Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Zamlara emekli tepkisi

ürkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, işçi emeklilerinin aylıklarına, 2008 yılında ilk 6 ay için yüzde 2 ve ikinci 6 ay için gerçekleşen 6 aylık enflasyon oranında zam yapılması kararının beklentilerinin çok uzağında kaldığını ifade etti. Kurnaz, "Bu zam günlük 35 YKr'ye denk geliyor. Günde bir simit almaya bile yetmiyor" dedi.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) tarafından yapılan çalışmaya göre, emekli aylıklarına Ocak ayında yapılan zamla taban emekli aylığı SSK emeklileri için 558,41 YTL'ye yükselecek.

TİED tarafında yapılan çalışmada, 5724 sayılı 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca, bu aydan itibaren Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kapsamındaki emeklilerinin aylıklarına yüzde 2 zam yapılacağı belirtildi.

Çalışmada, söz konusu hüküm uyarınca memur emeklilerine yüzde 2'lik zammın yanı sıra 2007 yılının ikinci yarısında yapılan zammın gerçekleşen enflasyonun gerisinde kalmasından dolayı yüzde 0,35 oranında enflasyon farkı verileceğini ifade edildi. Çalışmada, BAĞ-KUR ve SSK emeklileri açısından ise enflasyon farkından doğan bir alacağın söz konusu olmadığı kaydedildi.

ZAM MERHEM OLMUYOR

TİED Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, konuyla ilgili açıklamasında, işçi emeklilerinin aylıklarına, 2008 yılında ilk 6 ay için yüzde 2 ve ikinci 6 ay için gerçekleşen 6 aylık enflasyon oranında zam yapılması kararının beklentilerinin çok uzağında kaldığını ifade etti.

İşçi emeklilerinin taban aylıklarına bu ay yapılacak zammın aylık 10,44 YTL'ye karşılık geldiğini belirten Kurnaz, ''Bu zam günlük 35 YKr'ye denk geliyor. Günde bir simit almaya bile yetmiyor'' dedi. Kurnaz, açıklamasında şunları kaydetti:

''Alım gücümüz sürekli eriyor. Mutfak enflasyonuna yetişemez hale geldik. Yüzdeli zamların bizim yaramıza merhem olmadığını defalarca ifade ettik ama ne yazık ki sesimizi kimseye duyuramadık. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, tabandan aylık alan bir işçi emeklisinin eline kaldırılan vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 4'lük ek ödemede dahil olmak üzere tam olarak 558.41 YTL aylık geçecek. Bu rakam Aralık 2007 itibariyle belirlenen açlık sınırının 130 YTL altında kalmaktadır. Yani açlık sınırını bile karşılamamaktadır.''

Kurnaz, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların, vergilere uygulanan artışların işçi emeklilerine yapılan yüzde 2 oranındaki zammı ellerine geçmeden aldığını savunarak, ''Kaşıkla verip kepçeyle geri almak deyimi tam da bu yapılanlara uygun düşmektedir'' görüşünü dile getirdi.

Sosyal güvenlikte tek çatı sistemi ile emeklilerin aylıklarında da bir standarda gidileceğini uman emeklilerin hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Kurnaz, ''Tabandan aylık alan bir memur emeklisi 1 Ocak 2008 itibariyle 731,38 YTL aylık alacakken işçi emeklisi taban aylığı bunun tam olarak 172,97 YTL altında olacaktır. Bu rakam son 5 yılın tarihi rekoru olmaktadır. Yani emekli aylıkları arasındaki makas korkunç bir hızla açılmaktadır'' diye konuştu.

/ ANKARA

06.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Zamlara emekli tepkisi

  Tekstilde AB'nin tedarik merkeziyiz

  Motorine 3 Ykr zam

  2008 zor yıl olmaya aday

  EXPO'ya bir destek daha

  İGDAŞ'ın hedefi, 4 milyon abone


 Son Dakika Haberleri