılından itibaren her yıl TÜRSAK ile birlikte ve Turkcell firmasının ana sponsorluğunda ‘Beyoğlu Sinema Ödülleri’ organizasyonunu yapacağız.”

TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil de Beyoğlu Sinema Ödüllerinin 16 dalda verileceğini ve 250 bin YTL ödül dağıtılacağını kaydetti.

En iyi film seçilecek yapıma 100 bin YTL ödül verileceğini belirten Yiğitgil, çeşitli branşlardan yaklaşık 500 kişilik seçici kurul oluşturulacağını, organizasyona ilişkin 2008 Ocak ayında bir basın toplantısı düzenleneceğini anlattı.

10. İstanbul Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması; “İnsan Hakları”, “Sinemada Yeni Keşifler”, “Ustalardan Kısalar: Roman Polanski, Istvan Szabo”, “Beyaz Perdede Kıbrıs Gündemi”, “Bir Kuşağın Belleği: Peter Gothar’a Saygı”, “Hümeyra’ya Saygı”, “Dünya Festivallerinden”, “Sınırları Aşmak” ve “Ödüllü Filmler” olmak üzere 9 ana bölümden oluşuyor.

Festivalin, 20 Aralık tarihine kadar Beyoğlu, Alkazar Sinemaları ve Fransız Kültür Merkezinin salonlarında izleyicilerle buluşacak 49 filmlik bir gösterimi bulunuyor. Kardeş Türküler müzik grubunun Türkçe, Ermenice, Kürtçe ve Romence şarkılardan oluşan bir konser verdiği gecede, yönetmen Sidney Lumet’in son filmi “Şeytan Duymadan Önce” gösterildi.

Organizasyona tepki

Düzenlenen ödül töreninden önce verilen kokteylde, su hariç alkolsüz içecek olmaması tepkilere yol açtı. Ödül töreninin çok uzun sürmesi dolayısıyla film çok geç saatlerde başlayınca bazı davetlilerin salonu terk ettiği gözlendi.

Yeni Asya / İSTANBUL

16.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sinema ve tarih sınırları aştı

  Deklanşöre, “Sinan’a saygı” ile basacaklar

  Türkçe sözlük hard diskte

  Osmanlı arşivlerinde İnegöl


 Son Dakika Haberleri