Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkiye’nin izne ihtiyacı yok

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Geoff Morrell, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK hedeflerine karşı düzenlediği hava harekatının, Amerikalı yetkililere geç bildirildiği ve ABD tarafının bundan rahatsızlık duyduğu yönündeki haberleri kesin bir dille yalanladı. Sözcü, “Türkiye, egemen bir ülke. Kendini savunmak için harekete geçiyor ve bizim iznimize ihtiyacı yok” dedi.

Morrell, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, “Hava taarruzundan önce bize bilgi verildi. Bazı haberlerin iddia ettiğinin aksine önceden bize bilgilendirme yapıldı. Hiçbir şikayetim yok” dedi.

Sözcü Morrell, Irak’taki Amerikalı komutanların geç bilgi almaktan rahatsızlık duyduğu iddiasının hatırlatılması üzerine de Bağdat’taki Amerikalı komutanlardan da kaynaklanan herhangi bir şikâyet olmadığını kaydetti. Morrell, “Bu binadan da kaynaklanan hiçbir şikâyet yok” diye konuştu.

Pentagon sözcüsü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, egemen bir ülke. Kendini savunmak için harekete geçiyor ve bizim iznimize ihtiyacı yok. Koordinasyon var. Bilgilendirme var. Ancak aranan bir izin yok. Bize yapılan bilgilendirme yeterliydi.”

Koordinasyon merkezinde Türk ve Amerikalı yetkililerin beraber çalıştığını hatırlatan Morrell, harekât öncesinde Türkiye’nin kararının Genelkurmay Başkanlığı’ndan koordinasyon merkezine, oradan da Amerikalı yetkililere iletildiğini belirtti.

Morrell, ABD’nin terör örgütü PKK’ya ilişkin istihbaratı Türkiye ile paylaştığını dile getirirken, operasyona ilişkin istihbarat konusunda ise yorumda bulunmadı.

Türkiye, ABD ve Irak’ın, PKK’yı terör örgütü olarak gördüğünü ifade eden Geoff Morrell, Türkiye’nin kendisini savunma hakkını kullandığını vurguladı.

Sözcü Morrell, konuya ilişkin olarak kendilerinin hem terör örgütü PKK’dan kaynaklanan kaygıları olduğunu, hem de bölgenin istikrarsızlaşmasını istemediklerini belirterek, bu unsurların birbirlerini dengeleyici olduğunu kaydetti.

Terör örgütü PKK’ya karşı mücadelede daha önce Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, ABD Genelkurmay Başkanı yardımcısı James Cartwright ve Irak’taki koalisyon kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus’un görüştüğünü hatırlatan Morrell, ilgili taraflar arasındaki koordinasyonun daha iyileştirilmesi çabalarının sürekli devam ettiğini belirtti.

/ WASHINGTON

21.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye’nin izne ihtiyacı yok

  BM çözemedi, gözler AB’de

  “Oturan Boğa” da ABD’ye isyan etti

  Rice, İncirlik üssünde konakladı

  Kolombiya'lı siyasetçiye ağır ceza

  İsrail 4 Filistinliyi öldürdü

  Kadın hastanın, kadın doktor talebine Hollanda desteği

  20 yıl sonra gelen özgürlük


 Son Dakika Haberleri