Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Toryum ve uranyum zenginiyiz

Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çoban, ‘’Türkiye’de kurulacak 6 nükleer elektrik santraline 100 yıl yetecek kadar toryum ve uranyum madenimiz var’’ dedi.

Prof. Dr. Abdullah Çoban, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin artık nükleer santral kurulmasına sıcak bakması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

‘’ABD, Türkiye’nin kullandığı elektrik enerjisinin 3 misli enerjiyi nükleer elektrik santrallerinden karşılıyor. İsviçre’nin başkenti Zürih de bile nükleer elektrik santrali var. Nükleer elektrik santrallerinin teknolojileri iyi seçilirse bir problem olmaz. Türkiye’de kurulacak 6 nükleer elektrik santraline 100 yıl yetecek kadar toryum ve uranyum madenimiz var. Santraller kurulmalı, toryum ve uranyum madenlerimiz değerlendirilmelidir.’’

TORYUM MADENİ MICIR OLARAK KULLANILIYOR

Prof. Dr. Abdullah Çoban, bazı bölgelerde toryum madeninin karayollarında mıcır olarak kullanıldığını gördüğünü de ifade ederek ‘’Karayolları ekipleri toryum madenini bilmez. Karayolu yapılırken en yakındaki uygun araziden taş ve toprak alınıyor. Bazı bölgelerde toryum madeninin mıcır olarak kullanıldığını gördüm. Bunun önüne geçilmesi için nükleer elektrik santrallerini kurmamız ve bu madeni yakıt olarak kullanmamız lâzım’’ diye konuştu.

Çoban, bazı maden cevherlerinin, içerisindeki kıymetli metallerle birlikte yurt dışına satıldığını bildirerek, ‘’krom madenini içerisindeki platinle birlikte satıyoruz. Çin, bizden aldığı krom cevherini işleyip içerisindeki platini bedavaya getiriyor. Kurşun ve çinko cevherlerinin içerisinde de altın ve gümüş var. Çin ve Kanada kurşun ve çinkoyu alıp içerisindeki altın ve gümüşü arıtıyor’’ diye konuştu.

/ KAYSERİ

22.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2008’de yatırım beklentisi

  IMF ile Niyet Mektubu’nda anlaşıldı

  TCDD’nin 2008 hedefi 81 milyon yolcu

  Toryum ve uranyum zenginiyiz

  Elektriğe zam sinyali


 Son Dakika Haberleri