Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İran vanayı kapattı

Son iki yıldır her kış yaşanan manzara verilen sözlere rağmen tekrarlandı ve İran Türkiye'ye verdiği gazı tamamen kesti. Rusya'nın gönderdiği gazda da azalma oldu. BOTAŞ yönetimi açığı kapatmaya çalışıyor.

Kurban Bayramı'ndan bu yana Türkiye'ye verdiği gazı azaltan İran yapılan görüşmelere rağmen geri adım atmadı ve dün itibarıyla gazı tamamen kesti. Bu durum doğalgaz anlaşması için bir haftadır İran'da bulunan Enerji Bakanlığı Müsteşarı Başkanlığı'ndaki heyete rağmen yaşandı.

Silivri doğalgaz deposunun açığı kapatmaya ne kadar yettiği konusunda net bir cevap yok. İran geçen yıllarda da kış aylarında Türkiye'ye verdiği gazı kesmişti. Ancak gaz deposu olmadığı için açık Rusya'dan karşılanmaya çalışılmıştı. Sıkıntının konutlara yansımaması için de BOTAŞ otoprodüktör tesisleri ve organize sanayi bölgelerine verdiği gazı bir süre kesmişti.

RUS GAZINDA DA AZALMA VAR

Enerji Bakanı Hilmi Güler de önceki gün yaptığı açıklamada, 10 günden bu yana aşırı soğuklar sebebiyle İran'dan gelen gazda önemli miktarda azalma olduğunu, Rusya'nın Ukrayna üzerinden verdiği gazda da düşüşler yaşandığını söyledi.

Güler, İranlı bakan ve müsteşarla konuyu görüştüklerini belirterek, "Artık konuyu devreye girerek Rus Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'la görüşmesi için sayın Başbakanımıza ileteceğim" diye konuştu.

/ ANKARA

08.01.2008


 

Artık sürpriz istemiyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanlığı'nın finansal kiralamaya (leasing) konu olan malların KDV'sini yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılmasının büyüme ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini belirterek, ''Gece yatarken, sabaha nasıl bir sürprizle uyanacağımız konusunda endişeler taşımayalım'' dedi.

KDV artışının leasing sektörü yanında sanayiyi de olumsuz etkileyeceğini ve özel sektör yatırımlarına darbe vuracağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, söz konusu kararın, büyüme ve yatırım beklentilerini de olumsuz yönde etkileyeceğini vurguladı.

Kararın eleştirilmesi gereken asıl yönünün ise alınma şekli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, pek çok sektörü doğrudan etkileyecek bu denli önemli bir kararın, ilgili (kamu ve özel) kurumlara haber dahi verilmeden alındığını kaydetti. Türkiye'nin bir taraftan milyonlarca lira harcayarak Yatırım Destek Ajansı kurduğunu ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını çekmeye çalıştığını belirten Hisarcıklıoğlu, oysa yatırımcının kararını etkileyenin tanıtım ve reklâmdan önce, sunulan iş ortamı olduğuna dikkat çekti.

Hisarcıklıoğlu, ''Aynı ortamı sunmaya çalıştığımız rakip ülkelerde böylesine önemli vergi değişiklikleri, yürürlüğe girmeden çok önceden ve diyalog içinde alınmaktadır. Türk iş camiası olarak bir talebimiz var, bizde de artık, kurallar olsun, kurallar herkese eşit uygulansın ve kuralların nasıl değişeceği de kurallara bağlı olsun. Gece yatarken, sabaha nasıl bir sürprizle uyanacağımız konusunda endişeler taşımayalım'' dedi.

/ ANKARA

08.01.2008


 

Zamların faturası yine halka

Haber-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, "elektriğe ve doğalgaza yapılan zam yüzünden maliyetlerin yükseleceği, tüm sanayi ürünlerinin pahalılaşacağı ve faturanın yine halka çıkacağı" bildirildi.

Haber-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, ''elektriğe ve doğal gaza yapılan zam yüzünden maliyetlerin yükseleceği, bütün sanayi ürünlerinin pahalılaşacağı ve faturanın yine halka çıkacağı'' savunuldu. Açıklamada, hükümetin, emekçilere verdiği zammın 2, 2 buçuk katını elektrik ve doğal gaz zamlarıyla geri aldığı iddia edildi.

Elektriğe yüzde 15, doğal gaza ise yüzde 10 zam yapıldığı hatırlatılan açıklamada, zamların vatandaşa yansımasının ise daha fazla olduğu kaydedildi. Açıklamada, hükümetin zamlarının ardından şehir içi ulaşıma da zam yapıldığı belirtilerek, ''Zam fırtınası başladı'' denildi.

AKP hükümetinin iktidara geldiğinden bu yana emekçilerin ücretlerine zam yaparken gerçekleşen enflasyonu değil, hedeflenen enflasyon oranlarını temel aldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''İktidara geldiğinden bu yana IMF talimatlarını uygulayan AKP, halkı yokluğa, yoksulluğa mahkûm etti. Elektriğe ve doğal gaza yapılan zam yüzünden yine maliyetler yükselecek, tüm sanayi ürünleri pahalılaşacak ve fatura yine halka çıkacaktır. Bu zamlar yüzünden işsizlik ve yoksulluk daha da artacaktır. Türkiye, dışa bağımlı, ülkeyi borç batağına ve çıkmaza sürükleyen yanlış bir enerji politikasına kurban edilmiştir. Hükümet zamları geri almalı, yanlış enerji politikalarını terk etmelidir.''

/ ANKARA

08.01.2008


 

En düşük memur maaşı 959 YTL

Memur maaşlarında, 2007 için verilen enflasyon farkı, Ocak zammı ve yılbaşında devreye giren asgarî geçim indirimi ile birlikte, yüzde 4,1 ile yüzde 13,7 arasında artış meydana gelecek.

Buna göre Aralıkta aile ve çocuk yardımı dahil maaşı 861 YTL olan 14'ün 2'sindeki bir devlet memurunun cebine bu ay 977 YTL girecek. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 2007'nin 2. yarısında enflasyonun yüzde 4'ü aşması nedeniyle ortaya çıkan yüzde 0,35'lik enflasyon zammı çerçevesinde memur maaş katsayısının bu yılın ilk yarısı için 0,49486, taban aylık katsayısının 0,65283, yan ödeme katsayısının da 0,01569 olarak tesbit edilmesinin ardından, memur maaş cetvelleri de yeniden düzenlendi. Böylelikle enflasyon ve 2008 Bütçesindeki Ocak ayı zammının yanı sıra 1 Ocakta uygulamaya giren asgarî geçim indirimi, maaşlarda yüzde 13,7'ye varan oranlarda artış sağlayacak. Yeni düzenlemeler, 14'ün 2'sindeki bir memura yüzde 13,5 , 13'ün 3'ündeki bir hizmetliye de yüzde 13,7 oranında maaş zammı olarak yansıyacak.

/ ANKARA

08.01.2008


 

Dar gelirli sıkıntıya girdi

Tüketici Derneği (TÜKEDER) Başkanı Necati Yentürk, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların dar gelirli insanları sıkıntıya soktuğunu söyledi.

KDV indirimlerini fiyata yansıtılmadığından da şikâyet eden Yentürk, "KDV indirimi çok olumlu bir gelişme; ancak işyerlerinin bu indirimleri vatandaşa yansıtmaması hoş olmayan bir durumdur" dedi.

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların dar gelirli insanları sıkıntıya soktuğunu dile getiren Yentürk, "Bir süredir ertelenen zamlar yeni yılla birlikte adeta bonbardıman şeklinde arka arkaya geldi. Asgarî ücret yüzde 4 civarında artrırılırken elektrik fiyatındaki artış yüzde 15'i geçmiştir. Ekonominin temel girdilerinden olan elektrik ve doğalgaza yapılan zamların hizmet ve üretim sektöründeki fiyatları etkilemesi kaçınılmazdır. Başta ulaşım olmak üzere birçok hizmet zamlanmıştır. Zam yağmuru sadece elektrik ve doğalgazla sınırlı kalmadı, harçlar da büyük miktarlarda artmıştır. Yoksulluk salt aileleri ilgilendiren bir konu değildir. Bireyssel yoksulluk ülkenin geleceğini de etkiler. Bu sebeple hükümetin insanımızın alım gücünün düştüğü ortamlarda yeni tedbirlerle yoksulluk sınırının altında yaşayan insanlara nefes alacak bir alan oluşturması zorunludur." diye konuştu.

/ BURSA

08.01.2008


 

2007'de ihracatın yarısı 10 ülkeye

Türkiye, TİM verilerine göre geçen yıl 105 milyar 925 milyon 486 bin doları bulan ihracatının 56 milyar 889 milyon 728 bin dolarını, 10 ülkeye yaptı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2007'de en fazla ihracat, 11,9 milyar dolar ile Almanya'ya yapıldı. Bu ülkenin ihracattaki payı ise yüzde 11,26 oldu. Geçen yıl ihracatta Almanya'yı 8,4 milyar dolar ile İngiltere, 7,5 milyar dolar ile İtalya izledi. Fransa, Türkiye'nin ihracatında dördüncü sırada yer alırken, bu ülkeye 5,9 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Rusya'ya yapılan ihracat, 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ihracattan yüzde 4,41 pay alan İspanya'ya 4,7 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. ABD 3,9 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ilk 10 ülke içinde yer alırken, Romanya'ya 3,7 milyar dolarlık, Hollanda'ya 3 milyar dolarlık, BAE'ye de 2,9 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

/ ANKARA

08.01.2008


 

TCDD, özel sektöre açılıyor

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), yatırımlarında özel sektörden destek istedi. TCDD; hızlı tren, demiryolu yapımı, mevcut hatların yenilenmesi, yeni merkezlerde lojistik köylerin inşası ile garların alışveriş merkezi şeklinde inşası ve işletilmesi için özel sektöre davet yolladı.

Hızlı tren, Marmaray gibi Türkiye'nin önemli projelerine imza atan TCDD, yatırımlarına özel sektörü dahil etmek için harekete geçti. Bunun içinde, garanti olarak TCDD'ye ayrılan bin 672 milyon YTL'lik ödeneği gösterdi.

Yatırımlarına YİD modeli ile devam etmeyi planlayan TCDD, ilk olarak özel sektöre projeleri hakkında bilgi verdi. TCDD, Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya hızlı tren projeleri ile yapımı planlanan Burdur/Isparta-Antalya, Konya-Antalya, Bursa-Osmaneli Hızlı Tren Projesi, Trabzon-Erzincan/Erzurum, Konya-Mersin projeleri ile yatırımcıların pazarda ilk olma avantajlarını kullanabileceğine dikkat çekti.

Özel sektör için cazip projeler

TCDD, İstanbul Halkalı, İzmit Köseköy, Balıkesir Gökköy, Eskişehir Hasanbey, Aydın, Uşak, Denizli Kaklık, Mersin Yenice, Konya Kayacık, Kayseri Boğazköprü ve Erzurum Palandöken'de Lojistik Köy çalışmalarının devam ettiğini, lojistik köylerin öneminin ise her geçen gün arttığını vurguladı. Hızlı tren garlarını büyük alış veriş merkezi şeklinde inşa etmeyi planlayan TCCD, bu yatırımın da özel sektör için cazip projeler arasında yer aldığını kaydetti.

/ ANKARA

08.01.2008


 

Şirket satışları rekor kırdı

Deloitte Türkiye'nin 2007 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu açıklandı. Rapora göre, 2007 yılında Türkiye'de birleşme ve satın almaların hacmi toplam 162 işlem ile 20.6 milyar dolara ulaştı.

2006 yılında ise, bu rakam 19 milyar dolar seviyesindeydi. Türkiye'de önemli yatırım fırsatları bulan yabancıların ilgisi bütün hızıyla devam etmekle birlikte, küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalardan dolayı işlemlerin toplam hacminin 2008 yılında 15 milyar dolara kadar düşebileceği öngörülüyor.

2007 yılında finansal hizmetler sektörü, 32 işlem ve 6,4 milyar dolar ile önceki senelerde olduğu gibi en çok ilgi gören sektör oldu. ING'nin Oyak Bank'ı satın almasının başı çektiği işlemlerin çoğu bankacılık ve sigortada gerçekleşti. Enerji sektörü de yatırımcıların gözdesi oldu. Raporda ayrıca, gayrimenkul sektörünün de beklenen çıkışını 2007'de yaptığı belirtiliyor.

Rapora göre, yabancı yatırımcıların ilgisinin devam etmesi için Türkiye'nin son yıllardaki büyüme hızının sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Rapora göre, 2008 yılında elektrik sektörü, otoyol ve köprüler, Halkbank, Milli Piyango, EGO ve Tekel ile özelleştirmeler tekrar hız kazanacak. Ayrıca raporda, önümüzdeki dönemde geçen yıllarda satılan şirketlerin tekrar el değiştireceğinin görüleceği belirtiliyor.

/ İSTANBUL

08.01.2008


 

THY'den uluslararası onarım merkezi

THY Teknik A.Ş ile Pratt & Whitney arasında İstanbul'da uluslararası bir motor bakım onarım merkezi kurulmasına ilişkin ''joint venture'' anlaşması imzalanması kararlaştırıldı.

Türk Hava Yolları A.O'dan Borsaya gönderilen açıklamada, şirketin HABOM (Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi) projesi kapsamında, İstanbul'da uluslararası bir motor bakım onarım merkezi kurulmasına ilişkin, United Technologies Corporation grup şirketlerinden Pratt & Whitney firması ile THY Teknik A.Ş arasında bugün ''joint venture'' anlaşması imzalanmasına karar verildiği bildirildi.

/ İSTANBUL

08.01.2008


 

Sabancı, Migros'tan vazgeçti

Sabancı Holding ve Fransız perakendecilik devi Carrefour'un Migros için teklif vermeme kararı aldıkları bildirildi.

Sabancı Holding'den İMKB'ye yapılan açıklamada, "Şirketimiz ve Carrefour Group, Migros satış sürecinde teklif vermeme kararı almıştır" denildi.

Migros için Hırvatistan'dan Agrokor, Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Bain Capital ve BC Partners risk sermayesi şirketlerinin adı geçiyor.

Kiler Holding Perakende Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kiler de, Migros'un satışı ile ilgili sürecin kendileri açısından tamamlandığını, ifade etmişti.

/ İSTANBUL

08.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri