Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

2008 zor geçecek

Küresel pazarlarda rekabetin daha da artması başta olmak üzere yaşanabilecek çeşitli sıkıntılar sebebiyle küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) 2008 yılında zorlanacağı bildirildi.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, yaptığı açıklamada, 2007 yılı içerisinde KOBİ’lerin çeşitli sıkıntılar yaşadığını ve bu sıkıntıları aşmayı başaranların 2008’e hazırlandığını söyledi. “2008, 2007’den daha zor geçecek” diyen Develi, özellikle dünya genelinde küresel ekonomideki gelişmelerin ve para hareketlerinin Türkiye’yi de mutlaka etkileyeceğine işaret etti. Bu sebeple KOBİ’lerin 2008’e daha ciddi hazırlanmaları gerektiğini belirten Develi, “2008 yılında küresel pazarlar daha da kızışacak. KOBİ’lerin mutlaka bir farklılık oluşturacak değişimi benimsemeleri gerekir. Küresel rekabetin getirmiş olduğu bu süreç içerisinde herkesin yaptığını, ürettiğini satmayı bir yana bırakıp, müşteri odaklı üretime yönelmek zorundalar” dedi.

Markalaşma, kurumsallaşma, AR-GE ve inovasyonun önemine işaret eden Develi, KOBİ’lerin artık yeni oluşumlara bir an önce ağırlık vermesi gerektiğini belirterek, bu gibi özelliklere sahip kurumların 2008’de önemli bir fark oluşturacaklarına da işaret etti.

HÜKÜMETTEN BEKLENTİLER

Develi, KOBİ’lerin özellikle 2007’de YTL’nin aşırı değer kazanması sebebiyle ciddî sorunların yaşandığını söyledi. Türkiye’deki temel girdilerdeki artışların, 2008’de daha önemli sorunlara yol açabileceğini ifade eden Develi, şöyle devam etti: “Enflasyonun tek haneli rakamda olmasına rağmen özellikle girdiler konusundaki artışlar, enerji ve çalışanların ücretleri gibi çeşitli nedenlerden dolayı kâr marjlarının düştüğü bir döneme gireceğiz. Döviz kurlarındaki düşüşün Türk parasını değerlendirmesi elbette ki önemli. Ancak bununla birlikte ihracatçıyı destekleyici oluşumlara 2008’de mutlaka girilmesi gerekir. Vergi oranlarının düşürülmesi verginin tabana yayılması, SSK ve çalışanlar üzerindeki vergi yüklerinin mutlaka düşürülmesi lâzım.”

Develi, SSK primleri konusunda hükümetin 2008 planları arasında “5 puanlık indirim” yapılmasının bulunduğuna işaret ederek, “Bu indirimin yılın ilk aylarında yürürlüğe girmesi gerekir. Çünkü bu indirim, KOBİ’ler üzerinde rahatlama sağlayacaktır” dedi.

/ ANKARA

25.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  2008 zor geçecek

  ‘KOBİ borsası kurulsun’

  Yurtdışı müteahhitlikte hedef aşıldı

  DHL’den çocuklara mont

  İşsizlik te çok, iş beğenmeyen de

  Ülker: Godiva’ya ortak olacağız

  16 milyar dolar yabancı sermaye geldi

  Bakan Tüzmen: Bir milyar dolar destek istiyoruz

  IMF’yle ‘İhtiyarî Stand-by’ öne çıkıyor

  Elektrik ve doğalgaz zammı kapıda

  Tüketimi azaltmak için sigaraya ÖTV zammı

  İyi komşuluk ilişkileri, sınır ticaretine yansıdı


 Son Dakika Haberleri