Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kuzey buzulları yok oluyor

Bilimadamları, erime bu hızla sürerse Kuzey Buz Denizinin, beklentilerden çok daha yakın bir dönemde, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınmış hale gelebileceğini belirtiyor.

ABD’de düzenlenen bir bilimsel konferansta, kuzeydeki buzulların, geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde, bu yaz çok daha fazla eridiği bildirildi. Amerikalı oşinograf Michael Steele, Amerikan Jeofizik Birliğinin San Francisco şehrinde düzenlenen yıllık toplantısındaki sunumundan sonra AFP’ye telefonla yaptığı açıklamada, Kuzey Kutbu’ndaki buz tabakası 2006’ya kadarki dönemde her yaz ortalama ABD’nin Batı Virginia eyaletinin yüz ölçümü (62 bin 809 km2) kadar erirken, 2007 yazında erime miktarının bunun 30 katı, Alaska’nın yüz ölçümü (1,7 milyon km2) veya Fransa’nın 3 katı kadar olduğunu belirtti. Steele, bunun anormal bir erime miktarı olduğunu söylerken, normalde buzulların yazın eridiği kuzey bölgelerinde, yaz sıcaklıklarının da ortalamanın 2 ila 3 derece üstünde olduğunu kaydetti.

Araştırmasını okyanusun çeşitli noktalarına yerleştirilen cihazlarla yaklaşık yüz yıldır yapılan ve uydu ölçümlerine dayandıran Steele, Alaska’da sıcaklığın yazın 12 ila 13 dereceye ulaştığını belirterek, “Bu daha önce hiç görülmemişti” dedi.

Bir başka katılımcı, Kaliforniya Monterey’deki deniz bilimleri okulundan oşinograf Wieslaw Maslowski de kuzey buzul tabakasının yaz sonunda sadece 4,13 milyon kilometrekare olduğunu ve bunun modern zamanların en küçük yüzölçümü kabul edildiğini kaydetti.

NASA’nın 2004 ve 2005 uydu verilerine göre de, Kuzey Kutbu’nda Ekim 2004-Mart 2006 döneminde Türkiye’nin yüzölçümü kadar bir alan erimişti.

Bu yaz hızla eriyen kuzeydeki buz tabakasının, yaz sonunda, 4 yıl önceki aynı dönemde sahip olduğu alanın yarısına gerilediğini açıklayan NASA’nın iklim uzmanları, “Erime bu hızla sürerse Kuzey Buz Denizi, beklentilerden çok daha yakın bir dönemde, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınmış hale gelebilir’’ demişlerdi. Uzmanlar, buz tabakasının, kapsadığı alanın daralmasının yanı sıra rekor düzeyde inceldiğini de belirlemişlerdi.

Henüz geçen yıl, kuzeydeki buz tabakasının 2040 yazı sonunda tamamen eriyeceğinin tahmin edildiği açıklanmış ve bu bile şaşkınlıkla karşılanmıştı.

/ WASHINGTON

17.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: Askerlerimizi kutluyorum

  Dağ taş bombalandı

  Babacan: Gereken ne ise o yapılıyor

  Çiçek: TSK ile tam bir uyum içerisindeyiz

  Köylüler sınırdan kaçmaya başladı

  Köyler isabet aldı iddiası

  Hacılar bugün Arafat'a çıkıyor

  Sanal kumarla Telekomisyon mücadele edecek

  İzmir’de 33 kaçak yakalandı

  Yorgun sürücüler dinlendirilecek

  İstanbul’da ulaşım bayramda yüzde 50 indirimli

  Anayasa çalışmaları bilgi kirliliğinden uzak tutulmalı

  Gül, Şeb-i Aruz törenlerine katılacak

  PKK biter, Kürt sorunu başlar

  Okulda şiddet, eğitimle önlenir

  Karamürsel, kaymakamının yanında

  Deniz otobüsü ile İstanbul’a ilk sefer

  TOKİ Tosya evleri sahiplerini buldu

  Yoksul Afrika’ya ucuz tüp bebek

  Kuzey buzulları yok oluyor

  Kâmil Turan vefat etti


 Son Dakika Haberleri