Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

2007 böyle geçti

Koskoca bir yılı daha geride bıraktık. Her insanın özelde yaşadıkları bir yana dünya kamuoyunu 2007 yılında meşgul eden en önemli olaylar şu şekildeydi...

Dünya basınında 2007'de

manşetlere taşınan başlıca 10 olay:

Myanmar'daki devrim: Halk tarafından desteklenen Budist rahipler, Eylül ayında Yangon'da ve diğer şehirlerde gösteriler düzenledi. 1988'den beri iktidarda bulunan askerî rejimi protesto eden göstericilerin bu eylemi rejim tarafından sert biçimde bastırıldı. BM'nin Myanmar özel temsilcisi İbrahim Gambari askerlerle ülkenin en tanınmış muhalif lideri Aung San Suu Kyi arasında diyalog kurulması için çalıştı.

Yunanistan'da yangın: Yunanistan'daki yangın da bu yıl manşetlere taşınan olaylardan biriydi. Temmuz ve Ağustos aylarında etkili olan yangınlarda 77 kişi öldü, 150 bin hektar orman ve 24 bin zeytin ağacı kül oldu.

Irak'ta kanlı saldırı: ABD'nin Irak'ı Mart 2003'te işgal etmesinin ardından artık gündelik hayatın bir parçası haline gelen saldırılardan 3 Şubat'ta Bağdat'taki Şiî mahallesinde düzenleneni de manşetlere taşındı. 130 kişinin ölümüne, 305 kişinin yaralanmasına yol açan bu saldırı, Mart 2003'ten beri ülkede düzenlenen en büyük ikinci saldırı olarak tarihe geçti.

Pakistan'da mescit baskını: Pakistan'ın başşehri İslamabad'daki Lal Mescid, dinci militanların eline geçti. 2 gün süren çatışmaların ardından 11 Temmuz'da Pakistan askerleri baskın düzenledi. Baskında 100 kadar kişi öldürüldü.

Butto'ya kanlı karşılama: Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun konvoyuna 18 Ekim'de düzenlenen saldırıda 119 kişi öldü. Eski başbakan, sürgünden dönüyordu ve ölenlerin çoğu onu karşılamaya gelen yandaşlarıydı.

Güney Asya'da sel felâketleri: Hindistan, Bangladeş ve Nepal'de yaz aylarında meydana gelen sel baskınları 28 milyon kişiyi yerlerinden etti. Dünya basınının manşetine taşınan sel baskınlarını açlık, susuzluk ve salgın hastalıklar izledi, 3 bin 200'den fazla insan öldü.

California yangınları: ABD'nin California eyaletindeki yangınlar da dünya basının manşetlerindeydi. ABD tarihinin en büyük yangınlarından biri olarak tarihe geçen yangınlar yüzünden 640 bin kişi evlerini terk etti ve 203 bin hektar alan ile bin 800 ev kül oldu.

Harry Potter'ın son macerası: İngiliz yazar J. K. Rowling'in bütün dünyada rekorlar kıran Harry Potter serisinin yedinci ve son kitabı piyasaya çıktı ve 24 saatte İngiltere'de 2,65 milyon adet, ABD'de ise 8,3 milyon adet satarak dünya rekoruna imza attı.

2007'nin en büyük 10 felâketi

Bengal Körfezi'nde tayfun

Hızı saatte 240 kilometreye ulaşan rüzgârla, 6 metreye ulaşan dev dalgaları beraberinde getiren Sidr kasırgası yılın en ölümlü kasırgalarından biri oldu ve 15 Kasım'da Bangladeş'in kıyılarını yerle bir etti. Ay sonunda 3 bin 256 kişinin cesedi bulundu ve 880 kişi de kayıplar listesine girdi. Güney Asya'da son 20 yılın en şiddetlisi olan Sidr kasırgası, 4,7 milyon kişiyi etkiledi.

Çin'de maden faciası

Çinli yetkililer, 17 Ağustos'ta 2 madende facia yaşandığını ve milyonlarca metreküp suyun bastığı madenlerden birinde 172, diğerinde ise 9 kişinin öldüğünü açıkladı.

Ganj'da gemi kazası

Himalaya'daki karların erimesi Muson yağmurlarının Hindistan'ın Bihar eyaletinde etkili olmasıyla Ganj Nehri taşarken 6 Ağustos'ta 100 kişiyi taşıyan gemi battı. Gemidekilerden 11'i yüzerek kıyıya ulaşırken, sadece tek bir ceset bulundu, diğer yolcuların cesetleri bile bulunamadı.

Peru'da deprem

Peru'da 15 Ağustos'ta Richter ölçeğine göre 7,7 büyüklüğünde, yılın en büyük depremi oldu. Canete, Pisco, Chincha ve Ica şehirlerini etkileyen depremde ölü sayısı resmî yetkililerce 595 olarak açıklandı. Kayıtlara, 318 kişi kayıp, 320 bin kişi depremzede ve 76 bin ev yıkılmış olarak geçti.

Yunanistan'da yangın

Temmuz ile Ağustos ayında aşırı sıcaklar ve kuraklığa bağlı yangınlarda Yunanistan'daki ormanlık alanlar kül oldu. 77 kişi öldü, 645 milyon avroluk hasar meydana geldi ve 150 bin hektar orman ve 24 bin zeytin ağacı yok oldu.

Brezilya'da uçak kazası

17 Temmuz'da Brezilya havayollarına ait bir A320 Airbus uçak düştü, 187 kişi öldü. Yılın en ölümlü uçak kazasında yerde ölenlerle toplam ölü sayısı 199 olarak kayıtlara geçti.

Mozambik'te silâh deposunda patlama

Aralarında birçok çocuğun bulunduğu 80 kişi, 22 Mart'ta Maputo'daki silâh deposundaki patlama yüzünden öldü. Kazada 400 kişi yaralandı. 1975 ile 1992 arasındaki iç savaştan kalma silâhlar ve bombalar bu depoda saklanıyordu.

Uganda'da trafik kazası

Bu yıl dünyada meydana gelen en ölümlü trafik kazası 26 Ağustos'ta Uganda'da meydana geldi, 57'si asker, 15 asker yakını toplam 72 kişi öldü, 40 kadar kişi yaralandı.

Vietnam'da köprü çöktü

Vietnam'da inşaat halindeki bir köprünün 26 Eylül'de çökmesiyle, şantiyede çalışan 54 işçi öldü. Yetkililer, şiddetli yağışların köprünün yapısına zarar verdiği açıklamasında bulundu.

Pakistan'da çığ felâketi

Pakistan'da 31 Mart ile 2 Nisan arasındaki çığ felâketleri en az 40 kişinin ölümüne, onlarca evin karlar altında kalmasına yol açtı.

2007'de dünyada ölen önemli kişiler:

4 Ocak: Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Marais Viljoen 91 yaşında öldü.

15 Ocak: Çin'in tarihî liderlerinden Bo Yibo 99 yaşında hayatını yitirdi.

23 Şubat: Çad Başbakanı Pascal Yoadimnadci 56 yaşında öldü.

25 Mart: Ermenistan Başbakanı Andranik Margaryan 56 yaşında öldü.

23 Nisan: Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya Federasyonu'nun ilk başkanı olan Boris Yeltsin 76 yaşında öldü.

14 Haziran: Avusturya'nın eski cumhurbaşkanlarından, BM'nin dördüncü Genel Sekreteri Kurt Waldheim 88 yaşında öldü.

18 Haziran: Kübalı eski gerilla ve ülkenin en güçlü devrimci şahsiyetlerinden biri olan, Küba lideri Fidel Castro'nun kardeşi Raul Castro'nun karısı Vilma Espin Guillois 77 yaşında öldü.

23 Haziran: Eski Afganistan kralı Muhammed Zahir Şah 92 yaşında öldü.

2 Ağustos: Angola'da bağımsızlığın mimarlarından Holden Roberto 84 yaşında öldü.

30 Eylül: Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanı Milan Jelic 51 yaşında öldü.

23 Ekim: Myanmar Başbakanı Soe Win 59 yaşında öldü.

1 Kasım: Japonya'nın Hiroşima şehrine 6 Ağustos 1945'te atom bombası atan B-29 uçağının komutanı ve pilotu Paul Tibbets 92 yaşında öldü.

20 Kasım: Zimbabve'nin eski Başbakanı Ian Smith 88 yaşında öldü.

27 Aralık: Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto 54 yaşında Ravalpindi eyaletinde uğradığı suikast sonucu öldürüldü.

01.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: 2008'de terör bitecek

  Demokrasi sınavı başarıldı

  Meclisi zorlu bir maraton bekliyor

  Gül, Talat'la ilişkileri değerlendirecek

  Helâl gıda yakında

  Araç yakmaya 10 tutuklama

  Gönüllü doktorlardan köylerde sağlık taraması

  Tarladan, okula transfer oldular

  Reformlara devam

  Bursa Valisi Harput: Basın, halkla devlet arasında bir köprü

  Başkale'de "Şafak 2008" operasyonu

  Eğitimde 75 bin yeni öğretmene ihtiyaç var

  Uslu: Toplum sorunların üstesinden gelebilir

  Yargıtay Başkanlığı seçimi 14 Ocak'ta

  Huzurevlerinde yeni yıl zammı belirlendi

  Ankara'nın araç trafiği tartışılıyor

  Bizim Radyo dinleyicisiyle buluştu!

  2007 böyle geçti

  Çocuklarda soğuk algınlığı, büyüme geriliğine yol açabilir

  Doğu'da sağlık seferberliği

  Deniz Feneri'nden Afşar'a soğuğa dayanıklı konteyner

  2008 yılında MEB 21 sınav yapacak


 Son Dakika Haberleri