Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2008 enerjide verimlilik yılı olacak

2008, ''Enerji Verimliliği'' yılı olarak ilan edilecek. Yürürlükteki Enerji Verimliliği Kanununun ve hazırlanmakta olan yönetmeliklerin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına ilişkin tedbirleri konu alan Başbakanlık Genelge taslağı, ilgili kamu kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmasının ardından son aşamaya geldi.

Taslağa göre, toplumdaki enerji kültürü ve verimlilik bilincinin geliştirilmesine katkıda bulunmak için 2008, ''Enerji Verimliliği'' yılı olacak.

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından da enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına dönük tedbirler ivedilikle alınacak. Kamu kurum ve kuruluşların bu kapsamda yürütecekleri faaliyetlere ilaveten özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının, sosyal sorumluluk projeleri çerçevesindeki gönüllü katılımları ile 2008 yılında kampanyalar, ödüllü yarışmalar, bilinçlendirme ve medya etkinlikleri gerçekleştirilmesini teminen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ''ortak hareket bildirisi'' imzaya açılacak. Geniş katılımla imzalanması arzu edilen bildiri, Ocak ayında kamuoyuna duyurulacak.

EN-VER'E ARKADAŞ GELİYOR

Enerjinin daha etkin ve verimli kullanılmasına dönük yapılan çalışmalar kapsamında, kamuoyunun enerji verimliliğini bilincinin geliştirilmesi için hazırlanan çizgi kahraman EN-VER'e, ateş böceği eşlik edecek. ''Enerji Tasarrufunu Özendirme Projesi'' çerçevesinde kırmızı şapkası ile özellikle çocuklara ve gençlere hitap etmesi amaçlanan maskot EN-VER, arkadaşı sevimli bir ateş böceği ile mesajlarını verecek.

Her yıl Ocak ayının ikinci haftası kutlanan ''Enerji Verimliliği'' haftası, kapsamında 13 Ocak Pazar günü Atatürk kapalı spor salonunda ''EN-VER Şenliği'' düzenlenecek.

/ ANKARA

10.01.2008


 

Enerji özelleştirmesine ABD ilgisi

ABD'li yatırımcılar, Türkiye'deki enerji sektöründe gerçekleştirilecek özelleştirmeleri bekliyor.

Amerikalı yatırımcılar, Türkiye'de istikrarlı, önü görülebilir ve ihale sürecinin hızlı şekilde işlediği, uluslararası kurallar tarafından desteklenmiş, ihalelerin kesintiye uğramadığı, düzenleyici ve denetleyici kuralların etkin olarak işlediği bir enerji piyasası özelleştirmesi arzuladıklarını Türk yetkililere aktardılar. Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmelerinde gündeme gelen "enerji'' konusunda, ABD'li büyük enerji şirketi yetkililerinin, Amerika'da temaslarda bulunan Türk heyetiyle de görüşmelerde bulundukları belirtiliyor. Türk yetkililerin, ABD'li yatırımcıları, Türkiye'deki yatırımları hızlandırmak için enerji sektörüne verilecek teşvikler konusunda ilgilendirdiği de ifade ediliyor. Görüşmelerde, Türkiye'de yatırım yapan ABD firmalarının karşılaştığı problemler ile Türk firmalarının ABD'ye ihracatta karşılaştığı spesifik sıkıntıların da ele alınması bekleniyor.

Amerikan iş adamlarının, enerji güvenliğinin sağlanması açısından da, Türkiye'nin enerji piyasasını daha liberal hale getirecek ve ithal enerji kaynakları ile alternatif enerji kaynaklarını çeşitlendirecek politikalar üzerinde odaklanması gerektiğine de dikkat çekiyorlar. Amerikan iş adamlarının, Türkiye'deki, elektrik özelleştirmeleri ve yeni yapılacak santral yatırımlarıyla ilgilendikleri ve Türkiye'de bu alanda, 35 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli olduğu görüşünde oldukları belirtiliyor.

/ ANKARA/WASHINGTON

10.01.2008


 

İran, gaz akışını kademeli artıracak

İran, sert kış şartları ve Türkmenistan'dan gelen doğalgaz sevkıyatının durmasını gerekçe göstererek geçen hafta Türkiye'ye ihraç ettiği gaz miktarını önemli miktarda kısmış, Pazartesi günü sabah itibarıyla akış tamamen durmuştu. İranlı yetkili yaptığı açıklamada, "Gaz akışı artacak" dedi.

Ancak bununla ilgili herhangi bir takvim vermedi. Aynı yetkili ayrıca, akışın kademeli olarak artırılacağını da sözlerine ekledi.

İRAN GAZI ABD GEZİSİ YÜZÜNDEN Mİ KESTİ?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kurucu Başkanı Yusuf Günay, İran'ın doğalgazı kesmesinin ardında, bir türlü imzalanamayan Güney Pars Bölgesi Anlaşması olduğunu ileri sürdü. ABD ziyareti öncesinde gazın kesilmesinin tesadüf olmadığını düşünen Günay, Türkiye'nin İran ile anlaşma imzalamamasının arkasında ise ABD olduğu tezini savundu. Güney Pras Bölgesi Anlaşması, Türkiye'nin İran'la termik santral, boru hatları, elektrik alımı ve doğalgaz çıkarılmasını kapsayan geniş bir 'iyi niyet' anlaşması olarak açıklanmıştı.

YUNANİSTAN'A GAZ İHRACI DURDURULDU

Öte yandan, Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, İran'dan gelen doğalgazın iki gün önce tamamen kesilmesinin ardından, Yunanistan'a verilen Azeri gazı akışının durdurulduğunu söyledi. Yunanistan ile yapılan görüşme çerçevesinde gaz kesintisinin yapıldığını ve günlük 1.5 milyon metreküplük ihracın önümüzdeki günlerde telafi edilmesi konusunda mutabakat sağlandığını bildirdi.

'ELEKTRİK ÜRETİMİNDE SORUN YOK'

Doğalgazda tedbirlerin hayata geçirildiğini 142 milyon metreküp olan gaz tüketiminin 124 milyon metreküpe çekildiğini belirten, "Dün itibarıyla doğalgazla elektrik üretenlerden yakıtı olanlar alternatif yakıta geçtiler, diğerlerinde de belli bir kısıntıya gidildi. Bu çerçevede elektrik üretiminde herhangi bir sorun bulunmuyor" dedi.

Spot piyasadan ilk LNG'nin alındığını ve 14 Ocak'ta ilk kargonun Aliağa'ya geleceğini ifade eden yetkili, "Yeni LNG alımı için spot piyasada görüşmeler sürüyor. Ancak LNG'de kara dolumları da durduruldu" şeklinde konuştu.

/ TAHRAN/ANKARA

10.01.2008


 

Ankara'nın gazına devler talip

Bir Başkent Doğalgaz Dağıtım yetkilisi, bu şirketler arasında Gaz de France, Alman RWE, Rus Gazprom, İspanyol Gas Natural şirketlerinin yanı sıra Hollanda, Dubai ve Katar'ın önemli gaz şirketleri ile ABD ve İngiltere'den yatırımcıların da yer aldığını kaydetti.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre, Başkent Doğalgaz Dağıtım'la ile ilgilenenler yerli firmalar arasında Çalık Grubu, Koç Grubu, Zorlu, Türkerler, Tekfen, Aksa, Palmet, Nurol ve Limak'ın yer aldığını belirtti.

Yetkili, potansiyel yatırımcıların şirket hakkında bilgi almak için 7 Ocak'tan beri bilgi odasına girmeye başladıklarını bildirdi. Şirketin tamamının satılması için 25 Aralık'ta ihale açılmış ve son teklif verme tarihi de 26 Şubat olarak belirlenmişti. Yaklaşık 1.1 milyon aboneyle Türkiye'nin ilk gaz dağıtıcı şirketi olan Başkent Doğalgaz'ın en az 3 milyar dolar satılabileceği belirtilmişti.

/ ANKARA

10.01.2008


 

Yoksulluk sınırı 1810 YTL

Memur-Sen'in yaptığı araştırmada, Aralık ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını yaklaşık 661, yoksulluk sınırını ise bin 810 YTL olarak hesapladı.

Memur-Sen AR-GE'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Aralık ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi zorunlu olan gıdalar için harcaması gereken ve açlık sınırı olarak belirlenen tutar 660 YTL 99 YKr oldu.

Gıda, giyim, sağlık, barınma ve eğitim başta olmak üzere, ''vazgeçilmesi mümkün olmayan'' 14 zorunlu harcama kalıbı esas alınarak belirlenen 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise bin 810 YTL 17 YKr olarak hesaplandı.

/ ANKARA

10.01.2008


 

Çiftçinin borcu ertelenmeyecek

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Ziraat Bankasının, görev zararı karşılanmadan üretici borçlarını resen 5 yıl süreyle ertelemeyeceğini bildirdi.

CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu'nun soru önergesini Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Selim Güray Çelik'in bilgi notuyla cevaplayan Şimşek, 2007 yılındaki kuraklıkta, buğday, arpa, korunga, fiğ ekiliş ve ürünleri yüzde 25 ve üzerinde zarar gören ve bu durumları il ve ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının, 1 Ağustos 2007 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle ertelendiğini hatırlattı.

Kuraklık desteği almaya hak kazandığı Ziraat Bankasına bildirilen bu üreticilerin tarımsal kredi borçlarının ertelenmesine devam edildiğini ifade eden Şimşek, 14 Kasım 2007 tarihi itibariyle, 43 bin 900 üreticinin borçlarının erteleme kapsamına alındığını bildirdi. Mehmet Şimşek, Ziraat Bankasının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun gereğince, bankanın, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki görev zararı alacaklarının tasfiye edileceğinin hükme bağlandığını belirterek, konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmadan (görev zararı karşılanmadan), bankanın, üretici borçlarını resen 5 yıl süreyle ertelemesinin mümkün olmadığını kaydetti.

/ ANKARA

10.01.2008


 

Karşılıksız çek sayısı arttı

Merkez Bankası tarafından bankalara duyurulan toplam karşılıksız çek sayısı, 2007 yılında bir önceki yıla göre yüzde 24,6 artarak 8 milyon 458 bin 72 adede çıktı.

Merkez Bankası verilerine göre, karşılıksız çek sayısı 2006 yılında 6 milyon 785 bin 365 adetti. Mahkemeler tarafından yapılan bildirimlere göre, Merkez Bankasınca duyurulan yasaklanan birikimli çek sayısı 2007 yılında, 2006 yılına göre yüzde 2,7 artarak 459 bin 299 adet olarak belirlendi. 2006 yılı toplamında Merkez Bankasınca duyurulan, yasaklanan birikimli çek sayısı 447 bin 360 adetti.

/ ANKARA

10.01.2008


 

Otomotiv satışları 2007'de düştü

Otomotiv pazarının, 2007 yılı Ocak-Aralık döneminde yaklaşık yüzde 4.4 oranında azalarak 594.762 adet olarak gerçekleştiği bildirildi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden (ODD) yapılan açıklamaya göre, 622.341 adet olan Ocak-Aralık 2006 otomotiv pazar toplamına göre Ocak-Aralık 2007 yılı satışlarında yüzde 4,4 daralma yaşandı. 2007 yılı Ocak-Aralık döneminde binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,2 azalırken, 357.465 adete geriledi. Hafif ticari araç satışları da aynı dönem için geçen yıla oranla yüzde 4,7 gerileyerek 237.297 adet olarak gerçekleşti.

Aralık ayında ise satışlarda artış görüldü. ODD verilerine göre, 2007 yılı Aralık ayı binek otomobil satışları 2006 yılı Aralık ayına göre yüzde 33.2 artışla 61.745 adet, hafif ticari araç satışları yüzde 26.8 yükselişle 39.181 adet ve toplam otomotiv pazarı ise yüzde 30.6 genişleme ile 100.926 adet oldu.

/ İSTANBUL

10.01.2008


 

ATO'dan "çekten cayma" uyarısı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türk Ticaret Kanunu'nun, çekin kaybedilmesi, çalınması ya da gasp edilmesi durumunda çek sahiplerini koruyan ''çekten cayma'' hükümlerinin kötüye kullanıldığını, çok sayıda esnaf ve tüccardan bu yolla dolandırıldıklarına ilişkin şikayetler aldıklarını söyledi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve tüccarı tedbirli olmaları konusunda uyarırken, bazı kişilerin, Türk Ticaret Kanunu'nun 711. maddesinin 3. fıkrasına dayanarak, çek defteri çalınmış, gasp edilmiş ya da kaybolmuş gibi davranıp, ilgili bankaya (ödemeden men) talimatı vermek suretiyle kestiği çekin ödemesini durdurduğunu kaydetti. Çek keşidecilerinin bu hükme dayanarak ''rızam hilafına kesilmiştir'' gerekçesiyle verdiği yazılı talimat üzerine bankaların da ödemeyi durdurduğunu kaydeden Aygün, bu konuda yasada bir boşluk olduğunun açık olduğunu ifade etti.

Esnaf ve tüccara, müşteriden çek alırken, borçlu tarafından verildiğinin ispatlanması ve belgelenmesi için ''çek alım bordrosu'' düzenlemeleri ve çeki teslim edenin imzasını almaları önerisinde bulunan Aygün, bankaların da ödemeden men edilen çekin arkasına ödememe nedeni ve çek sahibinin hesabında para bulunup bulunmadığı ile ilgili bir açıklama yazmasını istedi.

/ ANKARA

10.01.2008


 

Gıda güvenliğinde AB uyumu

Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca Almanya ve Litvanya'nın destekleriyle 2006 yılında hayata geçirilen ''Türkiye'de Gıda Güvenliği ve Kontrol Sisteminin Yeniden Yapılandırılması ve Güçlendirilmesi Projesi'' pilot iller Ankara, Bursa ve Konya'da uygulandı.

Yaklaşık 11 milyon avro bütçeli projeye, ile Türkiye'nin önemli kazanımları olacak. Gıda güvenliği konusunda üretici ve tüketici birlikleri ve ilgili sektörlerle işbirliğinin geliştirilmesinin sağlanacağı proje ile gıda güvenliği denetimlerinde otokontrol yapılacak.

Gıda güvenlik sisteminin kurulmasıyla dürüst çalışan gıda işletmecisi ve adil rekabet korunacak, aynı zamanda tüketicilere daha güvenli gıda arzının temini sağlanacak. Tüketiciler uygulamalar ve ürünler ile ilgili daha iyi bilgilendirilebilecek, AB ile uyumlu gıda kontrol ve denetim hizmetleri geliştirilecek. Proje ile sağlıklı gıda üretilip, tüketilecek ve böylece tüketicinin sağlığı korunabilecek.

Elde edilecek en önemli kazanç ise AB'ye uyumun sağlanması sonucunda Türkiye'nin AB ülkelerine yönelik gıda ihracatı artabilecek.

Yetkililer, proje kapsamında 2008 yılında da eğitim çalışmalarının süreceğini, Türkiye'nin gıda güvenliği konusunda AB'ye uyumunun sağlanacağını bildirdi.

/ KONYA

10.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri