Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Hububat beklenenden çok değerlendi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, ''Kuraklık rekolteyi düşürdü, hububat ürünleri beklenenden çok değerlendi'' dedi.

Çelik, 2007 yılını, küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklığın tarımsal üretimi ciddi anlamda olumsuz etkilediği bir yıl olarak hatırlayacaklarını söyledi.

Hububat ürünleri üretiminde yaşanan düşüşün, bu ürünlerin fiyatlarının artmasına yol açtığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu: ''Borsamızda hasattan hemen sonra kilogramı 0,26-0,28 YTL'den işlem gören arpanın fiyatı 0,55 YTL'ye kadar yükseldi. Beklenmeyen bu fiyat artışı ister istemez geçimini hayvancılıkla sağlayanlar başta olmak üzere toplumun bazı kesimlerinin sıkıntı yaşamasına sebeb oldu. Benzer fiyat artışı buğdayda da yaşandı. Makarnalık buğdayın fiyatı 0,35 YTL düzeyinden 0,74, ekmeklik buğdayın fiyatı 0,30 YTL düzeyinden 0,55 YTL düzeyine kadar yükseldi.''

Çelik, hububat ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışların Türkiye'ye özgü olmadığını, fiyat artışlarının dünya piyasalarında da yaşandığını vurguladı.

Ömer Çelik, dünya piyasalarında buğday fiyatlarının artmasında, üretimdeki düşüşün yanı sıra pirinçle beslenen Çinlilerin buğday ürünlerine ilgisinin artmasının da payının olduğunu ifade etti.

Kuraklık ve fiyat artışlarının borsalarındaki işlemlere de yansıdığını ifade eden Çelik, ''Kuraklık nedeniyle geçen yıl önceki yıla göre borsamızda daha az miktarda tarımsal ürün el değiştirdi. Yani borsamızın işlem hacmi ürün miktarı bazında düşüş gösterdi'' diye konuştu.

Çelik, kuraklık ve beklenmeyen fiyat artışlarının, Türkiye'de tarımsal üretimin planlı ve programlı yapılmasının ne kadar çok önemli olduğunu gözler önüne serdiğini sözlerine ekledi.

/ GAZİANTEP

05.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asgarî ücretli simite muhtaç

  OECD'nin enflasyon şampiyonuyuz

  Enflasyon hedefin iki katını aştı

  KDV indirimi zamların gölgesinde kaldı

  50.9 milyar dolar dış borç geri ödenecek

  Tüketicilerin bankalara borcu artıyor

  MB: Zam etkilese de enflasyon düşer

  Hububat beklenenden çok değerlendi

  Petrolün, Türkiye ekonomisine faturası yüksek olacak

  Tarımda kuraklığın maliyeti 5 milyar YTL


 Son Dakika Haberleri