Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Obama arayı açtı

ABD'de başkanlık yarısında önemli bir aşamayı oluşturacak New Hampshire eyaletinde yarın gerçekleşecek önseçim öncesinde yapılan son anketlerde, Demokrat Parti'de siyah senatör Barack Obama, iddialı aday Hillary Clinton'in açık farkla önüne geçti.

USA Today gazetesiyle Gallup kuruluşunun yayımlanan ortak anketinde, Obama'nın yüzde 41, senatör Clinton'ın da yüzde 28 oranında destek aldığı belirtildi.

CNN ile yerel WMUR televizyonunun anketine göre de Obama, Clinton önünde yüzde 29'a karşı yüzde 39'luk bir üstünlük sağladı.

Rasmussen kuruluşunun anketinde de, Obama'nın yüzde 39, Clinton'ın yüzde 27 destek aldığı kaydedildi.

ABD'de Lowa eyaletinde geçen Perşembe yapılan ilk ön seçimde Demokrat Parti'de Obama zafer kazanırken, Clinton ise bir başka aday John Edwards'ın da ardından ancak üçüncü sırada yer alabilmişti. Cumhuriyetçi Parti'de ise anketlere göre, New Hampshire eyaleti ön seçimi, senatör John McCain ile eski vali Mitt Romney arasında çekişmeye sahne olacak. USA Today-Gallup anketinde McCain'e yüzde 34, Romney'e de yüzde 30 oranında destek verildiği bildirildi. Aynı ankete göre, Cumhuriyetçi Parti'de Lowa ön seçiminin galibi, muhafazakar ve dindar kanadın adayı eski vaiz Mike Huckabee, açık farkla üçüncü sırada yer aldı.

/ WASHINGTON

08.01.2008


 

Bush "ümit ideolojisi" sunacakmış

Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, "El Kaide'nin şiddet ve ölümden başka hiçbir şey vermediğini" belirterek, Bush'un yapacağı Ortadoğu turunun "ümit ideolojisi sunmaya yönelik" olduğunu kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, Orta Doğu ve Körfez ülkeleri turuna başlayacak ABD Başkanı George Bush'u "bombalar ve bomba yüklü araçlarla" karşılamaları için mensuplarına çağrıda bulunan El Kaide terör örgütünün bu tehdidiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "El Kaide'nin şiddet ve ölümden başka hiçbir şey vermediğini" belirterek, Bush'un Orta Doğu turunun "ümit ideolojisi sunmaya yönelik" olduğunu kaydetti. El Kaide terör örgütü, internet sitesinden mensuplarına yaptığı çağrıda, çarşamba Orta Doğu ve Körfez ülkeleri turuna başlayacak ABD Başkanı George W. Bush'u "bombalar ve bomba yüklü araçlarla" karşılamalarını istemişti. İlk kez İsrail'i, Amerikan Başkanı olarak ziyaret edecek ve Batı Şeria'ya ilk ziyaretini yapacak ABD Başkanı Bush, çarşamba günü başlayacağı Orta Doğu turu sırasında Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır'a uğrayacak. Amerikan Başkanı 16 Ocak'ta Washington'a dönecek.

/ WASHINGTON

08.01.2008


 

İsrail, Bush'a İran dosyası sunacak

İsrail, Ortadoğu ülkelerine düzenleyeceği turun ilk durağı olan Kudüs'te, Bush'a, İran'la ilgili bir dosya sunacak.

srail'in Yedioth Ahranot gazetesi, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, Bush'a, İran'ın nükleer programıyla ilgili İsrail'in değerlendirmelerini aktaracağını belirtirken, İsrail'in elinde, İran'ın nükleer silâh geliştirme çalışmalarını durdurduğuna ilişkin son ABD istihbarat raporlarınkinden çok farklı bilgi olmadığını yazdı.

/ KUDÜS

08.01.2008


 

Hamas: Ziyaret İran'la ilgili

Hamas, ABD Başkanı George Bush'un Orta Doğu ziyaretinin, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecini ilerletmek yerine İran konusuna odaklanacağını öne sürdü.

Hamas'ın Şam'daki liderlerinden siyasî büro başkan yardımcısı Musa Ebu Marzuk, Associated Press Ajansına verdiği demeçte, "Bush'un gözleri, Arap-İsrail barış sürecinden ziyade İran'ı işaret ediyor" diye konuştu. Bush'un aklının Filistin sorununda değil İran'da olduğunu ileri süren Ebu Marzuk, İsrail-Filistin sorunuyla ilgili olarak da "Bush, barış konusunda samimiyse İsrail'e baskı yapmalı" dedi.

/ ŞAM

08.01.2008


 

Olmert ve Abbas bir araya gelecek

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, ABD Başkanı George Bush'un Çarşamba günü başlayacak bölge ziyareti öncesinde Kudüs'te bir kez daha bir araya gelmeleri bekleniyor.

Filistin Yönetimi Başgörüşmecisi Saib Erekat, Abbas'ın, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde artan İsrail saldırıları, baskınlar ve yerleşimlerle ilgili sorunlar sebebiyle İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile acil toplantı yapmayı gerekli bulduğunu belirtti.

/ KUDÜS

08.01.2008


 

Pakistan: Yabancılar güçlere izin vermeyiz

Amerika'nın askeri güçlerinin Pakistan'da operasyonuna izin verilmesinin planladığına yönelik The New York Times gazetesi'nde çıkan habere Pakistan tepki gösterdi.

İslamabad, yabancı güçlerin, topraklarında askerî bir operasyon yapmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Gazete, Amerikalı yetkililerin, El Kaide ve Taliban'ın Pakistan'ı istikrarlaştırmayı amaçladıklarına yönelik istihbarat raporlarından endişe duyduklarını yazdı. Pakistanlı askerî ve siyasî yetkililer, habere tepki gösterirken İslamabad'ın böyle bir operasyona izin vermeyeceğini vurguladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Sadık, "Pakistan'ın terörle mücadeledeki duruşu çok net. Bu ülkede bir operasyon yapılacaksa bunu biz yaparız. Yabancı güçlere izin vermeyiz. Bunu en üstdüzeyden bildirdik" şeklinde konuştu. Askerî sözcüsü Tümgeneral Vahid Arşad da haberi yalanlarken bir Amerikan operasyonuna izin vermediklerini kaydetti.

/ İSLAMABAD

08.01.2008


 

Tahrikçi piskoposa tepki yağıyor

Radikal Müslümanların İngiltere'de bazı bölgeleri Hristiyanlar ve diğer dinlerin mensupları için ''yasak bölge'' haline getirdiğini öne süren Rochester Piskoposu Michael Nazır Ali'ye kınamalar yağıyor.

Muhafazakar parti bölge Dışişleri Bakanı Wililam Hague, Piskopos Nazır Ali'nin değerlendirmelerini ''son derece keskin ifadeler'' olarak değerlendirirken, Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg ise piskoposun sözlerini ''aşırı tahrik edici'' bulduğunu bildirdi. İngiltere'de yaşayan Müslümanları temsil eden önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Ramazan Vakfı adına konuşan Muhammed Şefik de Piskopos Nazır Ali'nin Müslümanlara karşı nefreti körüklediğini ve istifa etmesi gerektiğini söyledi.

/ LONDRA

08.01.2008


 

Irak'ta intihar saldırısı

rak'ın başşehri Bağdat'ın kuzeyinde düzenlenen intihar saldırısında en az 7 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı bildirildi.

Bir hastane yetkilisi ve görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, saldırı Sünni camileri ve türbelerinden sorumlu bir resmî kurumun, başşehrin Azamiye semtindeki bürosunun girişinde düzenlendi. Ölenler arasında yerel bir silâhlı grubun liderinin bulunduğu da belirtildi. İntihar saldırısının ardından aynı noktada yol kenarına yerleştirilmiş bir başka bombanın da patlatıldığı ve ölü sayısının daha yüksek olduğu da gelen bilgiler arasında. Son olarak bir polis yetkilisi ikili saldırıda ölenlerin sayısını 14 olarak açıkladı.

/ BAĞDAT

08.01.2008


 

Sinyora'dan Arap liderlere teşekkür

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'nın, Lübnan'da siyasî krize yol açan cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair çözüm bulmaya çalışan Arap liderleri arayarak teşekkür ettiği bildirildi.

Fuad Sinyora'nın makamından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan Başbakanının, Suudi Arabistan ve Mısır liderleri ile diğer Arap yetkililerle görüştüğü ve krize çözüm bulunmasına yardımcı oldukları için teşekkür ettiği belirtildi. Açıklamada, Sinyora'nın, Lübnanlı hükümet taraftarı yetkilileri de aradığı ve onlardan da Arap planına destek vermelerini istediği, ayrıca bu planı "Lübnan'daki krizin çözümü yolunda büyük bir gelişme" olarak tanımladığı belirtildi.

/ KAHİRE

08.01.2008


 

Kenya'da şiddetin bilançosu: 600 ölü

Kenya'da tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerinden sonra çıkan şiddet olaylarında 600 kişinin öldüğü bildirildi.

Özel Programlar Bakanlığından yapılan açıklamada, şiddet olayları sebebiyle 255 bin kişinin de yerlerinden olduğu belirtildi. Bu rakamların, ayaklanmalardan ve protestolardan en çok etkilenen bölgeleri ziyaret eden ve hükümet tarafından insani kuruluşlardan oluşturulan bir özel komisyon tarafından saptandığı belirtildi.

/ NAİROBİ

08.01.2008


 

Irak'ta büyük yangın

Irak'ın en büyük petrol rafinerisinde bir depoda meydana gelen patlamadan sonra çıkan yangında en az 1 kişi öldü, 36 kişi de yaralandı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir mühendis, 5 milyon litre mazot bulunan depoda meydana gelen patlamadan sonra çıkan yangının yayılmakta olduğunu söyledi. Başka bir mühendis ise yangına teknik bir arızanın yol açtığını söyledi. Yangını kontrol altına alma çabaları devam ederken, olay yerindeki bir Reuters kameramanı, en az bir ceset gördüğünü, 36 kişide yanık yaraları bulunduğunu bildirdi.

/ BEYCİ

08.01.2008


 

Amerikalı evsizlere Müslüman desteği

Amerika'da 'Müslümanlar Açlığa Karşı' isimli gönüllü organizasyon, Amerikalı evsizlere sıcak yemek dağıttı.

"Arka Bahçemizdeki Açlığa Karşı Savaş" kampanyasına imza atan 20 gönüllü, Hackensack kasabasında evsizlere sıcak çorba dağıttı. Organizasyon yetkilisi Zamir Hassan, "Yoksula yardım etmek İslam dinin en temel anlayışlarından. Hafızalarda kalacak güzel bir çalışma oldu." dedi.

/ NEWJERSEY

08.01.2008


 

Tokyo'da taksilerde sigara yasağı başladı

Japonya'nın başşehri Tokyo'daki iki büyük taksi derneği, bugünden itibaren taksilerde sigara içme yasağı uygulamaya başladı.

34 bin taksinin bağlı bulunduğu Tokyo Taksi Derneği ile 17 bin 500 taksisi bulunan Tokyo Bağımsız Taksi Derneğinin, birlikte başşehir taksilerinin yüzde 95'den fazlasını çalıştırdığı bildirildi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, yaklaşık 3 bin kadar bağımsız takside de yakında sigara içme yasağının başlayacağını belirtti. Tokyo'daki taksilerde de sigara yasağının uygulanmaya başlanması ile Japonya'nın 47 ilinden 15'inde yasak geçerli oldu.

/ TOKYO

08.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri