Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Musluğundan medeniyet akan çeşmeler

Kuveyt Türk' ün Kültür mirasımıza sahip çıkma" misyonu ile yürüttüğü ikinci projesi; "Kaybolan Çeşmeler" kataloğu tanıtım toplantısına Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Eminönü Belediyesi, İSKİ Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Saraylar Daire Başkanlığı yetkilileri ve aralarında Sanat Tarihi Profesörü Prof. Dr. Oktay Aslanapa, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da bulunduğu birçok akademisyen katıldı.

Toplantı, hoş geldiniz ve ardından Prof. Dr. Oktay Aslanapa'nın çeşmelerin tarihçesiyle ilgili olarak yaptığı konuşması ile açıldı.

Toplantıda konuşan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, kültür ve medeniyetimizin önemli sembollerinden olan çeşmelerimizin hayata tutundurulması ve gelecek nesle şahit olarak bırakılması için kurum olarak duydukları sorumluluğun altını çizerek,

"Toplumsal sorumluluk bilincimiz, içinde yaşadığımız kültür mirasına sahip çıkılması gibi önemli bir sorumluluğu da sırtımıza yüklemiştir. Severek ve gönüllü olarak yüklendiğimiz bu sorumluluk sayesinde, ara sıra zaman tüneline ışık çakarak gözümüze yansıyanları şimdiki ve yeni nesle taşıyarak zamana not düşmeye çalışıyoruz" dedi ve bu şevk ve heyecanla, kültür ve sosyal muhtvalı benzer projelere ara vermeden devam edeceklerini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, yaptığı konuşmada suyun medeniyetler üzerindeki etkisinden bahsetti. Bizans ve Osmanlı gibi bir medeniyetler silsilesinden geldiğimizin altını çizen Günay, "Kaybolan Çeşmeler" ismini hatırlatarak, "Çeşme nasıl kaybolur?" diye sordu ve bu ismi bir uyarı olarak aldığını belirtti.

"Kaybolan Çeşmeler" kataloğu, geçmişten miras kalan, gözümüze iliştiğinde hüzünle iç geçirdiğimiz şehrimizin ve mahallemizin tam ortasındaki medeniyetimizin dilsiz şahitleri; kaybolan çeşmelerimizin yaşatılması adına, bütün ilgilileri duyarlı olmaya çağıran bir belgesel çalışma niteliğinde.

Sultanahmet'den Üsküdar'a, Fatih'ten, Beşiktaş'a, Eğrikapı'dan, Kadırga'ya kadar, hemen her semtte, Valide Sultan'ların, ağaların, hanların, paşaların şanı, şerefi, sevap ve zekâtı olan çeşmelerin zengin görsellerinin ve tarihçelerinin yer aldığı katalogda, Roma'dan, Bizans ve Osmanlı'dan günümüze kadarki süreçte, İstanbul'un, en eski su yapılarını ve hayranlık uyandıran devasa kanallarını barındıran tarihî dokusuna da yer verilmiş.

Katalogda ayrıca, suyla gelen mimarî kültürün bir parçası olan çeşme ve sebillerin, İstanbul'da yaşamış ve görev yapmış birçok devlet adamı ve ileri gelenin sosyal, ekonomik ve siyasî güçlerinin göstergesi olarak inşa edildiği ve san'atının inceliklerini ve hünerlerini sergilemek isteyen banilerin şan ve şeref uğruna adeta yarış içine girerek bu eserleri bir san'at şaheserine dönüştürdüklerine de yer veriliyor.

Kuveyt Türk, geçtiğimiz yıl Azapkapı'daki "Saliha Sultan Sebil ve Çeşmesi"ni aslına uygun olarak restore ederek hayata geçirilmesine sağladığı katkıyı, bu yıl da Bursa' da "Kozahan Şadırvan" nın restorasyonu ile sürdürüyor.

Deteylı bilgi için:

CPR İLETİŞİM HİZMETLERİ

Ihlamur Yolu Can Apt. No: 11 Kat: 3 Da: 4 Nişantaşı -İstanbul

t: 0(212) 246 20 12 (pbx)

f: 0(212) 246 26 72 e-mail: [email protected]

web: ww.cpr.com.tr

Kültür Sanat Servisi

04.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Musluğundan medeniyet akan çeşmeler

  Sema ehil ellere bırakılsın

  Antalyalı okuyucularımız buluştu

  "Taze Kâğıt İşler" sergisi


 Son Dakika Haberleri