Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail, Bush'a akın etti

ABD Başkanı George Bush, Beyaz Saray'daki görev süresinin son yılında, ilk kez çıktığı 9 günlük Orta Doğu ziyareti kapsamında İsrail'e geldi. Saat 12.00'de Tel Aviv'deki Ben Gurion havaalanına ulaşan Başkanlık uçağı Airforce One'dan tek başına inen Bush, havalimanında devlet töreniyle karşılandı.

Karşılamada İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Parlamento (Knesset) Başkanı Dalia İtzik, Başbakan Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Yüksek Mahkeme Başkanı Dorit Beinisch, İsrail'in baş hahamları ve öteki yetkilileri hazır bulundu.

Havalimanındaki törende, Peres ve Olmert, Bush'u uçağın kapısında karşıladı; daha sonra yapılan ve Bush'un Peres ve Olmert'in arasında durduğu törende her iki ülkenin milli marşları dinlendi. Bush daha sonra Peres ile birlikte tören kıtasını selamladı.

İsrail'de yayın yapan televizyonların çoğu, Bush'un gelişine bir saat kala canlı yayına geçti.

Bush'un İsrail'le birlikte Filistin'i de kapsayacak gezisi, Başkanlığı süresince bölgeye ilk ziyareti. Bush daha önce, Teksas Valisi olduğu dönemde, 1998'de İsrail'e gelmişti.

Eski Başkanlardan Richard Nixon, Watergate skandalının tırmandığı günlerde, 1617 Haziran 1974'te, Jimmy Carter da İsrailMısır barış anlaşması öncesi, 10 Mart 1979'da 3 günlük ziyaret için İsrail'e gelmişti.

Bill Clinton ise Kudüs'e 3 kez geldi. Clinton, İsrail ve Ürdün arasında barış anlaşmasının ardından 2728 Ekim 1998'de, İsrail'in aşırı bir sağcının kurşunlarına hedef olarak hayatını kaybeden eski Başbakanı İzak Rabin'in cenazesi için 6 Kasım 1995'te ve İsrail Filistin barışına destek vermek için 1215 Aralık 1995'te İsrail'e geldi.

Bush, İsrail ve Filistin'deki temasları çerçevesinde Peres ve Olmert'in yanı sıra Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve BaşbakanıSelam Feyyad ile görüşecek.

Bush İsrail'de Celile Denizi (Kineret) kıyısındaki, Eski Ahit'te geçen tarihi kentlerden Kfar Nahum'u ziyaret edecek. Bush'un kesin olmamakla birlikte Batı Şeria'da Beytüllahim ve Eriha'ya da gidebileceği belirtiliyor.

Bush, ziyaretinin son günü olan Cuma sabahı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi soykırımında hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi'nin anısına yapılan Yad Vaşem'i (Soykırım Müzesi) ziyaret edecek.

Bu arada İsrail'deki bazı hahamlar, Bush'un ziyaretinden önce, ABD Başkanına iletilmek üzere, ABD'de İsrail lehine casusluk yapmaktan ömür boyu hapse mahkum olan Jonathan Pollard'ın serbest bırakılmasını, İsrail'in Yahudilere ait olduğuna ilişkin bir açıklama yapmasını ve Amerikadaki Yahudilerin İsrail'e göç etmeye (aliya) teşvik edilmesinin istendiği bir mektup hazırladılar.

Mektubun ABD Başkanına, İsrail ziyareti sırasında karşı karşıya geleceği "üst düzey bir isim" tarafından aktarılacağı belirtildi, ancak bu yetkilinin kim olacağı açıklanmadı.

Öte yandan İsrail koalisyonunun ortaklarından, Şas partisinin ruhani lideri Haham Ovadya Yosef, parti başkanı ve Başbakan Yardımcısı Eliyahu Yişai'ye, Filistin Yönetimi topraklarında kontrole sahip olmayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail'in görüşmeler yapmasına gerek olmadığı söyledi.

Yosef, Filistinli militanların İsrail'e roket atmayı sürdürdükleri sürece Filistinlilerle görüşmenin gereği olmadığını belirtti.

Yosef, Kudüs'ün bölünmesi tartışmaları ile ilgili olarak da "Kimsenin, kentle ilgili böyle bir şeyi gerçekleştirme yetkisinin bulunmadığını" ifade etti.

İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon da Başkan George Bush'un bölge ziyaretinin, İsrail ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerine hız kazandıracağını belirtti.

/ KUDÜS

10.01.2008


 

Hürmüz'de gerginlik tırmanıyor

ABD Başkanı George Bush'un ulusal güvenlik danışmanı Stephen Hadley, Hürmüz Boğazı'nda hafta sonunda yaşanan gerginliğin yinelenmesi halinde Tahran'ın sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını" söyledi.

Bush'un Orta Doğu ziyaretine eşlik eden Hadley, İranlıların bu olaydaki eylemlerinin çok provokatif olduğunu ifade ederek, "iki ülke arasındaki güçlerin atışmasına neden olabilir ya da atışma noktasına getirebilirdi" dedi. Hadley, "İran'ın bu tür bir olayın yinelenmemesi için çok dikkatli olması gerektiği, aksi durumda sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı" ifadesini kullandı.

Amerikalı yetkililer, pazar günü Devrim Muhafızlarına ait 5 teknenin boğazda 3 Amerikan gemisini taciz ettiğini bildirmişlerdi.

İran Dışişleri Bakanlığı ise yayımladığı açıklamada, olayı "normal" olarak nitelendirmiş ve sorunun çözüldüğünü kaydetmişti.

Bu arada, İran'da yayın yapan Press-TV kanalı, İran teknelerinin Hürmüz boğazında Amerikan deniz kuvvetleri gemileriyle karşı karşıya kaldığı olayda İranlıların tehditlerini doğrular nitelikte olduğu açıklanan video görüntülerinin ve ses kaydının hileli olduğunu bildirdi. Press-TV'nin internet sitesinde Devrim Muhafızlarına dayandırılarak verilen haberde, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) elinde olduğunu açıkladığı ve basına verdiği görüntü kaydının arşivden alınma ve yapıldığı iddia edilen konuşmaların hileli olduğu belirtildi.

Pentagon, "Elimizde olaya ilişkin bir bant var, şu anda inceleniyor.

Bantta ses de mevcut" açıklamasında bulunmuş, Amerikan gemisi USS Hopper'dan çekilen ve Pentagon tarafından yayınlanan kayıtta, İngilizce konuşan bir adamın, "Size saldıracağım, birkaç dakikada havaya uçacaksınız" dediği kaydedilmişti. Amerikalı yetkililer, İran Devrim Muhafızlarına ait 5 teknenin boğazda 3 Amerikan gemisini taciz ettiğini bildirmiş, bölgedeki Amerikan deniz kuvvetlerinden bir komutan, İran teknelerinin, "gemilere yaklaştığını ve gemileri havaya uçurmakla tehdit ettiğini" söylemişti. Komutan, İran teknelerinin, Amerikan gemilerinden ateş açılmaya hazırlanıldığında ortadan kaybolduğunu belirtirken, İran Dışişleri Bakanlığı olayı "normal" olarak nitelendirmiş ve sorunun çözüldüğünü duyurmuştu.

/ TEL AVİV

10.01.2008


 

3. önseçimde Clinton öne geçti

ABD başkanlık yarışında Demokrat Parti'nin adayını belirlemek üzere yapılan ön seçimlerde kadın aday Hillary Clinton'ın New Hampshire'de kazanmasında "yumuşayan imajının" etkili olduğu belirtiliyor.

Iowa'da geçen hafta yapılan ilk ön seçimde üçüncü sırada kalan Clinton'ın, pazartesi günkü bir konuşmada ağlamaklı olmasının kadın seçmenlerin oylarını elde etmesine yardımcı olduğu düşünülüyor.

First Lady olduğu dönemde karşılaştığı güç durumlar karşısında bile duygularını belli etmeyen Clinton, ilk ön seçimde siyahi rakibi Barack Obama karşısında yenilgiye uğramış ve daha sonra bir toplantıda konuşurken gözleri dolmuş, ağlamamak için kendini tutmuştu.

Clinton'ın danışmanı Ann Lewis, sorular üzerine, bu olayın, Hillary Clinton'ın New Hampshire'daki ön seçimde kadın seçmenlerin oyunu almasına yardımcı olduğunu belirtti.

Hillary Clinton da New Hampshire zaferini kutlamak üzere toplanan kalabalığa yaptığı konuşmada, "Geçen hafta sizi dinledim ve bu süreçte kendi sesimi buldum" diye konuştu.

/ MANCHESTER

10.01.2008


 

Timbuktu'ya rüya gibi yolculuk

İki İngiliz çevreci-maceracı, ''çikolata'' ile çalışan kamyonlarıyla Batı Afrika ülkesi Mali'nin Timbuktu kentine ulaşmayı başardı.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre, Andy Pag ve John Grimshaw, 80 bin paket çikolataya bedel 4 ton kakao atığı yağdan elde ettikleri 2 ton biyodizel yakıtla bir ayda 7 bin 250 km yol katettiler.

Dünyanın ilk sıfır karbon salımlı yolculuğunu yapan maceracı İngilizler, üstünde iki arazi aracı yüklü 1989 model Ford İveco marka kamyonlarında geri dönüş için çöl yabani bitkilerinden elde ettikleri biyodizel yakıtını kullanmayı planlıyorlar.

/ ANKARA

10.01.2008


 

3 Amerikan askeri öldürüldü

Irak'ın kuzeyinde önceki gün bir operasyon sırasında 3 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Selahaddin vilayetinde El Kaide'nin Irak koluna yönelik bir operasyona katılan 3 askerin öldüğü, 2 askerin de yaralandığı belirtildi.

Son ölümlerle, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği Mart 2003'ten beri ölen Amerikan askerlerinin sayısı ise 4 bine yaklaştı. AFP'ye göre, bu tarihten beri 3 bin 915 Amerikan askeri öldü.

/ BAĞDAT

10.01.2008


 

Kibaki : Muhalefete kapımız açık

Kenya lideri Mwai Kibaki, hükümet kapısının muhalefete açık olduğunu bildirdi.

Kibaki adına yapılan yazılı açıklamada, hükümet üyelerinin bir kısmının belli olduğu hatırlatılarak, "Hükümet diyalog sonucu tamamlandığında, geniş bir tabana oturacak ve Kenya halkının iradesini yansıtacak" ifadesi kullanıldı. Kibaki, "hükümetin kapsayıcı ve yapıcı diyalog sonucu kurulacağını" belirterek, "bu süreçte hiçbir şeyin ihtimal dışı olmadığını" belirtti.

Kibaki, "bütün taraflarla diyalog içinde kalarak, ülkenin ciddi sorunlarına siyasi çözüm arayacağını" bildirdi.

/ NAİROBİ

10.01.2008


 

Altın fiyatları rekora doymuyor

Altın fiyatları art arda rekorlar kırmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki artış, dolardaki düşüş süreci ve yatırım fonlarının büyük ilgisi altının ons fiyatını 891.40 dolara kadar yükseltti.

Yatırım alternatiflerinin az olması nedeniyle altın piyasasına taze para akışının çok olduğu belirtiliyor. Analistler, hisselerin düştüğü bir dönemde özellikle fonların altın piyasasına akın ettiğine dikkat çekiyor.

Yatırımcılar ekonomik belirsizlik nedeniyle altını güvenli bir varlık olarak görüyor. ABD'de yüksek riskli konut kredilerinden kaynaklanan kriz sonrası yatırımcıların daha az riskli yatırım araçlarını tercih ettiği ifade ediliyor.

Altın fiyatları geçen yıl yüzde 30 yükselerek 1979'dan bu yana en büyük yıllık artışı kaydetti. Fiyatlarda bu yıl sadece 9 günlük değer artışı ise yüzde 7'yi buldu.

/ LONDRA

10.01.2008


 

Medeniyetler ittifakı somutlaşıyor

BM Medeniyetler İttifakı üst düzey yetkilisi Şamil İdris, Türkiye ile İspanya'nın eş başkanlığını yaptığı girişimin somut projelerin uygulanmasına yönelik kısmının başladığını belirtti.

İdris BM'de gazetecilere, İspanya'nın başkenti Madrid'te 15-16 Ocak günlerinde yapılacak girişim toplantısıyla ilgili bilgi verdi.

Şamil İdris, Madrid'te Medeniyetler İttifakı Birinci Forumunun yapılacağını ve bu forumun ittifak girişimi kapsamında ilk kez düzenleneceğini söyleyerek, forum çerçevesinde ''Medyada Hızlı Yanıt Mekanizması" ve "Medeniyetler İttifakı Bilgilendirme Merkezi" projelerinin açıklanacağını ifade etti.

İdris, ayrıca başta Türkiye ve İspanya olmak üzere foruma katılacak ülkelerin bazısının Medeniyetler İttifakı kapsamında ulusal projelerini açıklayacağını da bildirdi. BM yetkilisi İdris, Medeniyetler İttifakı Birinci Forumunun açılış konuşmalarını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İttifak Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun yapacağını belirtti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

10.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri