Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Petrolün, Türkiye ekonomisine faturası yüksek olacak

Uluslararası piyasalarda varili 100 doları gören ham petrolün, Türkiye ekonomisine faturasının yüksek olması bekleniyor.

Yatırım bankaları, Türkiye için 2008 yılında ortalama 65 dolara göre yaptıkları petrol faturası hesabını, uluslararası piyasalarda petrolün 100 doları görmesi sebebiyle, ortalama 80 dolara yükselttiler. Yatırım bankaları, Türkiye'nin, genel makro hedeflerinde henüz topyekûn ve yüksek oranlı bir revizeye gerek olmadığını vurgularken, petrolün ortalama varil fiyatının 80 dolar olmasıyla, Türkiye'nin, 2007'de 35 milyar dolara ulaşan enerji ithalat faturasının, 2008 yılında 40 milyar doları aşacağını vurguluyorlar.

CARİ AÇIK, ENFLASYON VE

BÜYÜMEYİ DE OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Bu arada Türkiye'nin enerji faturasının yükselmesi, dış ticaret açığından cari açığa, enflasyondan yatırım ve büyümeye kadar bir dizi olumsuz etkide bulunacak. Ham petrol fiyatlarındaki ortalama 1 dolarlık artışın, Türkiye'nin Cari Açığını 350 milyon dolar artıracağı vurgulanıyor. Ham petrol fiyatındaki 1 dolarlık artışın Türkiye'ye faturası ise ortalama 200 milyon dolar olurken, bu fiyat artışının, diğer enerji ürünleri fiyatlarına toplam etkisi ise 500 milyon doları geçiyor. Petrol fiyatlarındaki rekor yükselişin, yıllık TÜFE'ye ortalama etkisinin de en az 2 puan olabileceği vurgulanıyor. Enflasyon üzerinde kuraklık sebebiyle bir baskı olduğuna işaret eden yatırım bankası uzmanları, petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında yaşanacak artışların, enflasyonunu daha da yükselteceğini belirtiyor. Türkiye, toplam enerji ihtiyacının yüzde 70'ini, petrol ihtiyacının da yüzde 90'dan fazlasını ithalat ile karşılıyor.

/ LONDRA/ANKARA

05.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asgarî ücretli simite muhtaç

  OECD'nin enflasyon şampiyonuyuz

  Enflasyon hedefin iki katını aştı

  KDV indirimi zamların gölgesinde kaldı

  50.9 milyar dolar dış borç geri ödenecek

  Tüketicilerin bankalara borcu artıyor

  MB: Zam etkilese de enflasyon düşer

  Hububat beklenenden çok değerlendi

  Petrolün, Türkiye ekonomisine faturası yüksek olacak

  Tarımda kuraklığın maliyeti 5 milyar YTL


 Son Dakika Haberleri