Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Helâl gıda yakında

2005'ten bu yana gündemde olan 'helâl gıda' standardına sahip ürünler, 2008'in ilk aylarından itibaren raflarda yerini alacak.

Milliyet'in haberine göre, helal gıda ile ilgili olarak TSE standart hazırlama çalışmalarında son aşamaya gelirken, siyasilerden iş dünyasına, tüketici derneklerinden meslek örgütlerine kadar konunun tarafları arasında henüz bir uzlaşma sağlanamadı.

Hükümet 500 milyar dolarlık helal gıda pazarına Türkiye'nin mutlaka girmesi görüşünde. Ancak pek çok kesim bir kamu kurumunun din eksenli sertifika vermesini laikliğe uygun bulmuyor.

İşte helal gıda standardına ilişkin merak edilen soruların cevapları şöyle:

Helal gıda sertifikası nedir? Helal sertifikası ilk olarak 2004'te Malezya'da uygulanmaya başlandı. Sistemde İslâmî usullere uygun gıdaların hangi özelliklere sahip olması gerektiği belirleniyor. Etlerin kesim usullerinden gıdalardaki katkı maddeleri ve gıda servisinin yapıldığı yerlere kadar bir dizi standart hazırlanıyor. Özellikleri İslâmî kurallara uygun bulunan ürünlere helâl sertifikası veriliyor.

Hangi ülkelerde bu sertifika verililiyor? Uygulamanın bulunduğu ülkeler arasında ABD, Malezya, Singapur, Tayland, Endonezya, Filipinler, Avustralya, Yeni Zelenda, Kamboçya, Vietnam ve Brezilya Kanada, Arjantin, Güney Afrika, İngiltere, Almanya ve Fransa da yer alıyor.

*Hükümet bu uygulamayı neden başlatmak istiyor?

Hükümet, uygulamanın İslâm ülkeleriyle olan ihracatı kolaylaştıracağını ve Türkiye'nin helal gıda pazarından pay almasını sağlayacağını ifade ediyor. Ancak haram ve helal ürünlerin mezheplere göre farklılık göstermesi, üreticilere ilâve mali yük getirecek olması.

*Sertifika hangi ürünleri kapsayacak?

Sertifikanın ilk olarak gıda ürünlerine verilmesi, daha sonra lokantaların ve kozmetik ürünlerinin sertifikalandırılması öngürülüyor.

*Sertifikalandırma ne zaman başlayacak?

'Dinî Usullere Uygun Gıda Standardı' adını alması planlanan standarta ilişkin çalışmanın yeni yılın ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

*Sertifika alamak zorunlu mu?

Sertifika isteğe bağlı olacak. Ancak sertifikasız firmaların İslâmî kurallara aykırı üretim yaptığı düşünülebileceği için birçok üreticinin sertifika almak zorunda kalacağı belirtiliyor.

*Sertifikalandırmada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın rolü ne olacak?

Diyanet, TSE'ye teknik çalışmalarda destek verecek. Sertifikalandırma ve denetleme sürecinde bir danışma birimi gibi görev yapacak.

Helâl gıdada hangi

kriterler dikkate alınacak?

Gıda ürünlerinin İslâmî kurallara göre yasak olan unsurlardan arındırılmış yerlerde, uygun cihazlarda hazırlanması, taşınması ve depolanması zorunluluğu bulunacak. Bir etin helâl olabilmesi için kesimde çalışacak elemanların inançlı olması, kesimin Allah adına yapılması gerekiyor. Ölmüş, boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, yırtıcı hayvanlarca öldürülmüş hayvanlar ve domuz İslâm dinince haram.

/ İSTANBUL

01.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gül: 2008'de terör bitecek

  Demokrasi sınavı başarıldı

  Meclisi zorlu bir maraton bekliyor

  Gül, Talat'la ilişkileri değerlendirecek

  Helâl gıda yakında

  Araç yakmaya 10 tutuklama

  Gönüllü doktorlardan köylerde sağlık taraması

  Tarladan, okula transfer oldular

  Reformlara devam

  Bursa Valisi Harput: Basın, halkla devlet arasında bir köprü

  Başkale'de "Şafak 2008" operasyonu

  Eğitimde 75 bin yeni öğretmene ihtiyaç var

  Uslu: Toplum sorunların üstesinden gelebilir

  Yargıtay Başkanlığı seçimi 14 Ocak'ta

  Huzurevlerinde yeni yıl zammı belirlendi

  Ankara'nın araç trafiği tartışılıyor

  Bizim Radyo dinleyicisiyle buluştu!

  2007 böyle geçti

  Çocuklarda soğuk algınlığı, büyüme geriliğine yol açabilir

  Doğu'da sağlık seferberliği

  Deniz Feneri'nden Afşar'a soğuğa dayanıklı konteyner

  2008 yılında MEB 21 sınav yapacak


 Son Dakika Haberleri