Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Türkiye atölye gibi

Yurt içi ve dışında bugüne kadar açtığı sergilerin sayısını bile bilmeyen, uluslararası alanda Türk fotoğrafçılığını ve Türk kültürünü tanıtan fotoğraf sanatçısı Reha Bilir, Türkiye'nin, zengin mozaiği ile 'fotoğraf sanatçısı için atölye'' niteliği taşıdığını bildirdi.

Adana'da, ''Sonsuzluğa Davet'' adlı fotoğraf sergisi açan sanatçı Reha Bilir, son yıllarda, Türk fotoğraf sanatçılarının adlarını, uluslararası alanda daha sık duyurmaya başladığını, bunun diğer ülkelerin fotoğraf sanatçılarının da dikkatlerinden kaçmadığını söyledi.

Reha Bilir, fotoğraf çekiminin genelde hobi ile başladığını, ancak buna başlayanların büyük bölümünde tutkuya dönüştüğüne dikkati çekerek, ''Türkiye, fotoğraf sanatçısı için atölye niteliğinde. Türkiye'nin bu mozaiğinin sunduğu imkanlarla kendini geliştiren fotoğraf sanatçıları, bu yolla ülkemizin adını yurt dışında başarıyla duyuruyor'' dedi.

Yurt dışında açılan sergilerde birçok kişinin Türkiye'yi fotoğraflarla tanıma imkanı bulduğuna işaret eden Reha Bilir, bu fotoğraflara gıpta ile bakan başta Japonya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda yabancı fotoğraf sanatçısının sadece fotoğraf çekimi için Türkiye'ye geldiklerini bildirdi.

Türkiye ile tanışan yabancı sanatçıların, tekrar gelebilmek için adeta can attıklarını ifade eden Reha Bilir, ''Buna, Japon Fotoğraf Sanatçıları Federasyonu Başkan yardımcısı Keiko Sato'yu örnek gösterebiliriz. Bu meslektaşımız, bizi sürekli arayarak, her fırsatta Türkiye'ye gelmek istediğini bildiriyor'' dedi.

Türk sanatçılarının ve fotoğraf tutkunlarının bu ayrıcalıklı konumu en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayan Reha Bilir, şunları kaydetti:

''Dijital makinelerin getirdiği kolaylıklar herkese fotoğraf çekme imkanı veriyor, dünyada dakikada 5 milyon kare fotoğraf çekiliyor, ancak yeni fotoğraf sanatçıları yetiştirmek için üstatlara büyük görev düşüyor. Çağın teknolojiyle isteyen herkes deklanşöre basarak görüntü elde edebiliyor, ancak sanat fotoğrafı çekmek ayrı bir yetenek ve çaba gerektirir. Üstelik, bu tür çalışma fotoğrafı çekene daha fazla haz verir. Çünkü, komuta makinede değil, fotoğrafı çekendedir. Bu nedenle, gelecekte Türkiye'nin daha fazla fotoğraf sanatçısı ile yurt dışında tanıtılması için fotoğraf üstatlarına büyük görev düşüyor.''

10.01.2008


 

Bursa'da tarih yeniden canlanıyor

Osmanlı Devleti'ne başşehirlik yapmış Bursa'da tarihî miras, Tarihî Kentler Birliğine üye belediyelere "model" olarak gösterilecek çalışmalara imza atan Osmangazi Belediyesi tarafından ayağa kaldırılıyor.

"Tarihî Mirasın Geri Kazanımı - Müzekent Bursa" hedefiyle hareket eden Osmangazi Belediyesi, çalışmalarını "Hanlar Bölgesi", "Bursa Surları ve Kapıları" ile "Manevi Odak Noktaları" adlı 3 proje başlığı altında yürütüyor.

Sosyal ve ekonomik hareketliliğin yanı sıra tarihi yapıların da yoğun olduğu Hanlar Bölgesi, bütüncül bir bakış açısıyla ele alınıyor.

Bu çerçevede ilk olarak bölgedeki anıtsal yapılardan durumu kötü olan Tuz Han ve Geyve Han restore edildi, kentin en eski çarşılarından biri olan Uzun Çarşı ve Tuz Pazarı, daha düzenli ve modern bir görünüme kavuşturuldu. Ayrıca, Kapalı Çarşı alt çarşı, Simkeş Mescidi ve Ulucami'nin çevre düzenlemesi yapıldı.

Tamamlanan projeler yaklaşık 2 milyon 800 bin YTL'ye mal olurken, İpek Han ve Galle Han düzenlemesi ile Okçular Çarşısı ve Ertaş Çarşısı projelerinin ise yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Osmangazi Belediyesi, "Bursa Surları ve Kapıları" projesiyle, kentin ilk kurucusu Bithinyalılar tarafından inşa edilen surları da ayağa kaldırıyor.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarla surların ilk bölümü ile sur kapılarından Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı, aslına uygun olarak restore edildi.

Surların ilk bölümü ve 3 kapının restorasyonu için yaklaşık 3,5 milyon YTL harcandı.

Zindan Kapı ve Su Kapı'nın da restore edileceği çalışmalardan dolayı Osmangazi Belediyesi, Dünya Kaleli Kentler Birliği'ne üye olarak kabul edildi.

10.01.2008


 

Köprüler K. Maraş'ı geçmişe bağlayacak

Kahramanmaraş İl Turizm Konseyi Eylem Planı içerisinde bulunan tarihi köprülerin restorasyonu için hazırlıklar devam ediyor. Tarihi kültür varlıkların tahribini ve yok edilmesini önlemek amacıyla Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından köprülerin fotoğraflama ve arşivleme çalışmaları başlatıldı.

Kahramanmaraş'ta turizm faaliyetlerinin teşvikinin yanı sıra tarihi değeri bulunan mekanlarının restorasyon işlemleri konusunda olumlu gelişmeler yaşanıyor.

Tarihi evlerin eski ihtişamına kavuşmasının yanı sıra tarihi köprülerin restorasyonu için de gerekli çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda İl Turizm Konseyi Eylem Planı çalışmaları çerçevesinde Vali Niyazi Tanılır'ın talimatları ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Tarihi Köprüler Daire Başkanlığı ile yapılan görüşme ve yazışmalar sonucunda çalışmalar devam ediyor.

Buna bağlı olarak Kahramanmaraş Merkez Tarihi Süleymanlı Köprüsü başta olmak üzere Tekke ve Kantarma Köprüsü, Kanlıdere, Aksu, Ceyhan Göksu, Gene, Körsulu, Yeniyapan, Dalyan ve Eski Köprüyü yaşatmak, tanıtmak ve tarihi kültür varlıkların tahribini ve yok edilmesini önlemek amacıyla fotoğraflama ve arşivlemede aşama kaydedildi.

Köprüler için İl Özel İdaresi rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlatılacak. Bunun yanı sıra Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Daire Başkanlığı'nca her türlü yardım ve teknik destek sağlanacak ve tarihi köprülerin bakım-onarım ve restorasyonları yapılacak.

Eylem planı çalışmaları çerçevesinde önemli mesafeler alındığına dikkat çeken İl Kültür Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, şehrin kültür hazinelerini korumanın büyük önem arz ettiğini söyledi.

Küçükdağlı, turizm faaliyetlerinin canlanması açısından da yapılan restorasyon çalışmalarının şehre katkısının olacağını ifade etti.

10.01.2008


 

Yoksulların Zaferi

Türk tarihi konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan araştırmacı Alptekin Müderrisoğlu, 30 yıl boyunca Türk ve yabancı kaynakları araştırarak oluşturduğu arşivinden hazırladığı "Yoksulların Zaferi: Fotoğraflarla Kurtuluş Savaşının Maddî ve Manevî Kaynakları" kitabında Kurtuluş Savaşı'nı anlatıyor.

DenizBank Kültür yayınlarından çıkan "Yoksulların Zaferi", ülkemizin o yıllardaki maddi ve malî durumunu, yaşanan olayları ve halkımızın hayat şartlarını fotoğraflarla belgeleyen bir kitap.

10.01.2008


 

Osmanlı Coğrafyası

DenizKültür Yayınlarının 2007 sonunda okuyucularına sunduğu "Osmanlı Coğrafyası", yazar Necdet Sakaoğlu'nun, Akdeniz medeniyetlerinin son siyasî temsilcisi Osmanlı Devleti'nin son büyük coğrafyasını, o dönemin kaynaklarından yararlanarak aktardığı bir başucu kitabı.

10.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri