Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

BM çözemedi, gözler AB’de

BM Güvenlik Konseyi, Kosova’nın nihai statüsü konusunda bir karara varamadı. Belçika’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Johan Verbeke toplantının ardından ABD ve AB ülkeleri adına ortak bir açıklama yaparak, AB’nin sorunun çözümünde rol oynamaya hazır olduğunu söyledi.

Rusya, Priştine ile Belgrad arasındaki müzakerelerin devam etmesi gerektiğini savunurken, ABD ve AB ülkeleri temsilcileri artık müzakerelere gerek kalmadığını ve Kosova’nın bağımsızlığı yolunda harekete geçilmesi gerektiğini ima ettiler.

Konseyin basına kapalı geçen toplantısına, Konsey dönem başkanı İtalya’nın Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema başkanlık etti. Belçika’nın BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Johan Verbeke toplantının ardından ABD ve AB ülkeleri adına ortak bir açıklama yaparak, Priştine ile Belgrad arasında müzakerelerin devam etmesinin anlamı kalmadığını, iki taraf arasında aşılamayan ‘’egemenlik’’ sorununun bulunduğunu belirtti. Verbeke, BM Güvenlik Konseyi’nde Kosova’nın nihai statü konusunda bir anlaşma sağlanamamasının üzücü olduğunu belirtti. AB’nin sorunun çözümünde rol oynamaya hazır olduğunu da kaydeden Verbeke, Kosova’daki statükonun kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Churkin ise yaptığı açıklamada, ABD ve AB ülkelerini eleştirerek, Priştine ile Belgrad arasında müzakerelerin devam etmesi gerektiğini savundu.

Churkin, Kosova’nın tek başına bağımsızlık ilân etmesinin uluslararası hukuka ve 1244 sayılı Güvenlik Konseyi kararına aykırı olacağını ifade etti.

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa da Kosova’nın Batı’nın desteğiyle bağımsızlığını ilân etmesinin BM Şartı’na aykırı olacağını ve uluslararası krize yol açabileceğini söyledi.

Koştunitsa hukuktan yana olduklarını ve 1244 sayılı Güvenlik Konseyi kararının Kosova’nın bağımsızlığına izin vermediği görüşünü savundu.

Kosova’nın Başkanı Fatmir Seydiu ise yaptığı açıklamada, Yugoslavya’nın dağılmasının ardından 20 yıldır devam eden ‘’izolasyon, savaş ve siyasî belirsizlikten’’ bıktıklarını belirterek, 1990’larda Kosovalı Arnavutlara karşı yapılan etnik temizlikten söz etti. Seydiu, Sırbıstan ile Kosova’nın aynı devlet altında artık bir arada yaşamayacağını kaydetti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

21.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye’nin izne ihtiyacı yok

  BM çözemedi, gözler AB’de

  “Oturan Boğa” da ABD’ye isyan etti

  Rice, İncirlik üssünde konakladı

  Kolombiya'lı siyasetçiye ağır ceza

  İsrail 4 Filistinliyi öldürdü

  Kadın hastanın, kadın doktor talebine Hollanda desteği

  20 yıl sonra gelen özgürlük


 Son Dakika Haberleri